Jste zde

Jak na božskou velikonoční nádivku: Tady jsou tipy našich babiček

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Nádivka je tradiční velikonoční pokrm, který se podává k večeři na Bílou sobotu. Připravte si potřebné suroviny a pojďte si s námi upéct skvělou velikonoční nádivku. Známe tipy a triky, aby vaše nádivka byla nadýchaná, vláčná a chuťově vynikající.

17. 4. 2019

K přípravě velikonoční nádivky si připravte 5 kusů pečiva, 200 gramů předem uvařeného masa, 200 ml mléka, 75 gramů másla, 4 vejce, zhruba 3 hrsti zeleného lupení, sůl a pepř. Ostatní ingredience už záleží jen na vás a na vaší chuti.

Přípravu nádivku si nezjednodušujte!

Základem nadýchané a vláčné nádivky nejsou celá vejce, která rozklepnete k jednotlivým surovinám, ale dobře vyšlehaný sníh z bílků, který do směsi vmícháte až v samotném závěru. Žloutky přidejte hned v úvodu k máslu a utřete je do hladké pěny.

Příprava velikonoční nádivky vám nezabere mnoho času. Všechny suroviny stačí nakrájet na menší kousky a přidat je do mísy k utřenému máslu se žloutky a špetkou soli. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Označení hlavička dostala od vařené telecí hlavy

Maso vybírejte libové. Podle tradičního receptu našich předků můžete do nádivky obrat maso z telecí hlavy, nebo ho můžete nahradit kuřecím, jehněčím, králičím či uzeným masem. Výborně však chutná i velikonoční nádivka z více druhů masa.

Zelené bylinka jako symbol jara

Zelené lupení je nezbytnou součástí každé nádivky. Listy nádivku nejen dochutí, ale také vám dodají spoustu vitamínů a minerálů. Skvělou volbou jsou mladé výhonky kopřiv, které jsou plné síly, drobné kvítky sedmikrásek plné vitamínu C, pampelišky, špenát, medvědí česnek, aromatický libeček, petržel, pažitka i listy jitrocele kopinatého, který má antibiotické a protizánětlivé účinky.

Zeleným lupením nešetřete! Čím více druhů a množství bylinek použijete, tím lepší chuť bude vaše nádivka mít!

Bylinky spařte v horké osolené vodě a po vyndání je ihned zchlaďte studenou vodou. Díky tomu si zachovají svou krásně zelenou barvu.

Pečivo zalijte mlékem

Nepostradatelnou součástí velikonoční nádivky je také pečivo, které v tradiční nádivce našich prababiček nahradilo svařené mléko s krupicí. Použít můžete rohlíky, housky i toastový chleba, který jde snadno nakrájet na kostičky. Pečivo použijte alespoň jeden den staré nebo ho usušte v troubě. Po zalití mlékem z něj nebude blátivá kaše.

Než přidáte pečivo k utřenému máslu se žloutky a k ostatním surovinám nezapomeňte ho zalít mlékem, smetanou nebo směsí mléka a vývaru.

Hotovou směs nalijte do pečící formy, kterou si předem vymažete tukem a vysypete strouhankou. Nádivku pečte dozlatova. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Sníh z bílků zapracujte až nakonec

V samotném závěru přidejte dobře vyšlehaný sníh, sůl a pepř. Nádivku můžete doladit muškátovým oříškem, česnekem, špekem, osmaženou cibulkou nebo kurkumou, která velikonoční nádivce dodá krásně žlutou barvu. Vegetariáni mohou maso nahradit osmaženými žampióny.

A jak připravujete velikonoční nádivku vy? Podělte se s námi o váš tradiční recept na vynikající velikonoční nádivku.