6. 12. 2025
Kebab je oblíbené pouliční občerstvení původem z Blízkého východu, které se postupně rozšířilo po celém světě. Podává se v tortille nebo pita plackách a tradičně se připravuje z plátků čerstvého kořeněného masa, které se ve vrstvách napíchnou na vertikální gril a pomalu pečou.
Sociální sítě teď však dobývá jeho domácí verze z mletého masa, která si velmi rychle získává popularitu díky snadné přípravě a perfektnímu výsledku.
Objev, který musíte vyzkoušet
Recept na domácí kebab z mletého masa zvládne opravdu každý. K jeho přípravě nepotřebujete žádné speciální vybavení a svou chutí se téměř neliší od klasického. Maso je šťavnaté, měkké a kořením si ho můžete přizpůsobit přesně podle vaší chuti. Navíc ho zvládnete za pár minut a bez zbytečně velkého množství soli, tuku a dalších nežádoucích přísad.
Základem domácího kebabu je poctivé mleté maso
Základem domácí verze kebabu je hovězí, kuřecí nebo krůtí mleté maso a koření, které mu dodá charakteristickou chuť, například sladká či pálivá paprika, oregano, mletý kmín, sušený česnek nebo cibulová pasta. Pro zjemnění a změkčení masa se přidává plnotučný jogurt a trochu perlivé vody, která vytvoří vzdušnější strukturu, takže maso není hutné a tvrdé.
A jak na to?
Půl kila mletého masa smíchejte s jednou nastrouhanou cibulí, třemi stroužky česneku, jednou lžičkou soli, lžičkou oregana a sladké papriky, s 60 g bílého jogurtu, jednou lžící oleje a lžící perlivé vody. Vše dobře promíchejte a vzniklou masovou směs rozetřete v tenké vrstvě na pečicí papír, popřípadě směs rozválejte co nejvíce do tenka.
Tip: Masovou směs válejte mezi dvěma listy pečicího papíru nebo si průběžně namáčejte prsty do oleje či vody, aby se vám směs nepřilepovala.
Pečicí papír spolu s náplní srolujte od delší strany, aby vám vznikla jakási roláda, a položte ho na plech. Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů Celsia zhruba 20 až 30 minut.
Upečené maso opatrně rozbalte a natrhejte ho na kousky, vymačkejte na něj trochu citronové šťávy a vložte ho ještě na pár minut zpět do trouby, dokud nebude mít lehce zlatavé a mírně křupavé okraje.
Hotový kebab podávejte v tortille nebo v teplé pitě spolu s dresinkem a nakrájeným salátem, rajčaty a čerstvým zelím nakrájeným na tenké proužky a krátce naloženým v citronové šťávě a soli.
Zdroje:
- https://www.toprecepty.cz/clanky/9636-hitem-internetu-je-recept-na-domaci-kebab-staci-jen-mlete-maso-figl-s-pecicim-papirem-a-jogurtem-a-je-hotovo/
- https://www.ferwer.cz/blog/recept-na-kebab
- https://www.idnes.cz/recepty/viralni-recept-kebab-z-trouby-internet-socialni-site-trend.A251128_075610_recepty_job
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/40137-viralni-domaci-kebab
- https://www.idnes.cz/recepty/viralni-kebab-z-mleteho-masa-z-trouby.R251128_121125_job







