Jste zde

Yerba mate: Indiánský poklad povzbudí lépe než káva. Ale pozor na předávkování!

maté v kalabase Zdroj: Shutterstock
Vracíte se odpoledne z práce ve stavu, že byste nejradši padli do postele a do rána spali? Pokud chcete ze dne přece jen ještě něco mít, pak si dejte pár doušků yerba mate a uvidíte, že toho zvládnete ještě spoustu!

15. 5. 2025

Jestli se chcete během dlouhého dne něčím povzbudit, ale ke kávě vás to zrovna teď nebo dlouhodobě netáhne, pak rozhodně vyzkoušejte yerba mate (nebo taky jednodušeji maté, jak mu říkáme v našich končinách). Kromě toho, že vám pomůže překonat ranní nebo odpolední únavu, s ním taky do těla vpravíte celou řadu vitamínů a minerálů. Tak se pojďte seznámit!

Co je yerba mate a jak chutná

Yerba mate je takový jihoamerický poklad. Svět o něm ví díky lidu kmene Guaraní, který žije především v Paraguayi a v menších skupinkách v Bolívii, Chile a Argentině. To jsou ostatně taky země, ke kterým se logicky čaj nejvíc vztahuje. V Argentině ho dokonce považují za svůj národní nápoj!

shutterstock_2378548297.jpg

cesmína
Zdroj: 
Shutterstock
Tohle je cesmína paraquayská - rostlina, která je základem pro maté.

Tenhle čaj se připravuje z lístků (i větviček) cesmíny paraguayské, stálezeleného, asi 15 metrů vysokého stromu. Tradičně se lístky a větvičky suší nad ohněm a pak se louhují v horké vodě. My si zase maté koupíme už usušené, takže romantická část s ohněm odpadá. I tak si ale můžeme z pití tohohle čaje udělat příjemný rituál.

Yerba mate nabízí chuť silnou, zemitou a kouřovou, trošku natrpklou, ale taky osvěžující a lehce peprnou. Tahle kombinace dělá z maté jedinečný nápoj, který si buď zamilujete, nebo už po něm nikdy nesáhnete.

Maté si můžete dopřát jak příjemně teplé, tak v horkých dnech i studené, klidně obohacené o citrónovou šťávu, servírované s ledem. Přidat můžete taky oblíbené ovoce nebo bylinky.

shutterstock_2481913273.jpg

sušené mathé
Zdroj: 
Shutterstock
K nám se maté obvykle dostává už sušené. Často se také doslazuje karamelem.

Jaké má yerba mate účinky

Maté se pije hlavně pro jeho povzbuzující účinky. Obsahuje kofein, který v tomhle případě označujeme jako matein. Možná s ním na chvíli zaženete hlad, jako to dělali jihoameričtí domorodci, když byl nedostatek potravy.

Co je ale důležitější, to je obsah vitamínů a minerálů (zmiňme hořčík, vápník, železo nebo draslík, z vitamínů pak A, B, C a E). Nápoj je taky bohatý na antioxidanty, které pomáhají tělu v boji s volnými radikály, zabraňují předčasnému stárnutí buněk a rozvoji rakovinného bujení.

Popíjení yerba mate je pro zdraví prospěšné – kromě toho, že vás fyzicky i mentálně povzbudí, můžete těžit i z toho, že působí proti plísním, bakteriím a parazitům v těle. Dokáže taky snižovat hladinu cukru v krvi. Díky tomu, že pomáhá snižovat i hladinu LDL cholesterolu, může minimalizovat riziko rozvoje srdečních onemocnění.

Dávkování, předávkování a nežádoucí účinky

Ani s tímhle nápojem, který je do značné míry prospěšný, se to ale nesmí přehánět. Provedené studie považují za bezpečnou dávku 3 g yerba mate denně, maximálně byste ho ale měli pít jen 12 týdnů v kuse. Pak je žádoucí udělat si pauzu.

Nadměrná konzumace se totiž bohužel pojí se zvýšeným rizikem rozvoje rakoviny (žaludku, ledvin, plic a dutiny ústní), obzvlášť když k tomu člověk kouří a holduje alkoholu. Za nadměrnou konzumaci pak můžeme považovat zhruba litr nápoje denně (a víc).

Když budete pít maté ve velkém, můžou se dostavit nežádoucí účinky, které plynou z přemíry přijatého kofeinu. Hrozí zvýšená srdeční frekvence, nespavost nebo třeba žaludeční potíže. 

Příprava a konzumace yerba mate

Jak už padlo výš, konzumace yerba mate může být úplným rituálem. Možná už jste si někdy všimli podivné nádoby s ještě podivnějším brčkem. Oné nádobě se říká kalabasa a typicky bývá vyráběná ze spodní části tykve.

Tykev je potřeba nejdřív pořádně vysušit a teprve potom vydlabat. Nádoba je lehká a křehká, i když na pohled působí úplně opačným dojmem. Nakonec může na řadu přijít efektní zdobení. Vybrat si můžete i kalabasu z kovu, keramiky nebo silikonu.

Ke kalabase jednoznačně patří taky bombilla, druh brčka vyráběný z kovu, který je speciálně určený právě k popíjení maté. Na jednom konci jsou tahle brčka totiž perforovaná, takže fungují jako maličké sítko, aby se do úst konzumenta nedostaly lístky, stonky nebo prach z nich.

A jak se vůbec maté připravuje? Použít k tomu můžete konvici nebo frenchpress. Podle chuti a preferencí vsypte 1–2 lžíce yerba maté (které před tím lehce navlhčíte studenou vodou). Pak už jen maté zalijte vodou o teplotě 80 °C. Může to být 0,25–0,5 litru vody.

Kdo by se měl yerba mate vyhnout

Právě proto, že yerba mate tak povzbuzuje, by ho neměly pít těhotné a kojící ženy. Není dokázáno, že by se případné riziko rozvoje rakoviny kvůli jeho popíjení přenášelo na plod a později na dítě, ale problémy by mohl nadělat zmíněný matein. 

Zároveň by maté neměl popíjet kdokoli další, komu kofein nedělá dobře. Typicky může jít o lidi trpící úzkostí nebo ty s vysokým krevním tlakem.

Použité zdroje:
•    https://www.britannica.com/topic/Guarani
•    https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-yerba-mate
•    https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/yerba-mate/faq-20058343
•    https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-828/yerba-mate 
•    https://www.pijumate.cz
•    https://www.gourmetkava.cz/cs/priprava-yerba-mate-caje-275