24. 4. 2025
Ledová čokoláda je slavná socialistická cukrovinka, kterou v roce 1927 vyrobil německý cukrář Adam Eichelmann. Má jemnou chuť, v ústech vyvolá chladivý efekt a i přesto, že má na trhu obrovskou konkurenci v mnoha jiných modernějších cukrovinkách, stále na ni mnoho z nás nedá dopustit.
Ledová čokoláda nemá s pravou čokoládou nic společného
Ledovou čokoládu můžete sehnat téměř v každém supermarketu a mezi jinými sladkostmi ji snadno rozeznáte díky jejímu tradičnímu tvaru a balení. Většinou má tvar kostek a bývá zabalená v lesklém papíře nebo v malých barevných hliníkových košíčkách. Z legislativního hlediska se však nejedná o čokoládu, neboť neobsahuje kakaové máslo ani kakaovou sušinu.
Ve složení ledové čokolády obvykle najdete cukr, ztužený palmový tuk, sušenou mléčnou syrovátku, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, lískové ořechy a kokosový olej, který dodává čokoládě charakteristický ledový efekt.
Tip: Vlastnoručně vyrobenou ledovou čokoládou můžete obdarovat své blízké. Každý milovník sladkého ji jistě ocení.
Ledová čokoláda se nekouše!
Chladivý efekt, který ledová čokoláda vyvolá v ústech, je pouhá iluze, za kterou stojí nízký bod tání kokosového oleje. Jinými slovy: Kostička ledové čokolády se začne rozpouštět ihned po vložení do úst, čímž vám připomene kostku ledu, která se pozvolna rozplývá na jazyku.
Ovšem pozor! Tento chladivý efekt funguje, jen když necháte kostičku ledové čokolády rozpustit volně v ústech. Pokud ji rozkoušete, celé kouzlo se pokazí!
Vlastnoručně vyrobená ledová čokoláda je mnohem zdravější
Kupovaná ledová čokoláda není zrovna nejzdravější a s klasickou čokoládou nemá mnoho společného. Obsahuje velké množství cukru i tuku a její konzumace rozhodně nepřináší žádné benefity. Pokud si ji ovšem připravíte sami doma, můžete si nejen pochutnat, ale také obohatit své tělo o spoustu minerálů a antioxidantů.
Na výrobu domácí ledové čokolády budete potřebovat pouze 45 gramů kokosového oleje a 100 g kvalitní hořké, popřípadě mléčné čokolády.
A jak na to?
Čokoládu rozlámejte na menší kousky a pozvolna ji rozpusťte ve vodní lázni. Do rozpuštěné čokolády přidejte kokosový olej a vše dobře promíchejte.
Jakmile bude mít čokoládová směs hladkou konzistenci, nalijte ji do silikonových formiček nebo do tvořítek na led a nechte ji při pokojové teplotě nebo v lednici ztuhnout.
Tip: Ledovou čokoládu můžete obohatit o jemně nasekané mandle nebo lískové oříšky, o pár kapek vanilkového extrakt nebo o mátové aroma, které chladivý efekt ještě více umocní.
Zdroje:
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/18598-ledova-cokolada
- https://www.gourmetkava.cz/cs/magazin/36_Ledov%C3%A1-%C4%8Dokol%C3%A1da---osv%C4%9B%C5%BEuje-a-l%C3%A1k%C3%A1-u%C5%BE-100-let.html
- https://www.toprecepty.cz/clanky/1056-ledova-cokolada-vlastne-neni-cokolada-proc-se-do-ni-nesmi-kousat/
- https://www.vitalia.cz/clanky/do-ledove-cokolady-se-nikdy-nekouse/
- https://ocukrovi.cz/recept/recept-na-domaci-ledovou-cokoladu-prijde-vhod-i-jako-vanocni-darek/