Jste zde

Retro hrachovka s párkem jako ze socialistického bufetu: Připravte si ji podle tehdejší normy

hustá hrachovka Zdroj: Shutterstock
Taky si rádi zavzpomínáte na tradiční mléčné bary, jídelny a nádražní restaurace? I když jsou to doby dávno minulé, vsadíme se, že si ještě dost dobře vzpomenete na typické vůně, které se odtud linuly.

25. 11. 2023

Ať už jste dostali chuť na ruské vejce v aspiku, pochoutkový nebo vlašský salát, který jste si mohli dát jen tak z papíru a s bílým tukovým rohlíkem, nebo voňavou polévku, nikdy jste odtud neodešli s prázdnou.

A když už jsme u těch polévek… Vzpomínáte si ještě na poctivou hrachovku s párkem? Pokud se vám po ní zastesklo, máme pro vás dobrou zprávu! Našli jsme původní recept podle někdejší československé normy (č. 10148) a vy si tuhle dobrotu můžete ve volné chvíli připravit.

Přečtěte si také: Retro salát Rumcajs: Moc se neprodával, tak ho přejmenovali podle Večerníčku. Jak na něj?

shutterstock_520579477.jpg

hrachovka s koprem
Zdroj: 
Shutterstock
Hrachovka je skvělou polévkou do chladnějších dní.

Na 10 porcí hrachovky s párkem budete potřebovat:

  • 400 g hrachu
  • 100 g škvařeného sádla
  • 100 g cibule
  • 100 g hladké mouky
  • 10 g sladké mleté papriky
  • 2 800 ml vývaru
  • 20 g česneku
  • 10 g soli
  • 1 g majoránky
  • 200 g jemných párků
  • 20 g polévkového koření 

Mohlo by vám zachutnat: Milovníci pikantních jídel zbystřete! Po "pfeferonovém" retro salátu podle ČSN se utlučete

Jak na to?

Hrách pečlivě přeberte, důkladně propláchněte, zalijte vodou a nechte ho pár hodin namočený. Jakmile bude nabobtnaný, uvařte ho v téže vodě do měkka a rozmixujte ponorným mixérem.
Na sádle si osmahněte do růžova jemně nakrájenou cibuli, zasypejte ji moukou, čímž vám vznikne světlá zásmažka, do které zamícháte papriku.

Za neustálého prošlehávání metlou zalijte zásmažku vlažným vývarem, přiveďte k varu a za občasného promíchávání vařte minimálně hodinu. Ke konci vaření přidejte rozmixovaný hrách, česnek utřený se solí a majoránku.

Polévku povařte a proceďte hustým cedníkem. Do přecezené polívky přidejte párky nakrájené na jemné plátky a polévku znovu krátce povařte. Nakonec ji dochuťte polévkovým kořením.

Použité zdroje:

  • http://www.djoro.cz/detail/normy-teplych-jidel/bile-polevky/hrachova-polevka.html
  • https://makova-panenka.cz/recepty/hrachova-polevka-jako-od-babicky-a-hraskovy-krem-jako-z-hotelove-jidelny-je-mezi-nimi-rozdil-recepty/