17. 3. 2021
Perlivý kysaný nápoj, který se vyrábí z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírového zrna, má už více než 5000 let starou tradici. Vůbec poprvé se totiž objevil na Kavkazu a v Tibetu.
Původně byl kefír vyráběný a uchovávaný v kožených vacích, které byly zavěšeny u vchodu, a když kolem někdo šel, zaklepal na vak, aby mléko zůstalo smíchané s kefírovými zrny.
A co to vlastně ta kefírová zrna jsou? Nejde o nic jiného, než kombinaci bakterií a kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech. Pokud byste si kombinaci výše uvedeného prohlédli na vlastní oči, pravděpodobně vám bude tahle symbiotická kultura připomínat květák.
„Kefírový květák“ nicméně oproti tomu klasickému obsahuje mnoho různých bakterií a kvasinek, které tvoří složité a vysoce proměnlivé společenství mikroorganismů. A přesně tuhle mikroorganickou zoo potřebují naše střeva. Kefírové mléko totiž pomáhá udržet zdravou rovnováhu a bojovat proti nemocem trávicího traktu.
Zdravé zažívání a nakopnutá imunita
Probiotika v kefíru navíc obnovují zdravou střevní mikroflóru a doporučují se zejména po užívání antibiotik a průjmech. Kromě toho zabraňují napadení našeho střeva patogenními bakteriemi, léčí průjem a další zažívací obtíže. A se zažíváním je neodmyslitelně spojena taky naše imunita. Imunitní systém se totiž z 80 % nachází právě v střevech.
Protože kefír obsahuje mnoho živin, jako je biotin a kyselina listová, dokáže nakopnout náš imunitní systém. Kromě toho umí náš organismus účinně chránit před nebezpečnými bakteriemi (např. salmonelou a E.coli), protože zabraňuje jejich růstu a reguluje imunitní systém.
Zajímavou složkou kefíru je i nerozpustný polysacharid kefíran, který vykazuje antibakteriální účinky a pomáhá v boji proti kandidovým infekcím. Kefíranu je také přisuzováno snižování hladiny „špatného“ cholesterolu a krevního tlaku.
Když k výše uvedeným účinkům přidáte ještě skutečnost, že kefír obsahuje spoustu vápníku a speciální bioaktivní látky, která napomáhá jeho vstřebávání do těla, jen stěží budete v říši zakysaných mléčných výrobků hledat stejně schopného protivníka.
Kefír si vyrobíte snadno doma
Budete potřebovat pouze prázdnou PET lahev a nepasterizované mléko. Mléko nalijte do lahve, uzávěr neutahujte, ale nechte ho pootevřený, a lahev nechte stát v teplotě okolo 20°C po dobu 24 hodin.
Po uplynutí této doby lahev přesuňte do chladnější místnosti, kde bude asi 12-16°C a tam ji nechte znovu 24 hodin stát. Teprve pak ji přendejte do ledničky. V té době by už kefír měl být připravený ke konzumaci.
A pamatujte, čím déle necháte kefír v lednici, tím ostřejší jeho chuť bude. Na druhou stranu ho ale dost dobře tolerují i ti, kterým nedělají mléčné výrobky dobře.