23. 9. 2025
Voskované ubrousky, popřípadě sáčky, jsou skvělou ekologickou náhradou k nejrůznějším jednorázovým obalům. Jejich použití je jednoduché a lze je využít všude tam, kde byste běžně sáhli po papírovém ubrousku, potravinové fólii, alobalu nebo plastovém sáčku. Mají spoustu výhod a při správné péči vám vydrží mnoho let.
Šetří přírodu i vaši peněženku
Tip: Vlastnoručně vyrobený voskovaný ubrousek nebo sáček může být originálním dárkem pro vaše blízké.
Voskované ubrousky můžete využít k balení svačin do školy, do práce i na cesty, k uchování pečiva, ovoce, zeleniny i sýrů a k zakrytí nejrůznějších sklenic, misek a hrnců.
Potraviny udrží déle čerstvé a brání jejich zapaření i vysychání. Jsou kompostovatelné, opakovaně použitelné a velmi snadno se udržují.
Po použití stačí ubrousek jednoduše umýt v chladnější vodě a nechat volně uschnout při běžné pokojové teplotě. Nepoužívejte žádné čisticí prostředky a rozhodně je nikdy nedávejte na topení nebo k jinému zdroji tepla, aby se nenarušila jejich vosková vrstva.
Pamatujte! Vrstva vosku se běžným užívání pomalu ztrácí. Velmi snadno ji však můžete znovu obnovit.
Výroba voskovaného ubrousku je velmi snadná
Voskované ubrousky se dají běžně koupit. Pokud však chcete ušetřit a zároveň mít vlastní originální kousek, není nic jednoduššího než si je doma vyrobit.
Co budete potřebovat? K výrobě voskovaného sáčku si připravte bavlněnou látku libovolné barvy a vzoru, včelí nebo jiný čistý, neparfémovaný a nebarvený vosk, pečicí papír a ideálně entlovací nůžky, které vytvoří zajímavě tvarovaný okraj a zamezí párání.
A jak na to? Látku vyperte, usušte a ustřihněte si ji na požadovaný rozměr a tvar. Položte ji na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně ji posypte nastrouhaným nebo na menší kousky nakrájeným voskem. Plech vložte do předem vyhřáté trouby na 90 stupňů Celsia a sledujte, jak se vosk rozpouští a pomaluje vsakuje do látky.
Jakmile se vosk zcela rozpustí, plech vyjměte a rozehřátý vosk rozetřete rovnoměrně po celém ubrousku. Ubrousek zvedněte za rohy a několik minut ho držte ve svislé poloze. Pokud byste ho nechali ležet na plechu, mohla by se vrstva vosku přilepit i na pečicí papír.
Při výrobě voskovaného sáčku se postupuje v podstatě stejně. Listy pečicího papíru je však třeba oddělit jednotlivé vrstvy pytlíku, aby se neslepily, a sáček je nutné povoskovat z každé strany zvlášť.
Zdroje:
- https://diycesky.cz/jak-vyrobit-voskovany-ubrousek-a-sacek-na-pecivo/
- https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/vyroba-voskovanych-ubrousku-jednoduse-ve-dvou-krocich-20191120.html
- https://medium.seznam.cz/clanek/lukas-pleva-voskovane-ubrousky-skvela-alternativa-k-plastove-folii-a-sackum-58349
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/21957-voskove-ubrousky
- https://www.pleva.cz/a/voskovane-ubrousky-jak-a-kde-vsude-je-muzete-vyuzit