27. 11. 2024
Zelený čaj je oblíbený a velmi zdravý nápoj. Jeho příprava má však svá specifika. Důležitá je teplota vody, doba louhování i množství zeleného čaje v šálku. Naučte se správně připravit zelený čaj a jeho pití se pro vás stane opravdovým požitkem.
Zelený čaj povzbudí tělo i mysl
Ručně sbírané čajové lístky jsou plné cenných látek, které pozitivně ovlivňují naše tělo. Velké množství tříslovin předchází rakovině a chrání tělo před chorobami srdce a cév. Vysoký obsah vitamínu C posílí vaši obranyschopnost, vitamíny skupiny B posílí paměť, zaženou depresi a postarají se o zdravou pokožku i vlasy. Z minerálů obsahuje zelený čaj mangan, zinek, draslík a fluor, který předchází vzniku zubního kazu.
Zelený čaj popíjejte s mírou
Zelený čaj obsahuje i kofein. Jeho množství závisí na způsobu přípravy i druhu čajovníku. Celodenní popíjení čaje může vést k nespavosti i k problémům s usínáním. Zelený čaj není vhodný pro děti a těhotné ženy, u kterých může vyvolat nevolnost.
Věděli jste, že…
Zelený čaj se bezprostředně po sběru spařuje vodní parou nebo praží na pánvi wok? Tepelnou úpravou se zabrání oxidaci a čaj si tak zachová svou sílu.
Popíjení zeleného čaje je také skvělou prevencí Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Pár šálků denně podporuje hubnutí, zlepší vaše trávení a zpomalí proces stárnutí. Zevně užívaný zelený čaj vyčistí, vyhladí, zjemní a příjemně osvěží vaši pleť. Zklidní pokožku spálenou od slunce a pomáhá při hojení ran.
Příprava zeleného čaje má svá pravidla
Při přípravě zeleného čaje pamatujte na to, že zelený čaj se nesmí nikdy zalít právě uvařenou vodou! Čaj by ztratil svou jedinečnou chuť i cenné látky. Vodu v konvici nechte zchladnout minimálně na 80 stupňů Celsia. Důležitá je i doba louhování. První nálev stačí louhovat jen 30 vteřin. S dalšími nálevy prodlužujte dobu louhování a zvyšujte teplotu vody.
Z kvalitního zeleného čaje je možné připravit až 5 nálevů, které se liší chutí a svou sílou. Přičemž nejchutnější a nejlepší nálev je obvykle až ten druhý.
Síla zeleného čaje se odvíjí i od množství čajových lístků. Na jeden šálek zeleného čaje vám postačí jedna zarovnaná kávová lžička.
Zelený čaj nemíchejte kovovou lžičkou a neceďte přes kovové sítko. A opravdové barbarství je doslazování čaje klasickým cukrem.
Pamatujte na to, že příprava jednotlivých druhů zeleného čaje se může značně lišit. Rozdílná je doba louhování i teplota vody. Při přípravě se proto řiďte návodem!
Zdroje:
- https://oxalis.cz/cs/blog/priprava-caje-25/
- https://vypij.cz/caj-na-blogu/zeleny-caj-na-blogu/priprava-zeleneho-caje/
- https://www.cajova-zahrada.cz/blog/priprava-caje-jak-pripravit-zeleny--cerny-nebo-bily-caj/
- https://www.pauwex.cz/a/jak-na-spravnou-pripravu-caje-na-kazde-minute-zalezi