10. 5. 2025
Příprava téhle dobroty je sice časově náročnější a pracnější, výsledek je nicméně dokonalý. Nešetřete na surovinách a věnujte potřebnou péči jednotlivým krokům. Odměnou vám bude dokonalá dobrota, po které se jenom zapráší.
Mohlo by vás zajímat: Colachup omáčka: Jejím základem je cola. A je boží na grilování!
Na rajskou omáčku budete potřebovat:
- Zhruba litr silného vývaru (v ideálním případě hovězího, ale kouzlit můžete i s tím kuřecím)
- Jednu velkou cibuli
- Dva stroužky česneku
- Plechovku krájených a loupaných rajčat
- Dvě vrchovaté lžíce cukru
- Jablečný ocet na dochucení
- Sůl (můžete nahradit miso pastou nebo kvalitní sójovou omáčkou typu Shoyu nebo Tamari)
- Olej a oříšek másla nebo ghí
- Rajčatovou passatu (nebo rajský protlak, passata je nicméně chutnější)
- Lžičku mleté skořice
- 5 kousků bobkového listu
- 10 kuliček nového koření
- Tymián
- 10 kuliček černého pepře
- Výpek z masových koulí
- Mouku na zahuštění (nemusí být)
Na masové koule si připravte:
- Zhruba 500 g mletého masa (jednodruhové anebo hovězí s vepřovým)
- Jedno menší vejce
- Pepř (čerstvě mletý)
- Sůl
- Najemno nakrájenou cibuli
- Strouhanku (klidně klasickou nebo panko)
- Olej
Přečtěte si také: Mleté maso: Před mletím ho zmrazte a ochlaďte i mlýnek
Jdeme na to!
Jako první věnujte čas a energii masovým koulím. Maso vyklopte do větší misky, přidejte najemno nakrájenou cibulku (cibulka musí být na opravdu miniaturní kousky, aby z masa při pečení „neodpadávala“), přisypejte sůl, čerstvě mletý pepř a důkladně promíchejte rukama.
Pokud vám půjdou tvořit kuličky v tuhle chvíli, vajíčko a strouhanku můžete vynechat. V opačném případě dolaďte konzistenci právě těmito dvěma surovinami. Troubu si předehřejte na 170 stupňů Celsia a z masové směsi tvořte kuličky o průměru cca 5 cm (při pečení se zmenší). Klaďte do kastrůlku a polijte je trochou oleje. Nechte péct zhruba 40 až 60 minut.
Mohlo by vám zachutnat: Přinesli jste si z lesa „kuřátka“? Připravte si luxusní omáčku, která voní rumem a chutná po oříšcích
Další krok? Omáčka!
Jakmile budete mít masové koule hotové, vrhněte se na přípravu omáčky. Jako první si ve větším kastrůlku rozpalte olej s oříškem másla nebo ghí. Do rozpáleného tuku přidejte najemno nakrájenou cibuli a důkladně orestujte.
Cibule by měla mít tmavě hnědou (ne černou) barvu. Pokud byste ji spálili, zhořkla by, od plotny proto neodbíhejte. K orestované cibuli přidejte na posledních pár minutek česnek. Ten můžete nastrouhat na hrubém struhadle nebo ho nakrájet na menší kousky.
Přečtěte si také: Bešamel je matkou všech omáček. Vykouzlíte s ním famózní lasagne nebo luxusní koprovku!
Dochucujeme, kouzlíme
Nyní přichází čas na první várku koření. K cibuli přisypejte trochu sušeného tymiánu a půl čajové lžičky mleté skořice. Důkladně promíchejte a do základu přidejte konzervovaná a loupaná rajčata nakrájená na kousky. Nechte několik minut prohřát a důkladně rozmixujte ponorným mixérem. Začněte přilévat vývar a přidejte koření.
Náš tip: Omáčku většinou není potřeba po rozmixování základu zahušťovat moukou. Pokud by vám přišla přesto příliš řídká, smíchejte mouku s trochou vody nebo vývaru a omáčku zahustěte. Mouka by se měla v omáčce alespoň 10 minut provařit, což se ale negativně odrazí na výsledné barvě.
Bobkový list, pepř a nové koření svažte do kousku látky a vložte do základu. Povařte. Jakmile budou masové koule hotové, výpek přeceďte přes jemné sítko do základu omáčky. Vyndejte pytlíček s kořením, přilijte rajčatovou passatu, přidejte zbytek koření a dochuťte cukrem a octem. Vše naposled důkladně promixujte a již nevařte. Omáčka by ztratila svoji barvu.
Omáčku servírujte horkou s masovými koulemi (nebo pečeným hovězím masem) a těstovinou či knedlíkem. Pokud nedáváte přednost tomu kupovanému, ale na domácí ještě nemáte potřebné zkušenosti, zkuste si ho připravit v hrnečku a mikrovlnce podle návodu uvedeného v jednom z našich předchozích článků.
Autorský text