Jste zde

Bulgur: Nalámaná pšenice je až směšně snadná na přípravu a tělu udělá dobře

bulgur Zdroj: Shutterstock
Obohaťte svůj jídelníček o zdravou a nutričně bohatou potravinu. Příprava bulguru je více než snadná! Máme pro vás jednoduchý návod i vynikající recepty k vyzkoušení.

22. 10. 2022

Bulgur je nalámaná a předvařená celozrnná pšenice s vysokým obsahem cenných látek. Má zlatavou barvu, lehce oříškovou chuť a v kuchyni lze připravit na mnoho způsobů. Použít se dá jak ve studené, tak teplé kuchyni, naslano i sladko. Navíc vám jeho příprava nezabere mnoho času!

Tělu obohatí o dostatek bílkovin a vlákniny 

Bulgur je velmi dobře stravitelný, má nízký obsah tuků i kalorií a obsahuje spoustu látek, které mají pozitivní vliv na zdraví. Pomáhá detoxikovat střeva, prospívá našim nervům, snižuje cholesterol v krvi, zlepšuje trávení a má blahodárný vliv na činnost srdce.

shutterstock_2149305375.jpg

bulgur z pohanky
Zdroj: 
Shutterstock
V obchodech se zdravou výživou lze sehnat i bulgur z pohanky, který je bezlepkový. 

Nadchne vás snadnou přípravou

Bulgur můžete připravit hned několika způsoby a v kuchyni má téměř univerzální použití. Vhodný je zejména jako příloha, ale klidně z něj můžete připravit i hlavní chod. Skvěle se hodí do salátu, polévky, nádivky i k přípravě vynikajícího bulgurita. 

Pokud potřebujete bulgur připravit co nejrychleji, stačí ho jen nasypat do hrnce a nechat vařit v mírně osolené vodě zhruba 12 až 15 minut. Pokud však nepospícháte a máte tedy dostatek času na jeho přípravu, je mnohem lepší nechat bulgur nabobtnat ve studené nebo horké vodě. Uchová si totiž mnohem více vitamínů, minerálů a dalších živin. 

shutterstock_1918262393.jpg

Nabobtnaný bulgur
Zdroj: 
Shutterstock
Bulgur zalijte vodou v poměru 1:2. 

Doba jeho přípravy se může lišit v závislosti na velikosti zrn. Ve studené vodě však potřebuje alespoň hodin a v teplé pak minimálně 25 minut, aby byl dostatečně měkký.

Tip: Pro lepší chuť můžete bulgur zalít zeleninovým vývarem nebo k němu můžete přikápnout trochu sójové omáčky.

Sladký bulgur s ovocem a medem zachutná nejen vám, ale i dětem

Bulgur připravený na sladko vás okouzlí chutí i jednoduchou přípravou. Hodí se nejen ke snídani, ale také k odpolední svačině. Zasytí a vaše tělo obohatí o dostatek cenných látek na celý den. 

Potřebovat budete: 30 gramů bulguru, 70 ml jahodového kefíru, lžičku másla, lžíci medu, špetku soli, skořici, čerstvé ovoce

Jak na to: Bulgur lehce osmahněte na másle, přidejte špetku soli, skořici i med a vše zalijte ochuceným kefírem s trochou vody. Bulgur přiveďte k varu a vařte pod pokličkou, dokud nezměkne. Hotový dezert podávejte s vaším oblíbeným čerstvým ovocem a bílým jogurtem.

Houbové bulgureto

Bulgureto stejně jako rizoto z rýže lze připravit na mnoho způsobů. Je levné, lehké a vynikající nejen k obědu, ale i k večeři. Zasytí na delší dobu a vašemu tělu dodá mnohem více živin než klasická rýže. 

Potřebovat budete: ¾ šálku bulguru, 1 stroužek česneku, 1 šálek čerstvých nebo sušených hub, 1 a ½ šálku zeleninového vývaru, 4 lžíce 31% smetany, ½ šálku bílého vína, olivový olej, máslo, petržel, parmazán, sůl a pepř na dochucení 
 

shutterstock_2177530769.jpg

bulgureto
Zdroj: 
Shutterstock
Bulgureto lze připravit na mnoho způsobů a je jen na vás, který vám zachutná. 

 
Jak na to: K olivovému oleji a lehce osmahnutému česneku přidejte bulgur spolu s houbami. Vše krátce orestujte. Po chvíli přilijte víno a za stálého míchání ho nechte vsáknout do bulguru. Pak postupně přilévejte vývar.

Zhruba po 15 minutách, když bulgur změkne, vypněte sporák a do bulgureta zamíchejte kousek másla, petrželku i nastrouhaný parmazán. Na závěr bulgureto dochuťte solí i pepřem.

Bulgur s kuřecím masem

Bulgur s kuřecím masem oceníte zejména, když hledáte opravdu rychlý, ale chutný oběd. Hotovo máte během pár minut a určitě si pochutnáte. 

Potřebovat budete: 1 šálek bulguru, 350 gramů kuřecího masa, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 červená paprika a žlutá paprika, pórek, hrst bazalky, špetka oregana, sůl, pepř a kmín na dochucení.

Jak na to: Nakrájené kuřecí maso osmahněte na olivovém oleji, osolte a opepřete. Po chvíli přidejte zeleninu, bylinky i kmín. Jakmile zelenina změkne, přimíchejte měkký bulgur, který jste si předtím uvařili nebo nechali nabobtnat ve studené či teplé vodě. 

Zdroje:

  • https://www.google.com/url?q=https://www.vegmania.cz/clanky/recepty-z-bulguru/&sa=D&source=docs&ust=1666452134842254&usg=AOvVaw10Zjhugbnff8QWF_MGmFD9
  • https://www.lekarna.cz/clanek/bulgur-ziviny-vyhody-a-priprava/
  • https://www.jsmekocky.cz/clanek/monika-dokoupilova/zajimavosti/recepty-na-bozsky-bulgur-muze-byt-jemny-ostry-i-sladky
  • https://zena.aktualne.cz/volny-cas/5-duvodu-proc-bychom-meli-jist-bulgur/r~i:article:804392/

Související články