Jste zde

Letní polévky příjemně zasytí i ochladí. Zkuste tu s melounem nebo okurkou

letní studené polévky Zdroj: Bigstockphoto
Kdo z nás má během horkých letních dnů chuť na tradiční hustou zelňačku nebo vydatnou bramboračku? Pravděpodobně nás moc nebude. Zato osvěžující gazpacho nebo melounová polévka s mangem a pršutem během parna přijde vhod. Jak na ně?

15. 7. 2021

Osvěžující gazpacho

Luxusní zeleninová polévka, která je nejčastěji podávána za studena, se k nám dostala až z daleké Andalusie. Na suroviny je sice poměrně náročná, jejich cenu a množství vám ale vynahradí luxusní chuť a osvěžující pokrm, který chutná nejlépe důkladně uleželý. Jak na něj?

Potřebovat budete:

  • 500 g čerstvých masitých rajčat (mimo sezónu můžete nahradit rajčatovou passatou a loupanými rajčaty v plechovce)
  • zeleninový vývar
  • 1 čerstvou salátovou okurku
  • 1 větší červenou a žlutou papriku
  • 3 střední šalotky
  • 3 střední stroužky česneku
  • 1 menší červenou cibuli
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • cca 100 g parmazánu (včetně kůry)
  • sterilované červené fazole
  • sterilovanou kukuřici
  • černé olivy
  • velkou hrst čerstvého koriandru
  • velkou hrst čerstvé bazalky
  • citrónovou šťávu podle chuti
  • chilli papričku podle chuti a pálivosti
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • slunečnicová semínka
  • olivový olej

Jak na to?

Jako první si nakrájejte cibuli, šalotku a česnek. Vše nechte společně zpěnit na olivovém oleji, a pokud používáte čerstvá rajčata, omyjte je, nařízněte do kříže a nechte zhruba dvě minuty povařit ve vroucí vodě. Po vychladnutí slupku oloupejte a rajčata nakrájejte na menší kostičky. 

bigstock-andalusian-gazpacho-red-tomat-377211880.jpg

gazpacho
Zdroj: 
Bigstockphoto
Gazpacho je skvělá letní vzpruha pro horkem unavený organismus.

K základu polévky přidejte vinný ocet, nechte ho vyvařit a pak přihoďte rajčata, na kostičky nakrájené papriky, olivy a vše zalijte vývarem. Jakmile přivedete polévku k varu, přidejte propláchnuté sterilované fazolky a kukuřici. Okurku oloupejte a nakrájejte na malé kostičky a opět přihoďte k polévce. 

Připravte si najemno nastrouhaný parmazán. Tvrdý okraj sýru ale nevyhazujte, nýbrž ho přidejte přímo do polévky. Jakmile bude zelenina provařená, můžete ji přímo v polévce rozmixovat. Nebo ji nechat tak, dle vlastních chutí a preferencí. Před koncem vaření přidejte do polévky nastrouhaný parmazán, bylinky, chilli papričku a veškeré koření. Promíchejte a povařte asi ještě deset minut. 

Nechte polévku vychladnout, vylovte kůru z parmazánu a polévku uložte do ledničky alespoň na 24 hodin. Na talíři můžete zdobit opečeným toastem, kapkami olivového oleje, čerstvě namletým pepřem, praženými slunečnicovými semínky a čerstvými bylinkami. Pamatujte, že gazpacho se konzumuje studené. Klidně do něj proto můžete přidat pár kostiček ledu, což vám během léta určitě bodne. 

Melounovo-mangová polévka s pršutem

Připadá vám spojení manga, melounu a kořeněného pršutu tak trochu ujeté? Po prvním ochutnání budete mluvit jinak! Tenhle osvěžující pokrm je navíc nenáročný na množství použitých surovin, ve finále ale chutná lépe, než si dokážete představit. Jak si polévku připravit?

Potřebovat budete:

  • 200 gramů zralého melounu 
  • 100 gramů vyzrálého manga
  • prosciutto (nebo jiný sušený pršut)
  • špetku soli
  • pepř
  • bylinky na ozdobení (thajská bazalka, koriandr apod.)
  • čerstvá salátová okurka
  • ocet
  • cukr

Jak na to? 

V první řadě si připravte okurkové pickles, které svou pikantní chutí studenou polévku skvěle doplní. Nastrouhanou okurku nechte v sítku odkapat, a zatímco bude okurka odpočívat, zahřejte si vodu, přidejte ocet, cukr a sůl a tímto rozvarem odkapanou a vymačkanou okurku zalijte. 

Odložte bokem a vrhněte se na přípravu polévky. Meloun společně s mangem očistěte, nakrájejte na menší kostičky a rozmixujte v mixéru. Dochuťte pepřem a špetkou soli a nechte hodinu odležet. 

Polévku nalijte na talíř, přidejte nasekané bylinky, okurkové pickles a osmaženou šunku. Konzumujte za studena samotnou nebo třeba s opečenou bagetkou.

Mohlo by vás zajímat: Pickles: Superpotravina našich babiček upraví zažívání a posílí imunitu

Studená okurková polévka

Tenhle recept je taky nesmírně jednoduchý na přípravu, a přitom si na něm pochutná celá rodina. Potřebovat budete jenom několik základních surovin a příprava vám nezabere víc, než půl hodiny.

bigstock-summer-russian-okroshka-made-f-421834874.jpg

okurková polévka
Zdroj: 
Bigstockphoto
Díky okurkové polévce, kterou můžete připravovat na několik způsobů, snadno zatočíte s okurkovými přebytky ze zahrádky

Potřebovat budete:

  • 3 větší salátové okurky
  • 500 g zakysané smetany
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 svazek petrželky
  • trochu kopru
  • hrst sekaného koriandru
  • 1/2 bílé cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Jak na to?

Okurky oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Mezitím si na olivovém oleji nechte zesklovatět cibulku a na drobno nakrájený česnek. Po orestování přihoďte okurky a zalijte zhruba půl litrem vody. 

Nechte zhruba pět minut povařit a pak vše důkladně rozmixujte. Na konec přidejte zakysanou smetanu, citrónovou šťávu, pepř, sůl nasekané bylinky. Polévku nechte vychladnout a konzumujte za studena ozdobenou bylinkami, lžící zakysané smetany a kapkami olivového oleje. 

Použité zdroje:

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Gazpacho
  • https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/meals-menus/g36609553/summer-soup-recipes/
  • https://www.tasteofhome.com/collection/easy-breezy-summer-soups/
  • https://pinchofyum.com/instant-pot-summer-soup