8. 7. 2023
Právě poslední zmíněná delikatesa už prakticky vymizela z nabídky tuzemských prodejců a najít recept, podle kterého by chutnala stejně jako třeba v legendárním automatu Koruna, je téměř nemožné.
Stále však existují skryté poklady v podobě normovaných receptů z roku 1976. Jak si připravit luxusní rybí salát podle tehdejších norem? Máme pro vás jednoduchý návod i seznam potřebných surovin.
Přečtěte si také: Retro bramborový salát podle normy: Připomeňte si jeho chuť a nebudete chtít jiný
Dostupné jídlo „za pár kaček“
Níže uvedený recept jsme objevili ve vydání Receptur studených pokrmů, které spatřily světlo světa právě v roce 1976. Rybí saláty jsme tady mohli najít pod čísly 50415 a 50416. U obou bylo použito rybí filé z tresky, takže tahle lahůdka patřila mezi cenově dostupné pokrmy, které rozhodně nezruinovaly peněženku ani domácí rozpočet.
Jen pro představu – podle Českého statistického úřadu byla v roce 1976 průměrná mzda 2382 korun. V polovině 70. let stál kilogram rybího filé 18 (později 25) korun, zatímco nejlevnější salám stál 30 a šunka 70 (později 100) korun za kilogram. Stále tak šlo o pochoutku, k jejíž výrobě bylo použito to nejlevnější „maso“.
Mohlo by vás zajímat: Retro vlašský salát podle normy z roku 1976: Přesně takhle si ho pamatujete z mládí
Filé bylo opravdové
Na tomhle místě je potřeba rozebrat kvalitu některých tehdejších surovin. Na tuzemském trhu se tehdy filé prodávalo ve formě zmrazených hranatých bloků, které byly tvořeny mírně slisovanými jednotlivými tresčími „filátky“. Během úpravy se z bloků řezaly plátky. Když se plátky rozpadly, tak jedině proto, že se jednalo o víc příčně uříznutých filet, které se teplem oddělily.
V lepších restauracích byla příprava tresčího filé ještě důmyslnější. Tady nechali zmrazené bloky rozmrazit a poté filátka rozebrali a připravovali je vcelku. Také je potřeba dodat, že chuť tresčího filé byla rybí, nikoliv rybinová, jak je tomu u řady dnešních „rybích“ výrobků, které navíc obsahují obrovské množství vody (často okolo 30 až 50 %).
Mohlo by vám zachutnat: Retro pochoutkový salát podle normy z roku 1976: Když si chcete připomenout dávné chutě
Co budete na salát z rybího filé podle ČSN potřebovat?
- 500 g filé z tresky
- 36 g sterilovaných okurek
- 10 g vařené mrkve
- 22 g cibule
- 100 gramů (ideálně domácí) majonézy
- 10 g plnotučné hořčice
- 2,5 g octu
- 5 g soli
- 2,5 g cukru
- Mletý pepř na dochucení
Přečtěte si také: Retro pařížský salát podle normy z roku 1976, který dneska nemá konkurenci
Jak na to?
Jako první si dejte vařit rozmrazené filé do menšího množství osolené vody s octem. Jakmile bude ryba měkká, sceďte ji, nechte vychladnout a prsty v misce rozdrobte na malé kousky.
Vrhněte se na přípravu zeleniny. Mrkev očistěte, uvařte do měkka, sceďte a nechte vychladnout. Kyselou okurku nakrájejte na drobnější kostičky, cibuli můžete povařit a poté opět nakrájet na malé kostičky. Všechnu zeleninu přidejte k rybě.
V majonéze rozmíchejte cukr, hořčici a mletý pepř. Vlijte k ostatním surovinám a dobře promíchejte. Dochutit můžete solí, pepřem, octem či cukrem. Hotový salát nechte odpočinout v lednici do druhého dne. Jíst ho můžete jen tak s bílým nebo celozrnným pečivem, případně ho namazat na chlebíčky nebo jím ve formě kopečků ozdobit obložené mísy.
Použité zdroje:
- http://linkuj.cz/?id=show&viewnr=4&typ=0&par=263441
- https://www.pomazanky-recepty.cz/salaty/csn-salat-z-rybiho-file-s-majonezou-a-salat-z-tresky
- https://www.toprecepty.cz/recept/62149-rybi-salat-podle-csn-z-roku-1967/