Jste zde

Domácí müsli tyčinky: Jsou překvapivě snadné. Tak směle do jejich pečení!

nakousnutá musli tyčinka Zdroj: Shutterstock
Máte rádi müsli tyčinky, ale snažíte se šetřit a úplně se vám nezamlouvání ani jejich složení? Připravte si jejich domácí verzi! Ke všemu budete vědět, co všechno v nich je. A s variacemi chutí se fantazii rozhodně meze nekladou.

16. 9. 2023

Ačkoli mají müsli tyčinky image zdravé potraviny, často jsou akorát nabité cukrem a tuky (obzvlášť ty s polevou, které téměř nic jiného než cukr a tuk netvoří). Samozřejmě že při konzumaci jedné müsli tyčinky týdně se nejspíš svět ani vaše zdraví nezhroutí, při časté konzumaci vám ale rozhodně neprospějí. 

Všechny müsli tyčinky nejsou stejné. U těch kupovaných stojí za to podívat se na složení a nutriční hodnoty. Vybírejte si spíš ty s nižším podílem tuku, konkrétně nasycených tuků. Sledujte i množství sacharidů a cukrů – zatímco sacharidy jsou důležitou součástí vyvážené stravy, s cukry se to nesmí přehánět, když chceme žít zdravě. Zásadní rozdíl mezi tyčinkami slazenými cukrem nebo glukózo-fruktózovým (případně fruktózo-glukózovým) sirupem není.

shutterstock_411276787.jpg

musli tyčinky domácí výroba
Zdroj: 
Shutterstock
Domácím müsli tyčinkám můžete dát i méně tradiční tvar.

Poctivé a zdravé müsli tyčinky? Jedině ty domácí

Jestli si chcete být jisti tím, co všechno v müsli tyčinkách máte, připravte si jejich domácí verzi. Kalorickou hodnotu i podíl jednotlivých složek si pak snadno spočítáte (součtem všech ingrediencí a vydělením počtem vzniklých tyčinek). 

Co potřebujete: Na základ 150 g ovesných vloček (třetina by měla být mletá), lžičku skořice, špetku soli, 150 g ořechů podle chuti, 8 g chia semínek, koření podle chuti (vanilku, hřebíček a další) a 100 g medu (ten můžete nahradit třeba čekankovým sirupem, s nímž ušetříte přijaté cukry a kalorie, nebo rozmačkaným měkkým banánem)

Základ můžete vylepšit například sušeným ovocem (nesířeným), semínky, kokosem, čokoládou a dalšími ingrediencemi.

shutterstock_681678184.jpg

domácí müsli tyčinky
Zdroj: 
Shutterstock
Ochucení müsli tyčinek? To už je na vás. A fantazii se rozhodně meze nekladou.

Jak na to?

  • Ze surovin vytvořte směs a dobře ji promíchejte.
  • Rozehřejte troubu na 180 °C a směs dejte do pekáčku (ideálně 25 x 25 cm).
  • Pekáček vyložte pečicím papírem a směs na něj nasypte. Pořádně ji zmáčkněte, ať drží pohromadě.
  • Pak směs pečte zhruba 15 minut, pěkně dozlatova. Když ji v troubě necháte déle, budou tyčinky křupavější.
  • Jakmile upečená směs vychladne, rozkrájejte ji na tyčinky. Potom může přijít na řadu zdobení (například čokoládou), ale klidně tyčinky nechte bez polevy.

Kromě toho, že se dají müsli tyčinky upéct, je klidně můžete dát jen vychladit a nakrájet. Počítejte ale s tím, že tohle chlazení trvá i několik hodin.

Použité zdroje:

  • https://sever.rozhlas.cz/pozor-vetsina-musli-tycinek-nepatri-mezi-zdrave-potraviny-6863669
  • https://receptypanicuby.cz/svaciny/domaci-musli-tycinky-pro-deti/
  • https://www.kucharkaprodceru.cz/domaci-musli-tycinky/