20. 12. 2025
Nejčastěji se pampušky připravují jako slaná varianta s česnekovou krustou, která dodává pečivu výraznou a nezaměnitelnou chuť. Obvykle se podávají jako příloha k hustým polévkám, hlavně k boršči, ale jakmile je jednou ochutnáte, žádná polévka nebude potřeba! Tahle kynutá záležitost je totiž vysoce návyková. Není se proto čemu divit, že v mnoha domácnostech mají pampušky výsadní postavení a představují symbol rodinného stolování.
Odkud se pampušky vzaly?
Historie pampušek sahá hluboko do minulosti a jejich původ bývá spojován s vlivem středoevropských kuchyní. Pravděpodobně vznikly v oblastech, kde se setkávaly ukrajinské, polské a německé vlivy.
Z původních knedlíků vařených na páře, se postupně vyvinuly dnešní pečené pampušky. Zdomácněly natolik, že se staly běžnou součástí slavnostních tabulí i každodenního stolování. Dnes patří k nejrozšířenějším jídlům ukrajinské domácí kuchyně a existují desítky regionálních variant.
Jak na kynuté těsto: Kvásek může zabít příliš cukru a mouku je dobré nahřát
Jak se pampušky připravují?
Základem je kynuté těsto z mouky, droždí, vody nebo mléka, trochy cukru a soli. Těsto musí být pružné a dobře propracované, aby buchty zůstaly nadýchané. Po prvním kynutí se rozděluje na menší bochánky, které se skládají těsně k sobě do formy.
Po upečení se pampušky potřou česnekem rozmíchaným s olejem a bylinkami. Tahle vrstva je pro ně typická a dodává jim výrazné aroma i chuťovou hloubku. Existují také sladké verze plněné povidly nebo ovocem, ale nejznámější a nejoblíbenější je právě slaná varianta.
Retro jídla, co vyprávějí příběhy: Pamatujete lančmít, kuře s broskví nebo aspik?
Co budete na pampušky potřebovat?
Suroviny na těsto:
- hladká pšeničná mouka
- teplá voda nebo mléko
- droždí (čerstvé nebo sušené)
- cukr
- sůl
- rostlinný olej (například slunečnicový)
Na potření po upečení
Recept krok za krokem
Příprava není složitá a nezabere mnoho času. Nejprve rozdrobte nebo nasypejte droždí do teplé vody nebo mléka s trochou rozmíchaného cukru. Nechte droždí „aktivovat“ a poté přidejte mouku, olej a sůl a vypracujte vláčné těsto. Těsto uložte v míse překryté čistou utěrkou na teplé místo a nechte zhruba půl hodiny vykynout.
Po vykynutí tvarujte bochánky, které klaďte do většího hrnce nebo speciální pečicí formy vedle sebe. Opět překryjte utěrkou, nechte vykynout dalších 20 minut a poté pečte dozlatova v předehřáté troubě.
Ještě teplé pampušky potřete směsí oleje, česneku a bylinek (typicky kopru nebo petrželky). Výsledkem budou nadýchané kynuté buchty s jemnou střídkou a voňavým povrchem. Pochutnávat si na nich můžete jenom tak anebo s nějakou hustou zimní polévkou.
Javorový sirup: Čím tmavší, tím silnější. A ideální pro "zdravé" slazení
Pár triků závěrem…
Pokud chcete dosáhnout ještě lepší chuti kynutého pečiva, můžete nahradit vodu mlékem a přidat malé množství vajíčka, čímž se těsto zjemní. Velmi pomáhá také delší a pomalejší kynutí, které zvýrazní chuť a zlepší strukturu.
Někteří kuchaři do česnekové polevy přidávají citronovou kůru pro svěžest nebo trochu másla pro plnější vůni. Pampušky zůstávají měkké déle, pokud se po upečení nechají chvilku odpočinout pod utěrkou.
Použité zdroje:
• https://fresh.iprima.cz/recepty/pampusky-ukrajinske-kynute-buchty-s-cesnekem
• https://www.toprecepty.cz/clanky/3114-slane-ukrajinske-buchty-pampusky-jsou-vynikajici-jako-priloha-delaji-se-podobne-jako-ceske-buchty/
• https://www.facebook.com/groups/896032807128095/posts/6258575667540422/
• https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/ukrajinske-pampusky/








