Jste zde

Vyrobte si domácí gumové medvídky: Zvládnete to za pár minut a bez zbytečného cukru

gumoví medvídci Zdroj: Bigstockphoto
Mlsejte zdravě! Vyrobte si chutné a zdravé želé bonbony. Bez barviv, konzervantů a bez přidaného cukru. Jejich výroba není vůbec složitá a nezabere vám mnoho času. Máme pro vás recept, díky kterému to zvládnete i vy.

25. 9. 2025

Věděli jste, že jeden sáček gumových bonbónů může obsahovat až 40 kostek cukru? Přestaňte kupovat želé obarvené chemickými látkami a plné cukru! Vašim kloubům a vašemu tělu jejich konzumace nesvědčí. Vyrobte si s námi želé bonbony, které budou plné vitamínů a z opravdového ovoce.

Nadměrná konzumace želé bonbónů vašemu tělu nesvědčí!

Konzumace velkého množství kupovaných želé bonbónů nepřináší tělu žádné pozitivní účinky. Medvídci neobsahují žádné minerály ani vitamíny a množství kolagenu je naprosto zanedbatelné.

Na kvalitu vašich kloubů a chrupavek nemá téměř žádný vliv! Tělu neprospívá ani obrovské množství cukrů, které může vést k obezitě a k problémům se srdcem a cévami. Jedinou výhodou je, že gumoví medvídci neobsahují žádný tuk.

bigstock-close-up-of-sweet-gummy-bears-282773302.jpg

gumoví medvídci
Zdroj: 
Bigstockphoto
Konzumace gumových medvídků představuje menší zlo než konzumace klasických tvrdých bonbónů.

Tip: Místo želatiny, která je vyrobená z kůží, kostí a šlach, můžete použít agar. Rostlinnou alternativu želatiny, která je vyrobená z mořských řas.

Výroba domácích želé bonbónů 

K výrobě domácích želé bonbónů budete potřebovat zhruba 200 ml čerstvě vymačkané šťávy z jakéhokoliv ovoce, želatinu nebo vegetariánský agar a olej na vymazání formiček. Skvělou volbou je kokosový tuk, který pomůže s vyklopením a bonbónům dodá lesk.

K ochucení můžete použít pár kapek citronové šťávy, vanilkový extrakt, stévii a různé druhy sirupů. Přidat můžete i najemno nakrájené ovoce.

Šťávu nalijte do kastrůlku, přidejte zhruba 4 sáčky želatiny a směs pomalu zahřívejte. Až se všechny suroviny propojí a želatina se zcela rozpustí, přelijte směs do předem vymazaných formiček a nechte ji zatuhnout. Za tři hodinky máte hotovo!

Nejlepší variantou jsou měkké silikonové formičky, ze kterých půjdou bonbóny mnohem snáze vyklopit.

Tip: Želé bonbóny můžete po zatuhnutí obalit v hroznové cukru, uložit je do nazdobené krabičky nebo celofánového sáčku a darovat je jako jedlý dárek.

Teplou směs můžete nalít i do plastové krabičky. Po zatuhnutí pak žele jednoduše vyklopte a nakrájejte ho na menší kostičky nebo z něj za pomoci vykrajovátek vykrájejte různé tvary. Vaší kreativitě se meze nekladou.

Hotové bonbóny skladujte v chladu a ve vzduchotěsné sklenici. Správně uskladněné vám mohou vydržet až tři týdny.

Zdroje:

  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/domaci-gumovi-medvidci-plni-vitaminu-recepty-na-pripravu/
  • https://www.ekokoza.cz/domaci-gumovi-medvidci-a-zelatinove-bonbony-p87/
  • https://www.klubmaminek.cz/cs/clanek/1181/domaci-gumidci
  • https://www.pleva.cz/a/vyrobte-si-zdrave-domaci-gumove-medvidky-medove
  • https://www.ceskatelevize.cz/porady/12468683635-vsechno-co-mam-rada/11692-recepty/8064-gumovi-medvidci/