Jste zde

Bramborová šťáva: Už jste zkusili tenhle nakopávač imunity a přírodní uspávadlo?

šťáva z brambor ve skle Zdroj: Shutterstock
Dejte si denně jeden šálek šťávy ze syrových brambor a vaše tělo vám poděkuje. Je plná zdraví prospěšných látek a pomůže s celou řadou problémů. Pozor však na nebezpečný solanin!

16. 7. 2025

Šťáva ze syrových brambor je neuvěřitelně zdravá! Přináší okamžitý příliv mnoha vitamínů i minerálů, přispívá k normalizaci všech tělesných funkcí a posiluje imunitní systém. Její příprava má však svá úskalí, o kterých je vhodné vědět! 

Elixír zdraví

Šťáva ze syrových brambor má vysokou výživovou hodnotu. Obsahuje velké množství vlákniny a je zdrojem mnoha vitamínů i minerálů. Je bohatá na vitamín C, E, K i vitamíny skupiny B a z minerálních látek obsahuje velké množství draslíku, železa, vápníku, zinku i hořčíku. Je silně zásaditá a má protizánětlivé i antibakteriální účinky

shutterstock_1337543519.jpg

šťáva z brambor
Zdroj: 
Shutterstock
Šťáva z brambor je vysoce zásaditá, čímž dokáže neutralizovat kyselost žaludku a zbavit pálení žáhy.  

Pravidelné pití bramborové šťávy zlepší zažívání, zmírní nadýmání a pomáhá při průjmu i zácpě. Pomůže detoxikovat játra i žlučník, snižuje hladinu cholesterolu, riziko mrtvice i infarktu a údajně také dokáže předcházet rakovině. Zlepšuje náladu i spánek a urychluje uzdravování. Zpomaluje stárnutí a vaši pokožku rozzáří i zbaví akné.

Šťávu můžete popíjet nebo ji můžete využít k obkladům i jako pleťovou vodu. Vždy si ji však připravte čerstvou! 

Příprava bramborové šťávy je snadná a rychlá

Příprava šťávy je zcela jednoduchá a nezabere vám moc času. Bramboru stačí pouze zbavit nejrůznějších nedokonalostí, pečlivě je umýt, popřípadě oloupat a hodit ji do odšťavňovače nebo ji rozmixovat v mixéru či nastrouhat na velmi jemném struhadle a nechat ji několik minut tzv. vypotit

shutterstock_1422549533.jpg

bramborová šťáva
Zdroj: 
Shutterstock
Pití bramborové šťávy před snídaní a večer před spaním vám může pomoci zhubnout. 

Šťávu poté vymačkejte přes jemné plátýnko a přidejte trochu vody, aby byla tekutější a lépe se pila. Pro lepší chuť můžete také přidat trochu medu nebo šťávu z mrkve či červené řepy.

Pozor na jedovatý solanin! 

Tip: K přípravě šťávy jsou nejlepší nové brambory v bio kvalitě. Jsou vypěstovány bez zbytečné chemie a můžete je nechat se slupkou, pod kterou je nejvíce živin. 

K přípravě šťávy použijte pouze zcela zralé, mladé, nepoškozené a ideálně nové brambory, které není potřeba loupat. Brambory pečlivě umyjte a zbavte je klíčků. Nikdy nepoužívejte brambory, které jsou potlučené, staré, zelené a hodně naklíčené. Obsahují významné množství solaninu! Jedovatého alkaloidu, který může ve větším množství vyvolat pocit nevolnosti a způsobit závratě i změnu vidění. 

shutterstock_2171158525.jpg

brambory s červenou slupkou
Zdroj: 
Shutterstock
K přípravě šťávy použijte brambory s červenou slupkou. Na rozdíl od klasických brambor, mají krásně žlutou dužinu. 

Zdroje:

  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/12763-stava-z-brambor
  • https://www.prozeny.cz/clanek/zazrak-ktery-konci-v-odpadu-stava-z-brambor-71708
  • https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi-a-zivotni-styl-zdravi/669266/lecive-brambory-proc-pit-jejich-stavu-a-ktera-herecka-na-ne-nedala-dopustit.html
  • https://www.dumazahrada.cz/domacnost/stava-ze-syrovych-brambor-zdravi-zaludek-reflux-plet-lecba/
  • https://www.ireceptar.cz/zdravi/stava-z-brambor.html