30. 9. 2020
Doporučená denní dávka soli pro dospělého člověka je 5 gramů, což zhruba odpovídá jedné kávové lžičce. Většina z nás však tuto hodnotu několikanásobně překračuje a zadělává si na zdravotní problémy, které se projeví až časem. Naučte se s námi solit zdravěji! Víme, jak konzumaci soli omezit, a představíme vám mnohem zdravější alternativy soli.
Problém není samotné solení, ale skrytá sůl!
Omezit sůl může být velmi těžký úkol. Sůl je totiž ukryta i v potravinách, ve kterých byste ji rozhodně nečekali. Číst etikety a vyhýbat se potravinám s vysokým obsahem soli je základní předpoklad proto, abyste snížili množství soli.
Velmi důležité je také přestat kupovat pečivo s krystalky soli na povrchu, vyhýbat se slaným pochutinám, pokrmům z fastfoodů, konzervám, polotovarům, některým sýrům a uzeninám i různým marinádám a dochucovadlům, jako jsou kečup či hořčice. Nesolte bez předchozího ochutnání a slánku odstraňte ze stolu, aby vás sůl nelákala.
Sůl v pokrmech se snažte nahradit čerstvými nebo sušenými bylinkami! Představují totiž nejjednodušší způsob, jak pokrmu dodat nejen výbornou chuť, ale i vůni. Sůl sice zcela nenahradí, ale zvýrazní jiné chutě, které mnohdy přes přemíru soli ani nevnímáme. Navíc obsahují spoustu minerálních látek i vitamínů a využít je můžete jak v teplé, tak studené kuchyni.
Petržel, majoránka a libeček se skvěle hodí k dochucení polévek i omáček. Tymián a oregáno výborně dochutí ryby i drůbež. Bazalka je skvělá v kombinaci s rajčaty a výrazná máta zase třeba ozvláštní každou marinádu. Milovníci pálivého mohou sůl nahradit chilli, pepřem, zázvorem nebo pálivou paprikou.
Sůl z vašeho jídelníčku nevynechávejte úplně!
Pro fungování lidského organismu je sůl velmi důležitá. Pamatujte však na to, že solit se dá mnohem zdravěji. Na trhu existuje spousta alternativ, které klasickou kuchyňskou sůl nejen nahradí, ale i zcela zastíní svými pozitivními účinky na lidský organismus.
U sojové omáčky vsaďte na kvalitu!
Zdravější alternativou soli je pouze kvalitní sójová omáčka, které je vyrobena ze sojových bobů a pšeničné mouky. Nikoliv průmyslově vyráběná “sójová omáčka”, u které se barva a chuť dohání přidáním aktivního uhlí, umělých barviv, obrovským množstvím soli a glutamátů!
Výroba kvalitní sójové omáčky trvá i několik měsíců, je bez glutamátů, umělých barviv i jiných chemických látek a obsahuje mnohem méně soli. Vzniká fermentací a v obchodě ji obvykle najdete pod označením tamari nebo shoyu.
K dochucení stačí pouze pár kapek
Rybí omáčka vzniká fermentací čerstvých ančoviček s mořskou solí. Její chuť je však natolik výrazná, že k ochucení pokrmu vám postačí pouze pár kapek! Hodí se do dresinků i nejrůznějších zálivek, do polévek i masových marinád a neobejde se bez ní velmi zdravé kimchi.
Miso pasta zbaví tělo škodlivin
Miso pastu můžete použít k dochucení všech možných pokrmů i k přípravě tradiční japonské miso polévky. Chutí se miso podobá sójové omáčce, ale je podstatně výraznější. Vyrábí se ze sóji a rýže nebo ječmene a je velice zdravá.
Tělo zbaví škodlivých látek, zlepší trávení, sníží vysokou hladinu cholesterolu a je účinnou prevencí některých druhů rakoviny.