23. 5. 2023
Paštiky Májka
Paštiky Májka se na Moravě vyrábí už přes padesát let. Roční výroba se pohybuje okolo 40 000 000 kusů! Proč na tuhle pochoutku nedáme dopustit? Odpovědí je nejenom původní receptura, ale také použité suroviny. Ale pěkně popořádku.
Název Májka zřejmě pochází z maďarského májkrém, což znamená játrová paštika. Značka, která je v tuzemsku synonymem pro paštiku, vznikla v roce 1965 a od té doby se vyrábí nepřetržitě už téměř šedesát let.
Před rokem 1989 stála Májka dvě koruny a deset haléřů. Dnes je paštika o poznání dražší. Stále se však drží původní receptury. Základem Májky je vepřové maso, vepřová játra, sádlo a koření.
Májka se vyrábí pod značkou Hamé, která patří norské skupině Orkla. V současné době se vyrábí zhruba 30 variací trvanlivé i chlazené Májky, a to v závodech v Babicích (trvanlivá Májka) a v Kunovicích (chlazená).
Oblíbené paštiky dneska můžete koupit v různých obalech od klasických konzerv přes hliníkové vaničky až po skleněné či plastové skleničky. Zajímavostí trvanlivých paštik je, že jejich životnost je při správném skladování prakticky neomezená.
Mohlo by vás zajímat: Retro vlašský salát podle normy z roku 1976: Přesně takhle si ho pamatujete z mládí
Žvýkačky Pedro
Kdo by si nepamatoval na slaďoučkou žvýkačku v červeném obale s překvapením v podobě tetovačky! Legendární žvýkačky Pedro se u nás prodávaly od roku 1968, kdy stály přesně 1 Kčs.
Receptura žvýkačky byla vytvořená podle žvýkaček amerických nebo kanadských a prý byla tak vydařená, že si od nás žvýkačky odváželi například kanadští hokejisté ve značném množství.
Žvýkačka Pedro se začala vyrábět v roce 1968 ve středočeském závodě Velim ve stejnojmenné obci. Kvůli privatizaci se dostala firma do rukou společnosti Nestlé, která ale výrobu žvýkaček Pedro v roce 1994 ukončila.
Značku Pedro zakoupila další firma, která od roku 2012 prodává nejen legendární žvýkačky, ale také ovocné pendreky a pásky, želé bonbony a lízátka. Zajímavostí je, že začátkem 70. let 20. století byla zaznamenána žvýkačka Pedro v netypickém modrém obalu a s kmínovou příchutí!
Přečtěte si také: Ruská vejce jako z legendárního automatu Koruna: Jak si tohle retro připravit doma?
Zmrzlina Polárka
Na nesmrtelné zmrzlině si můžeme pochutnávat už od roku 1949. V tento rok se totiž pražské zoo (jako jediné v té době na světě) podařilo odchovat vůbec první mládě ledního medvěda až do dospělého věku. Asi už tušíte, že šlo o medvídě Polárku, podle kterého Pražské mrazírny pojmenovaly svoji zmrzlinu.
Výrobky Polárka se na trhu objevovaly nepřetržitě od svého založení až do roku 1989, ale i po něm. Ovšem ne v takové míře, jako dříve. Až v roce 2018 prodělala značka Polárka velký comeback a dostala zbrusu novou tvář. Navíc představila čtyři nové výrobkové řady a spoustu dalších zmrzlinových dobrot.
Mohlo by vás zajímat: Retro mlsání: Připravte si banana split podle klasického receptu
Hašlerky
Taky si po přečtení názvu bonbonu vybavíte typickou anýzovou chuť? Pak byste měli vědět, že ji v roce 1877 vymyslel jistý hamburský lékárník. Bonbony pod názvem Caruso-Hustenbonbon ze směsi obdobného složení pak před I. světovou válkou začala vyrábět vídeňská firma Erich Kirstein.
K nám se Hašlerky dostaly koncem první světové války, kdy začínající pražský podnikatel František Lhotský získal od E. Kirsteina za pomoc jeho recepturu a začal bonbony Caruso vyrábět v dílně na Královských Vinohradech.
Název bonbonů ale nebyl pro našince přitažlivý, a tak se příliš neprodávaly. Proto se František Lhotský jednoho dne vydal do pražského kabaretu Lucerna, kde s krabicí svých výrobků narazil na chraptícího Karla Hašlera. Jakmile se písničkář přesvědčil o kvalitě a účinku bonbonů, hned na místě dal Lhotskému písemný souhlas s užitím svého jména.
Výroba cukrovinek byla kolem 1953 přenesena v rámci Pražských čokoládoven do bývalé Rupy v Modřanech. Hašlerky pak po privatizaci firma Nestlé vyrábí v závodě Sfinx v Holešově.
Kofola
Některé zdroje tvrdí, že legendární Kofola vznikla v rámci státní úlohy na využití přebytečného kofeinu při pražení kávy, jiné potom uvádějí, že úkolem bylo vyvinout vlastní alternativu populárního západního nápoje Coca-Cola.
Ať už je pravda jakákoliv, určitě nám dáte za pravdu, že Kofola je jednoduše nesmrtelná. Nápoj byl vyvinut ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze v roce 1959.
Zajímavostí je, že základ tohoto nápoje měl být postaven na tuzemských surovinách a složený z přírodních látek. Její součástí byl poté speciální sirup, který namíchal Doc. RNDr. PhMr. Zdeněk Blažek, CSc.
Do roku 2000 zobrazovalo logo Kofoly kávové zrno. Nyní připomíná lístek lékořice. Firma, která nápoj vyrábí, patří mezi nejvýznamnější výrobce nápojů ve střední Evropě. Na Kofole si proto můžete pochutnat nejen u nás, ale také na Slovensku, v Polsku nebo Maďarsku.
Použité zdroje:
- https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/pastiky-pastika-majka-spotreba-trvanlivost.A180721_160135_ekonomika_jumi
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Pedro
- https://www.nestle.cz/sk/o-nestle/nase-zavody/zavod-sfinx
- https://tojesenzace.cz/2019/04/16/legendarni-znacka-zmrzlin-polarka-slavi-sedmdesat-let/
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Kofola
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/13054-5-retro-potravin-ktere-cesi-miluji-dodnes