5. 5. 2025
Nejdřív si tedy pojďme udělat jasno v tom, co je bešamel, kde se vzal a k čemu vám může posloužit. Jde o základní světlou omáčku, která vzniká z jíšky, másla a mléka. Budete-li ji chtít mít o něco parádnější, můžete do přidat oblíbené bylinky a samozřejmě sůl a pepř.
Z historie bešamelu
Máte bešamel spojený s Francií? Inu, tam skutečně byl a je populární, nicméně původ téhle krémově světlé omáčky najdeme v Itálii, konkrétně v regionu Emilia-Romagna a v Toskánsku, kde si na ní mlsné jazýčky pochutnávaly už během renesance.
Do Francie se lahodná dobrota dostala v roce 1533 díky Kateřině Medicejské (manželce krále Jindřicha II.). Pokrm později pojmenovali podle markýze Louise de Béchameila, který měl čestné postavení na královském dvoře a který původní omáčku údajně ještě vylepšil. První písemná zmínka o bešamelu je z roku 1733.
K čemu se bešamelová omáčka používá?
Bešamel může být skvělým základem pro nejrůznější omáčky, například pro houbovou nebo koprovou, dobře poslouží i při přípravě krémových polévek, a když s ní zapečete brambory nebo těstoviny (na způsob lasagní, Mac and Cheese, ale i jakkoli jinak), vaše chuťové buňky se nebudou stačit divit.
Trochu bešamelu můžete klidně servírovat i jen tak s kuřecím plátkem a přílohou. V kuchyni se prostě rozhodně neztratí.
Bešamel vs. velouté: V čem je rozdíl?
Bešamelovou omáčku si občas lidi pletou s omáčkou zvanou velouté – v obou případech jde totiž o světlé omáčky. Rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že zatímco bešamel vzniká z mléka, při přípravě velouté se k zalití jíšky používá vývar nebo bujón.
Velouté pak může posloužit jako základ celé řady omáček nebo bílých polévek.
Bešamel: Recept na základní omáčku
O bešamelu už víme všechno, co potřebujeme, tak se pojďme podívat na slibovaný recept.
Co potřebujete: 500 ml mléka pokojové teploty, 40 g hladké mouky, 40 g másla, sůl, pepř, 2 kousky bobkového listu a špetku muškátového oříšku
Jak na to?
- V hrnci si na mírném ohni rozehřejte máslo.
- Zasypte ho moukou, promíchejte a nechte směs zasmahnout (zhruba minutku).
- Pak jíšku zalijte mlékem, dochuťte podle svých preferencí zbývajícími ingrediencemi a pořádně promíchejte.
- Omáčka o správné hustotě vznikne zhruba za 15 minut, ale může to být i o trochu míň.
- Pak stáhněte hrnec z ohně. Je hotovo!
Náš tip: Budete-li si chtít upéct Mac and Cheese, hned po stažení z ohně vmíchejte do bešamelu potřebné množství sýra vybraných druhů a teprve pak s ním pracujte dál.
Mimochodem – když budete někdy potřebovat bešamel, ale nebude se vám s ním chtít dělat, najdete ho hotový v nejednom obchodě, v malých krabičkách, mezi ostatními hotovými omáčkami (například na těstoviny).
Jak ale vidíte, připravit domácí bešamelovou omáčku přesně podle svých chutí zvládne snad úplně každý a ani to dlouho netrvá. Dobrou chuť, ať už ji využijete jakkoli!
Použité zdroje:
• https://en.wikipedia.org/wiki/Louis_de_Béchameil,_Marquis_of_Nointel
• https://artcookery.com/class-listing-main-page/condiments-toppings-sauces/bechamel
• https://recepty.hraska.cz/rady-k-priprave-nasich-vyrobku/zapekani-gratinovani
• https://www.toprecepty.cz/kulinarsky-slovnik/veloute
• https://www.unileverfoodsolutions.cz/inspirace-pro-kuchare/Tipy_a_triky_nejen_z_gastonomie/zakladni-omacky-tabulka.html
• https://www.allrecipes.com/recipe/139987/basic-bechamel-sauce
• https://www.apetitonline.cz/recept/besamel