Jste zde

Jak na přípravu zeleného čaje: Dejte si pozor na kovové lžičky a nebojte se více nálevů

zelený čaj ve skleněném šálku Zdroj: Bigstockphoto
Zelený čaj má jemnou chuť a jedinečné aroma. Hořkost nebo mdlá chuť jsou znakem špatné přípravy. Víte, jak si připravit šálek zeleného čaje a nepřijít o cenné látky, které mají blahodárný vliv na tělo i mysl?

27. 11. 2024

Zelený čaj je oblíbený a velmi zdravý nápoj. Jeho příprava má však svá specifika. Důležitá je teplota vody, doba louhování i množství zeleného čaje v šálku. Naučte se správně připravit zelený čaj a jeho pití se pro vás stane opravdovým požitkem. 

Zelený čaj povzbudí tělo i mysl

Ručně sbírané čajové lístky jsou plné cenných látek, které pozitivně ovlivňují naše tělo. Velké množství tříslovin předchází rakovině a chrání tělo před chorobami srdce a cév. Vysoký obsah vitamínu C posílí vaši obranyschopnost, vitamíny skupiny B posílí paměť, zaženou depresi a postarají se o zdravou pokožku i vlasy. Z minerálů obsahuje zelený čaj mangan, zinek, draslík a fluor, který předchází vzniku zubního kazu.

bigstock-122309099.jpg

zelený čaj v šálku
Zdroj: 
Bigstockphoto
Zelený čaj má na organismus mnoho pozitivních účinků.

Zelený čaj popíjejte s mírou

Zelený čaj obsahuje i kofein. Jeho množství závisí na způsobu přípravy i druhu čajovníku. Celodenní popíjení čaje může vést k nespavosti i k problémům s usínáním. Zelený čaj není vhodný pro děti a těhotné ženy, u kterých může vyvolat nevolnost.

Věděli jste, že…

Zelený čaj se bezprostředně po sběru spařuje vodní parou nebo praží na pánvi wok? Tepelnou úpravou se zabrání oxidaci a čaj si tak zachová svou sílu.

Popíjení zeleného čaje je také skvělou prevencí Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Pár šálků denně podporuje hubnutí, zlepší vaše trávení a zpomalí proces stárnutí. Zevně užívaný zelený čaj vyčistí, vyhladí, zjemní a příjemně osvěží vaši pleť. Zklidní pokožku spálenou od slunce a pomáhá při hojení ran.

Příprava zeleného čaje má svá pravidla

Při přípravě zeleného čaje pamatujte na to, že zelený čaj se nesmí nikdy zalít právě uvařenou vodou! Čaj by ztratil svou jedinečnou chuť i cenné látky. Vodu v konvici nechte zchladnout minimálně na 80 stupňů Celsia. Důležitá je i doba louhování. První nálev stačí louhovat jen 30 vteřin. S dalšími nálevy prodlužujte dobu louhování a zvyšujte teplotu vody.

Z kvalitního zeleného čaje je možné připravit až 5 nálevů, které se liší chutí a svou sílou. Přičemž nejchutnější a nejlepší nálev je obvykle až ten druhý.

bigstock-male-hands-puts-herbal-tea-in-177307666.jpg

příprava zeleného čaje
Zdroj: 
Bigstockphoto
Zelený čaj nezalévejte právě uvařenou vodou a zbytečně neprodlužujte dobu louhování. Čaj by vám zhořkl.

Síla zeleného čaje se odvíjí i od množství čajových lístků. Na jeden šálek zeleného čaje vám postačí jedna zarovnaná kávová lžička.

Zelený čaj nemíchejte kovovou lžičkou a neceďte přes kovové sítko. A opravdové barbarství je doslazování čaje klasickým cukrem.

Pamatujte na to, že příprava jednotlivých druhů zeleného čaje se může značně lišit. Rozdílná je doba louhování i teplota vody. Při přípravě se proto řiďte návodem!

Zdroje:

  • https://oxalis.cz/cs/blog/priprava-caje-25/
  • https://vypij.cz/caj-na-blogu/zeleny-caj-na-blogu/priprava-zeleneho-caje/
  • https://www.cajova-zahrada.cz/blog/priprava-caje-jak-pripravit-zeleny--cerny-nebo-bily-caj/
  • https://www.pauwex.cz/a/jak-na-spravnou-pripravu-caje-na-kazde-minute-zalezi