Jste zde

Co se zbytky bramborové kaše? Upečte placky, připravte krokety nebo skvělou polévku

br kaše Zdroj: Shutterstock
Zbyla vám kaše od oběda? Nevyhazujte ji! Máme pro vás několik skvělých tipů a triků, jak ji zpracovat a vykouzlit z ní další skvělé jídlo.

11. 6. 2024

Bramborová kaše je tradiční a velmi oblíbená příloha k masu. Mnohdy se však stane, že to s jejím množstvím přeženeme a v hrnci zůstane nejedna porce navíc. Abyste ji nemuseli vyhazovat, máme pro vás několik rychlých a snadných receptů, které si zamilujete. 

shutterstock_2427776529.jpg

bramborová kaše v misce
Zdroj: 
Shutterstock
Omezte plýtvání a vykouzlete ze zbylé kaše ještě minimálně jedno jídlo. 

Vynikající bramborové placky

Placky z bramborové kaše jsou velmi snadné a připravit je můžete nejen naslano, ale také nasladko. Základem je vždy však vychladlá bramborová kaše, vejce a přiměřené množství hrubé mouky. 

Ze surovin vypracujte těsto, které drží pohromadě, a podle potřeby jej osolte. Z těsta vytvořte placky a osmažte je dozlatova ve větší vrstvě rozpáleného tuku nebo je vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je olejem a pečte je na 200 °C zhruba 20 minut. 

Do placek můžete přidat osmaženou cibulku, petržel, šunku, podušené houby, špenát i nastrouhaný sýr. Skvěle však také chutnají se švestkovými povidly, s tvarohem i s mákem a rozpuštěným máslem. 

Křupavé domácí krokety

Domácí bramborové krokety jsou k nezaplacení a servírovat je můžete jako přílohu i jako rychlý snack. Těsto na krokety je stejné jako u bramborových placek, avšak počítejte s tím, že jejich příprava trvá o trochu déle. 

shutterstock_1697465356.jpg

bramborové krokety
Zdroj: 
Shutterstock
Bramborové krokety velmi snadno připravíte ze stejného těsta jako bramborové placky. 

Z těsta vytvarujte kuličky, obalte je v trojobalu a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je olejem a v troubě rozehřáté na 200 stupňů Celsia je pečte zhruba 15 až 20 minut. 

Tip: Krokety můžete také naplnit zeleninou, šunkou i sýrem a smažit je v pánvi ve větší vrstvě rozpáleného oleje. 

Netradiční polévka

Polévka z bramborové kaše je jemná, krémová a rozhodně zasytí i zahřeje. K její přípravě nepotřebuje mnoho ingrediencí a zvládnete ji během několika málo minut. A jak na ni?

shutterstock_2309099313.jpg

polévka z bramborové kaše
Zdroj: 
Shutterstock
Příprava bramborové polévky je velmi jednoduchá a ve skutečnosti nepotřebujete ani přesný recept.

Na másle osmahněte tymián a lehce rozdrcený česnek, který polévce dodá krásnou vůni i chuť. Po chvíli přidejte najemno nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte bramborovou kaši, mléko i vývar a vše dolaďte solí i pepřem. Po 10 minutách polévku rozmixujte a máte hotovo. 

Zdroje:

  • https://www.apetitonline.cz/zeptejte-se-redakce/krokety
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/zbyla-bramborova-kase-30000826.html
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/3375-co-se-zbylou-bramborovou-kasi-vsadte-na-vonave-placky-luxusni-pecene-krokety-nebo-jemnou-polevku/
  • https://www.lifee.cz/jidlo/zbyla-vam-bramborova-kase-od-vecere-a-ohrivana-se-neda-jist-nevyhazujte-ji-muzete-z-ni-jeste-vykouzlit-zazraky_3460.html
  • https://chytrarecyklace.cz/aktuality/receptar-jak-zuzitkovat-zbylou-bramborovou-kasi-ci-ryzi-zkuste-placky-krokety-i-sladke-chutovky