4. 1. 2021
Bobkový list je sušený list vavřínu vznešeného - majestátního stálezeleného stromu, který roste po celém Středomoří, ale s velkou oblibou se pěstuje i jako okrasná rostlina v mnoha domácnostech. Pojďte s námi poznat bobkový list zblízka a vypěstovat si ho doma na parapetu!
Oblíbené koření i léčivá rostlina
Bobkový list má příjemné aroma a nahořklou chuť s nádechem citrusů. V kuchyni má téměř univerzální použití a v lidovém léčitelství pomůže s mnoha neduhy.
Už v období antiky staří Řekové a Římané považovali bobkový list za symbol moudrosti, dokonalosti, vítězství a míru. Oceňovali jím významné osobnosti a věřili, že má kouzelnou moc i schopnost ochránit dům před zlými duchy a morem.
Nedílnou součástí nejen české kuchyně
Bobkový list je velmi oblíbený zejména ve středomořské a francouzské kuchyni. Své neodmyslitelné a nezastupitelné místo má však i v naší tradiční české kuchyni. Bez bobkového listu se neobejdete při přípravě rajské a svíčkové omáčky, při nakládání zeleniny a při pečení masa, zvláště při pečení zvěřiny.
Skvěle se také hodí do nejrůznějších marinád a k mořským rybám. Luštěninové polévce vylepší chuť a zlepší její stravitelnost.
Mějte bobkový list celoročně po ruce
Pěstování bobkového listu není vůbec náročné. Při dodržení základních pěstitelských podmínek rychle obrůstá a díky svému výraznému aroma netrpí na škůdce.
Rostlinu umístěte na místo, kde bude mít dostatek světla, a myslete na bohatou zálivku. Zejména v letních měsících je potřeba bobkový list zavlažovat denně. Dbejte však na to, aby květináč nikdy nezůstal stát ve vodě! V zimních měsících naopak zálivku výrazně omezte a rostlinu přeneste na chladnější místo.
Zmírňuje kašel a snižuje horečku
Bobkový list má mnoho léčivých účinků, které můžete čerpat nejen ve formě čaje. Běžně se používá i k výrobě oleje, k přípravě ozdravné koupele, která uvolní bolavé klouby, i k inhalaci, která uvolní hleny a pročistí dýchací cesty. Působí lehce sedativně a má protizánětlivé i antibakteriální účinky.
Čaj z bobkového listu zvyšuje chuť k jídlu, podporuje a zlepšuje trávení a pomáhá při nadýmání. Prokazatelně snižuje hladinu krevního cukru i hladinu špatného cholesterolu. Při chřipce a nachlazení uleví při bolesti hlavy, snižuje horečku a zmírňuje kašel. Bystří paměť a zlepšuje kvalitu spánku.