28. 10. 2018
Zebou vás po návratu z procházky ruce i nohy? Pak je nejvyšší čas připravit si lahodný horký nápoj. Vámi připravený bude bez konzervantů, zbytečných barviv, velkého množství cukrů a přesně podle vašich představ!
Punč pro dospělé i děti
Nejen o vánočních svátcích je velmi oblíbený punč. Nápoj, jehož hlavní složku by měla tvořit ovocná šťáva, můžete ochutnat jak v alkoholické, tak i v nealkoholické podobě. Zakoupené punče však obsahují jen malé množství ovocné šťávy. Chuť a barva je mnohdy doháněna cukry, umělými barvivy, dochucovadly a kyselinou citronovou.
Pokud si punč připravíte doma, už nebudete chtít žádný jiný. Jen doma si ho totiž připravíte opravdu poctivý a kvalitní.
I pár kousků vhodného koření, postačí k tomu, aby byl váš svařák chuťově výjimečný. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Příprava punče není nijak složitá. K přípravě alkoholického punče postačí smíchat stejné množství jablečného džusu se stejným množstvím červeného vína, dochutit jej cukrem, medem, citronem, vhodným kořením a přivést k varu. Ve stejném poměru můžete také smíchat červené víno s pomerančovým džusem, dochutit jej skořicí či badyánem a na závěr přidat trochu rumu.
Milovníci punče zase mohou vyzkoušet i punč z mléka. Ovocnou šťávu nahraďte mlékem, přidejte cukr, rum a brandy. U dětského punče nahraďte víno dobře vylouhovaným ovocným čajem, přidejte ovocnou šťávu, dochuťte medem, skořicí, hřebíčky a dozdobte plátky ovoce či rozinkami.
Už jste někdy vyzkoušeli, jak chutná teplý jablečný, brusinkový nebo hruškový džus? Že ne! Zkuste ho zahřát spolu se skořicí či hřebíčkem. Jeho chuť vás jistě překvapí. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Vylepšete si svařák čerstvým ovocem
Dalším velmi oblíbeným teplým nápojem, který není nutné ani dlouze představovat, je svařené víno, takzvaný svařák. K jeho přípravě vám postačí klidně levnější červené stolní víno, cukr a koření. Vhodným kořením je například aromatická skořice, badyán či hřebíček. Dochutit jej však můžete i čerstvým ovocem, šťávou z citronu či pomeranče nebo medovinou.
Vyzkoušet můžete svařit i bílé víno spolu s vodou, medem a najemno nastrouhaným nebo nakrájeným zázvorem. Takto připravený teplý nápoj vás nejen zahřeje. Zázvor vám rozproudí krev v těle a navíc vyžene bacily!
Osvědčená klasika
Mezi typické teplé nápoje, která vás v podzimních měsících jistě zahřejí, patří grog. Receptů na jeho přípravu existuje nespočet. Klasickým a nejjednodušším receptem je rum, griotka či whisky zalitá horkou vodou v poměru 3:2. Zkuste si letos s jeho přípravou trochu vyhrát! V rendlíku si nejprve zkaramelizujte dvě lžičky cukru. Vzniklý karamel pak zalijte vodou a po úplném rozpuštění karamelu přidejte rum a kousek másla.
Pro opravdové gurmány a milovníky sladkého tu máme recept i na přípravu horké čokolády. Kvalitní hořkou čokoládu rozlámejte a nechte rozpustit v mléce, přidejte vanilkový cukr či semínka z vanilkového lusku, skořici, kakao a smetanu. Příjemně zahřeje a zatočí s únavou.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Někteří pivaři se možná oklepou
Věděli jste, že teplé pivo je vynikajícím lékem při nachlazení a rýmě? Jeho popíjení vás příjemně unaví a uklidní. Takže pokud se vám při myšlence teplého piva ještě nenaježily chlupy, pojďte s námi na jeho přípravu! Na jeden litr piva budete potřebovat 3 lžičky medu, 1 kousek badyánu, půl lžičky kardamomu, kousek zázvoru, špetku muškátového oříšku a skořice. Takto připravenou směs nevařte! Všechny ingredience postačí pouze zahřát na teplotu 40 stupňů Celsia.
Čaje nezklamou
V podzimních a zimních měsících popíjejte i čaje. Zahřejí, zbaví vás nachlazení a posílí obranyschopnost. Vynikající volbou může být vitamíny nabitý šípkový čaj nebo čaj připravený z 10 gramů jemně nastrouhaného zázvoru, skořice, hřebíčku, badyánu, medu a citronové šťávy.
Na nachlazení a kašel vyzkoušejte ořechový čaj, který si připravíte z ořechových skořápek. Ty nechte 30 minut povařit a vzniklý výluh dochuťte medem a cukrem. U bylinek vsaďte na rozmarýn a hloh. Pročistí organismus a prohřejí.