Jste zde

Jak na domácí rychlokvašky, které zůstanou křupavé? Okurky propíchejte a sbírejte křís

rychlokvaška Zdroj: Shutterstock
Rychlokvašky jsou oblíbenou pochutinou, kterou ocení nejen naše chuťové pohárky, ale taky zažívání. Jak si rychlokvašky připravit, aby příjemně perlily na jazyku a i po několika dnech kvašení zůstaly pěkně křupavé?

14. 8. 2023

Ještě před tím, než se vrhneme na samotný recept, si prozradíme, v čem se od sebe liší klasické nakládané okurky a rychlokvašky. Zatímco první zmíněná varianta k procesu konzervace používá pouze vysokou teplotu, v případě rychlokvašek do něj vstupuje mléčné kvašení.

Kvašené okurky jsou proto přirozeně konzervované právě díky němu a od těch nakládaných a sterilovaných okurek, které seženete i v supermarketu, se liší obsahem probiotických bakterií a enzymů podporujících střevní mikroflóru a s ní i imunitu a trávení.

Přečtěte si také: Nejlepší nakládané okurky jako od babičky: S tímhle receptem zůstanou pěkně barevné a křupavé

shutterstock_1720854709.jpg

sterilizované okurky
Zdroj: 
Shutterstock
Mléčné kvašení. To je kouzlo, které odlišuje rychlokvašky od klasických zavařovaček.

Připravte si potřebné suroviny

Základem receptu na rychlokvašky jsou kromě okurek ještě voda a sůl, často se používá i kopr, křen, nové koření, česnek, celý pepř a vinné listy. A aby se vám dílo povedlo, okurky i sklenice musíte pečlivě omýt. V opačném případě se do nich hniloba a veškerá vaše snaha by po pár dnech přišla vniveč.

Doba kvašení je závislá na okolní teplotě. Pokud uložíte sklenici s okurky do sklepa, kde máte stabilně 15 stupňů, můžete ji tam nechat svému osudu zhruba měsíc. Při 20 °C proběhne kysání už za týden. Jakmile jsou okurky vykvašené, skladujte je při teplotě mezi 0 °C až 10 °C a nezapomeňte obsah sklenice pravidelně kontrolovat.

Mohlo by vás zajímat: Pěstujte okurky! Jsou dietní, v létě vás osvěží a vyrobíte z nich klidně i zmrzlinu

Pěna je dobré znamení, křís netolerujte

Pokud objevíte na povrchu pěnu nebo jemné bublinky, je to dobrý signál, protože fermentace probíhá. V případě, že se ve sklenici objeví bílý povlak (křís), nenechávejte ho bez povšimnutí a lžící postupně odebírejte. 

Za bílý povlak můžou kvasinky (nejčastěji rodu Candida mycoderma nebo Candida krusei), které vznikají tam, kde je přístup vzduchu, nízká koncentrace alkoholu nebo nedostatečná kyselost.

shutterstock_2232762857.jpg

rychlokvašky ve sklenici
Zdroj: 
Shutterstock
Bublinky a pěna jsou u rychlokvašek v pořádku, bílý povlak ale odstraňte.

Co budete na rychlokvašky potřebovat?

  • 40 g soli
  • 1000 ml vody
  • 2 - 3 cm čerstvého křenu
  • 3 stroužky česneku
  • okurky
  • bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • kopr
  • vinné listy

Jak na rychlokvašky?

Jako první si připravte lák. Do většího hrnce přisypejte sůl, kterou zalijete litrem vody. Vodu dvě minuty převařte, sůl dobře rozmíchejte a nechte vychladnout.

Křen oloupejte a nakrájejte ho na tenká kolečka. Česnek zbavte slupky a překrájejte na poloviny. Vinné listy a kopr důkladně omyjte.

Okurky operte a před samotným naložením je nechte alespoň pár hodin ve vodě. Pokud jste koupili různě velké kousky, ty větší propíchejte vidličkou.

V dalším kroku upěchujte okurky do čistých (ideálně vyvařených) sklenic, přidejte k nim křen, česnek, vinný list, snítku kopru a koření. Do sklenic nalijte tolik láku, aby byly všechny okurky potopené.

Sklenice zajistěte víčkem, ale neutahujte ho. Můžete použít i potravinářskou fólii a gumičku. Sklenici s okurky postavte na talíř nebo do misky, do které bude odtékat přebytečná šťáva.

Rychlokvašky nechte kvasit při pokojové teplotě. Ve chvíli, kdy se ve sklenici přestanou tvořit bublinky, jsou okurky hotové. V tuhle chvíli už můžete utáhnout víčko a sklenici přemístit do chladu. 

Použité zdroje:

  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/nejlepsi-domaci-rychlokvasky-20300712.html
  • https://bestrecepty.cz/recept/krupave-kvasaky-nejlepsi-recept-babicciny/
  • https://superkvasaci.cz/jednoduchy-recept-na-kvasaky-okurky-kvasene-ve-slanem-nalevu/