Jste zde

Úroda jablek a hrušek je letos bohatá. 5 netradičních způsobů, jak je zužitkovat

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Letošní úroda jablek a hrušek předčila očekávání. Zatímco spadané hrušky okupují nájezdy vos, opadaná jablka se válí všude možně na mezích i zahradách. Co s nimi? Máme pro vás 5 netradičním tipů. Je libo slaďoučké křížaly nebo snad povidla se solí?

31. 8. 2018

Slaná hrušková povidla

Asi nikoho nevytrhne tradiční recept na sladká hrušková povidla. Co kdybychom vám ale řekli, že namísto cukru použijeme sůl? Nejen, že se po ní netloustne, také působí jako skvělý konzervant. Se solí je navíc zavařování daleko levnější a zdravější. K zavařování však nepoužíváme sůl ledajakou. Kvůli vyššímu přirozenému výskytu minerálních látek se zásadně přidává do sklenic sůl mořská.

A jak proměnit zralé hrušky v lahodná povidla? Pokud jsou opravdu sladké, stačí jen špetka cukru k tomu, aby z ovoce vytáhla všechny cukerné složky. Důležité ovšem je nezavařovat ještě nezralé ovoce, ale to, které je opravdu zralé, ba dokonce přezrálé.

Aby se ovoce nezkazilo ani půl roku po uskladnění, je potřeba dbát na maximální čistotu.  Vybírejte pouze plody bez poškození či hniloby. Zásadní je také jejich důkladné umytí, dobře vymytá a vypařená sklenice, dobře umyté víčko a správná doba zavařování.

Hrušky jsou skvělý základ pro křížaly, ale třeba i pro hořčici.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Recept na hrušková povidla se solí je následující:

  • Hrušky zbavíme jadřinců a neoloupané poklademe na plech ve vysoké vrstvě.
  • 1 kg hrušek osolíme asi 4 g mořské soli. Poté pokapeme jablečným octem.
  • Následně pečeme v troubě na 80 -100°C, nejlépe přes noc. Počítáme s tím, že se hodně tekutiny odpaří.
  • Pokud chceme, můžeme rozmixovat. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

Křížaly – vzpomínka na dětství

Během přípravy téhle lahůdky vám mohou pomáhat i děti.  Se sušičkou potravin to není žádná věda. Pokud si ale chcete připravit křížaly „po staru“, držte se následujících rad. Sušit můžete nejen jablka, ale také hrušky, meruňky nebo švestky. Vždy ale vybírejte pouze zdravé plody, které nebudou napadené žádnou chorobou.

Takové plody by neměly být scvrklé, moučné nebo povadlé. Zbavte je jadřince a důkladně omyjte. V případě potřeby můžete okrájet také slupku. Mezi námi – právě ve slupce je ale nejvíce cenných látek a vitamínů. My ji proto necháváme. Ovoce následně nakrájejte na plátky a držte se rady, že čím tenčí, tím lepší.

Aby křížaly nezhnědly, namočte je před sušením do směsi vody a kyseliny citronové.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Pokud chcete, aby křížaly zůstaly i po usušení pěkně bílé, namočte je na hodinu do roztoku z jednoho litru vody a dvou lžiček kyseliny citronové a nechte okapat. Sušit je následně můžete na radiátoru, přímém sluníčku anebo ve vyhřáté troubě. Křížaly rozložte na plech vystlaný pečicím papírem a během sušení je několikrát otočte.

Hrušky místo hořčice

Milujete hořčici a nedáte na ni dopustit? Pak pro vás máme jeden netradiční tip na přípravu. Jakmile jedno ochutnáte hruškovou hořčici, už ji nikdy nebude chtít vyměnit za jinou. A jak si ji připravit? Je to vcelku jednoduché. Budete potřebovat 2 kg hrušek, půl litru vinného octa, 450 g cukru, kousek skořice, 80 g hořčičného semínka, 40 g křenu a několik kuliček pepře a nového koření.

Omyté a jadřinců zbavené hrušky oloupejte a rozpulte. V 250 ml vody svařte ocet, cukr a skořici. V nálevu uvařte hrušky do poloměkka. Poté je vyjměte a naskládejte do sklenic. Přidejte pokrájený křen, hořčičné semínko, pepř, nové koření. Vše zalijte vychladlým nálevem a sklenice uzavřete. Tato netradiční hořčice se skvěle hodí jako příloha k masu nebo namísto okurků.

Jablečná pomazánka s čokoládou

Namísto přeslazených a uměle dochucených pomazánek vyzkoušejte jednu po domácku vyrobenou. Potřebovat budete 3 kilogramy jablek, 400 mililitrů vody, 120 gramů kukuřičného škrobu, 100 gramů kakaa, 750 gramů cukru krystal a 100 gramů čokolády.

Z jablek i hrušek můžete připravit marmeládu, sladkou pomazánku nebo hořčici.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Jablka očistěte a zbavte jadřinců. Nakrájejte je na kostky a společně s vodou povařte do měkka. Nechte vychladnout a rozmixujte je tyčovým mixérem. Přidejte kakao a kukuřičný škrob a znovu důkladně promixujte. Pak hrnec vraťte na sporák a přiveďte k varu.

Do směsi vmíchejte cukr a čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni. Pomazánka by měla začít houstnout. Jakmile zhoustne, nalijte ji do čistých sklenic a zavíčkujte. V chladném a temném prostředí vydrží pomazánka zhruba měsíc.

Ovocný čaj ze zbytků

Slupku, jadřince a další odpad nevyhazujte, můžete si z nich připravit lahodný ovocný čaj. Veškerý odpad nasekejte ostrým nožem na malé kousky, rozložte na pečící papír anebo pergamen a usušte. Usušenou drť uložte do dobře těsnící sklenice a používejte pro přípravu ovocného čaje.

Jablečnou sušinou můžete naplnit sítko v konvici, které následně zalijete vroucí vodou anebo zbytky jablek prudce povaříte a pak necháte pod pokličkou macerovat. Jablečný čaj voní a má jemně nasládlou chuť, takže ani děti ho obvykle nechtějí přislazovat. K sušeným jablkům můžete přidat třeba i koření, citrusy, zázvor nebo sáček aromatického černého čaje.