Jste zde

Vegeta, karí nebo garam masala: Víte, co všechno obsahují a jak si je připravit doma?

misky s kořením Zdroj: Bigstockphoto
Pokud milujete vaření a vše kolem něj, určitě poctivě vybíráte kvalitní koření nebo celé kořenicí směsi, které dodají výslednému pokrmu jedinečnou chuť. Víte ale, co jednotlivé kořenicí směsi obsahují a proč je lepší si je připravovat doma?

11. 9. 2021

Kari směsi

Možná máte doma pohozený pytlíček s kari kořením, které používáte jen sporadicky. Anebo po něm saháte pravidelně, protože si nedokážete představit pokrm bez unikátní chuti, kterou má na svědomí základní trojkombinace kurkumy, kmínu a koriandru.

Při výrobě kari kořenících směsí se ale často používá též chilli, kardamom, zázvor, skořice, muškátový oříšek a římský kmín. A málokdo taky tuší, že kari není původem z Indie, ale jde o výmysl Britů, který vznikl v době britské koloniální nadvlády v Indii na základě nesprávného pojmenování koření sloužícího pro výrobu tradičního tamilského pokrmu kari.

Lékárnička v kořenkách: Pepř zmírňuje kašel, majoránka zlepší spánek

bigstock-close-up-of-hands-hitting-or-s-405653780.jpg

garam masala
Zdroj: 
Bigstockphoto
Výroba koření garam masala je krásná a voňavá činnost.

Garam masala

Garam masala je kořenící směs typická pro kuchyni Indie, Pákistánu a dalších jihoasijských zemí. Stejně jako u jiných směsí i tady platí, že co kraj, to jiná chuť. Poměry a do určité míry i použité ingredience se proto mohou mírně lišit. V základě ale tuhle směs tvoří koriandr, zelený nebo černý kardamom, hřebíček, černý pepř, římský kmín, muškátový oříšek, bobkový list nebo také badyán.

Díky svému složení jde o příjemně pikantní koření, které se hodí k ochucení masa, omáček, ale i tradičních luštěninových jídel nebo dipů. Klasicky můžete tohle koření koupit v sypké podobě, výjimkou ale nejsou ani garam masala pasty, což je vlastně jen směs koření smíchaná s vodou, octem a dalšími tekutinami.

Vegeta

Tradiční polévkové koření, bez kterého si řada kuchařinek nedokáže představit přípravu vývaru, obsahuje zejména sušenou zeleninu, mezi kterou patří karotka, petržel, cibule, pastinák, celer, libeček a česnek.

Některé varianty jsou doplněny též o sladkou mletou papriku, sušenou cibuli, zázvor nebo bylinky (bazalku, oregano, šalvěj, rozmarýn, bobkový list apod.). Naneštěstí je spousta běžně prodávaných veget plných cukru, soli a látek zvýrazňujících chuť, takže je na zvážení, zda si vegetu nepřipravit doma ze sezónních surovin.

bigstock-various-spices-isolated-on-whi-404600363.jpg

jednodruhové koření
Zdroj: 
Bigstockphoto
Kořenicí směsi si míchejte sami z jednotlivých druhů. Balíčky koření z obchodu totiž mnohdy obsahují i 65 % soli!

Za'atar 

Oblíbené koření, které je nejčastěji používáno na Středním Východě, skvěle dochutí kuřecí, hovězí nebo jehněčí maso, kuskus, saláty ale i ryby. Skvěle navíc podtrhne chuť hummusu, jogurtu nebo pomazánky zvané baba ganoush. Často se taky přidává na rozpečený pita chléb s olivovým olejem.

Co tenhle poklad obsahuje? Za'atar je směs pikantních sušených bylin, mezi které opět patří oregano, majoránka nebo tymián, zemitého koření, jako jsou kmín, koriandr, sezamová semínka, sůl a specifické složky s názvem sumah. Jde o koření získávané z poživatelných částí škumpy čínské, lesklé, lysé a zejména škumpy tříslovinné. 

Proč si míchat kořenicí směsi doma?

Je samozřejmě pohodlnější a rychlejší koupit už hotovou kořenicí směs, ve které se nachází oblíbené koření v přesném poměru. Na druhou stranu můžete u těch levnějších výrobků poměrně nehezky narazit. Často se totiž za „koření“ maskuje obyčejná sůl, glutamát, barviva, konzervanty nebo cukr. 

Ve finále tak můžete pořídit pytlík „koření“, které tvoří i 65 a více procent soli. Když si pak přepočtete cenu konkrétního výrobku, asi budete nemile překvapeni, kolik jste za obyčejnou kuchyňskou sůl a další náhražky zaplatili. Proto je dobré nakupovat koření jednodruhové, číst jeho složení a míchat si ho doma dle chuti. 

Použité zdroje: 

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Garam_mas%C3%A1la
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Kari_ko%C5%99en%C3%AD
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Za%27atar