Jste zde

Rajská omáčka jako od babičky! Trik je v loupaných rajčatech a masovém výpeku

rajská omáčka s koulemi Zdroj: Shutterstock
Rajskou buď milujete, nebo nesnášíte. Nic mezi tím! Pokud si chcete čas od času pochutnat na dokonalé omáčce, za kterou by vás pochválila i vaše babička, vyzkoušejte následující recept. Výsledek bude dokonalý!

10. 5. 2025

Příprava téhle dobroty je sice časově náročnější a pracnější, výsledek je nicméně dokonalý. Nešetřete na surovinách a věnujte potřebnou péči jednotlivým krokům. Odměnou vám bude dokonalá dobrota, po které se jenom zapráší.

Mohlo by vás zajímat: Colachup omáčka: Jejím základem je cola. A je boží na grilování!

shutterstock_2459690151.jpg

poctivá rajská omáčka
Zdroj: 
Shutterstock
Poctivá rajská omáčka je pracnější, ale výsledek stojí za to.

Na rajskou omáčku budete potřebovat:

  • Zhruba litr silného vývaru (v ideálním případě hovězího, ale kouzlit můžete i s tím kuřecím)
  • Jednu velkou cibuli
  • Dva stroužky česneku
  • Plechovku krájených a loupaných rajčat
  • Dvě vrchovaté lžíce cukru
  • Jablečný ocet na dochucení
  • Sůl (můžete nahradit miso pastou nebo kvalitní sójovou omáčkou typu Shoyu nebo Tamari)
  • Olej a oříšek másla nebo ghí
  • Rajčatovou passatu (nebo rajský protlak, passata je nicméně chutnější)
  • Lžičku mleté skořice
  • 5 kousků bobkového listu
  • 10 kuliček nového koření
  • Tymián
  • 10 kuliček černého pepře
  • Výpek z masových koulí
  • Mouku na zahuštění (nemusí být)

Na masové koule si připravte:

  • Zhruba 500 g mletého masa (jednodruhové anebo hovězí s vepřovým)
  • Jedno menší vejce
  • Pepř (čerstvě mletý)
  • Sůl
  • Najemno nakrájenou cibuli
  • Strouhanku (klidně klasickou nebo panko)
  • Olej

Přečtěte si také: Mleté maso: Před mletím ho zmrazte a ochlaďte i mlýnek

shutterstock_2540636581.jpg

masové koule
Zdroj: 
Shutterstock
Někdo má rád masové koule jen tak, někdo je radši "oháknuté" do paprik.

Jdeme na to!

Jako první věnujte čas a energii masovým koulím. Maso vyklopte do větší misky, přidejte najemno nakrájenou cibulku (cibulka musí být na opravdu miniaturní kousky, aby z masa při pečení „neodpadávala“), přisypejte sůl, čerstvě mletý pepř a důkladně promíchejte rukama. 

Pokud vám půjdou tvořit kuličky v tuhle chvíli, vajíčko a strouhanku můžete vynechat. V opačném případě dolaďte konzistenci právě těmito dvěma surovinami. Troubu si předehřejte na 170 stupňů Celsia a z masové směsi tvořte kuličky o průměru cca 5 cm (při pečení se zmenší). Klaďte do kastrůlku a polijte je trochou oleje. Nechte péct zhruba 40 až 60 minut.

Mohlo by vám zachutnat: Přinesli jste si z lesa „kuřátka“? Připravte si luxusní omáčku, která voní rumem a chutná po oříšcích

Další krok? Omáčka!

Jakmile budete mít masové koule hotové, vrhněte se na přípravu omáčky. Jako první si ve větším kastrůlku rozpalte olej s oříškem másla nebo ghí. Do rozpáleného tuku přidejte najemno nakrájenou cibuli a důkladně orestujte. 

Cibule by měla mít tmavě hnědou (ne černou) barvu. Pokud byste ji spálili, zhořkla by, od plotny proto neodbíhejte. K orestované cibuli přidejte na posledních pár minutek česnek. Ten můžete nastrouhat na hrubém struhadle nebo ho nakrájet na menší kousky. 

Přečtěte si také: Bešamel je matkou všech omáček. Vykouzlíte s ním famózní lasagne nebo luxusní koprovku!

shutterstock_2495367849.jpg

rajská s těstovinami
Zdroj: 
Shutterstock
Omáčku si můžete dát s těstovinami. Někdo ale preferuje variantu s knedlíkem.

Dochucujeme, kouzlíme

Nyní přichází čas na první várku koření. K cibuli přisypejte trochu sušeného tymiánu a půl čajové lžičky mleté skořice. Důkladně promíchejte a do základu přidejte konzervovaná a loupaná rajčata nakrájená na kousky. Nechte několik minut prohřát a důkladně rozmixujte ponorným mixérem. Začněte přilévat vývar a přidejte koření. 

Náš tip: Omáčku většinou není potřeba po rozmixování základu zahušťovat moukou. Pokud by vám přišla přesto příliš řídká, smíchejte mouku s trochou vody nebo vývaru a omáčku zahustěte. Mouka by se měla v omáčce alespoň 10 minut provařit, což se ale negativně odrazí na výsledné barvě. 

Bobkový list, pepř a nové koření svažte do kousku látky a vložte do základu. Povařte. Jakmile budou masové koule hotové, výpek přeceďte přes jemné sítko do základu omáčky. Vyndejte pytlíček s kořením, přilijte rajčatovou passatu, přidejte zbytek koření a dochuťte cukrem a octem. Vše naposled důkladně promixujte a již nevařte. Omáčka by ztratila svoji barvu. 

Omáčku servírujte horkou s masovými koulemi (nebo pečeným hovězím masem) a těstovinou či knedlíkem. Pokud nedáváte přednost tomu kupovanému, ale na domácí ještě nemáte potřebné zkušenosti, zkuste si ho připravit v hrnečku a mikrovlnce podle návodu uvedeného v jednom z našich předchozích článků

Autorský text