Jste zde

Proč (ne)používat v kuchyni hliník

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Zbavte se veškerého hliníkového nádobí a přestaňte používat alobal! Přehnaná hysterie nebo dobrá rada? Posuďte sami.

18. 8. 2018

Hliník, respektive jeho sloučeniny, se běžně vyskytuje v přírodě. Vstřebáváme ho z rostlin i ze vzduchu. Vyhnout se mu je prakticky nemožné. V malém množství není hliník tolik škodlivý. Problém ale nastává při jeho hromadění v lidském organismu.

Maximální denní příjem hliníku je 60 mg na jeden kilogram váhy. Větší množství vede k jeho hromadění v lidském organismu a k zatížení celého těla. Ukládá se na srdci, v plicích, játrech, ledvinách a ve svalech. Ničí mozkové a nervové buňky a má za následek odvápnění kostí.

Křeče, ztráta paměti a špatná koncentrace mohou být příznakem otravy. A podle mnohých odborníků je vyšší koncentrace hliníku v organismu příčinou rakoviny, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Toto tvrzení však nikdy nebylo vědecky dokázáno.

Hliník je třetí nejrozšířenější prvek na Zemi. Vyhnout se mu je prakticky nemožné. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Hliník je všude kolem nás

Vyhnout se hliníku je prakticky nemožné. Z hliníku jsou plechovky, konzervy či víčka na jogurty. Určité množství hliníku, popřípadě hliníkových solí, se vyskytuje i v lécích, očkovacích vakcínách, ochranných krémech proti slunci, rtěnkách, v tolik diskutovaných antiperspirantech a v mnoha zubních pastách.

Určitý druh hliníku najdeme i v soli, bílé mouce, kypřícím prášku, v tvrdých sýrech či v balené vodě pro zvýšení čirosti. Vyšší obsah hliníku obsahuje i sója, majoránka, tymián, kakao, kukuřice, ředkvičky i některé druhy čaje. Problém tak netkví jen v hliníkovém nádobí a alobalu.

Není důvod zanevřít na hliník! Vyhoďte pouze staré hliníkové nádobí, které se dá lehce ohnout. Nové, kvalitní, potažené vrstvou keramiky do koše rozhodně nepatří.

Jaké množství hliníku je pro lidský organismus nebezpečné? Otázka, která zůstává nevyjasněná.

Vaření v hliníkovém nádobí a používání hliníkových příborů není zdravé. Velké množství hliníku se do jídla uvolňuje při vysokých teplotách a v případě, že používáme ocet, kečup, protlak, citron nebo jiné kyselé potraviny. Dále se také v hliníkových obalech nedoporučuje uchovávat slané a silně kořeněné potraviny.

Zbavit se veškerého hliníkového náčiní a vyhnout se používání alobalu v kuchyni je tak žádoucí. Zcela vyhnout by se mu měli děti, senioři, lidé trpící onemocněním ledvin a těhotné ženy. Hliník má negativní dopad na plodnost a vývoj plodu.

Během jednoho grilování v alobalu člověk absorbuje až 400 mg hliníku!Zdroj: www.bigstockphoto.com

Výrobci hliníkového nádobí a náčiní mají však odlišné stanovisko:

Množství hliníku, které se uvolní při vaření z hliníkového nádobí, je zanedbatelné. Mnohem více hliníku člověk absorbuje z okolního prostředí. Nevyužít hliník a jeho úžasné vlastnosti v kuchyni je věčná škoda! Teplo, které přijme, rovnoměrně rozprostře a tím šetří vaši peněženku. Je lehký, oproti jiným materiálům levný a snadno se udržuje.

Jak dostat z těla toxický hliník?

Hliník do lidskému organismu nepatří. Malého množství hliníku se tělo umí přirozeně zbavit. S větším množstvím už si však nedokáže poradit, zvláště pokud ledviny nefungují tak, jak mají. Pomoci mohou česnek, cibule, para ořechy, koriandr nebo super potravina známá jako chlorella. Pozitivní výsledky zaznamenaly i doplňky stravy s obsahem křemíku.