3. 6. 2025
Vyrobit si doma zmrzlinu není nikterak složité, k její výrobě budete potřebovat mrazák, formu a odpovídající suroviny. Ulehčit práci vám může přístroj na výrobu zmrzliny, takzvaný zmrzlinovač. Nicméně kvalitní a dobrou zmrzlinu zvládnete i bez něj!
Tip: Jako formu můžete využít tvořítka na led a místo klacíků zase párátka. Jednoduše vám tak vzniknou mini zmrzlinky.
Jak na osvěžující sorbet
Sorbet je osvěžující, lehký a méně kalorický než smetanové zmrzliny. Jeho příprava je velmi snadná a nezabere vám mnoho času. Na jeho výrobu se skvěle hodí jahody, borůvky či maliny.
Dochutit jej můžete citronovou šťávou, sirupem, bylinkami či kapkou alkoholu. Důležité je pravidelné promíchání mixérem nebo alespoň vidličkou během mrazení a správná míra cukru.
Málo cukru může způsobit, že ze sorbetu budete mít tvrdou krychli, která nepůjde naporcovat, a naopak příliš cukru může zabránit jeho ztuhnutí.
Ta pravá smetanová
Držíte štíhlou linii? Pak se jistě vyhnete smetanové zmrzlině. Je totiž vysoce kalorická, obsahuje velké množství tuků a cukrů a její pravidelná konzumace má za následek přibírání na váze. Připravenou doma ji však můžete mlsat bez výčitek. Stačí nahradit smetanu nízkotučným tvarohem či bílým jogurtem, přidat ovoce a místo cukru použijte med, sirup nebo stévii.
Nejčastější problémy
I když se sebevíc snažíte, zmrzlina není hladká a obsahuje krystalky ledu? Tento problém má hned dvě příčiny. Prvním důvodem krystalování je pomalé mrazení zmrzliny. Zvyšte proto výkon mrazáku na maximum. Druhým důvodem je nedostatečné míchání během mrazení. Aby byla zmrzlina hladká, je důležité zmrzlinu promíchávat minimálně každých dvacet minut.
Ohne se vám lžíce při porcování domácí zmrzliny? Nezoufejte! Přílišná tvrdost a nedostatečná nadýchanost je druhým častým problémem, se kterým se můžete setkat při výrobě zmrzliny, zejména té jogurtové. I zde vám přinášíme řešení.
Jogurty mají v sobě velké množství vody, v prvé řadě jej proto nechte odkapat. Pomoci vám také může trocha smetany, medu, sirupu nebo přidání našlehaných bílků do jogurtu.
Zdroje:
- https://www.apetitonline.cz/menu/skvela-domaci-zmrzlina
- https://www.madebykristina.cz/recepty/domaci-zmrzlina/
- https://www.kucharkaprodceru.cz/domaci-zmrzlina/
- https://magazin.recepty.cz/clanky/nejlepsi-a-nejjednodussi-domaci-zmrzlina-cukrar-josef-marsalek-prozradil-svuj-oblibeny-recept-1606.html