Jste zde

Kemping salát: Retro recept, který přežil generace. Vraťte se s ním do dětství!

ochucení salátu Zdroj: Shutterstock
Pamatujete si na prázdniny pod stanem, kdy se z ešusu linula nepřehlédnutelná vůně, chleba byl vždy trochu okoralý a k obědu nechyběl kemping salát?

24. 7. 2025

Ten jednoduchý, lehce nakyslý, křupavý a překvapivě osvěžující salát, který se vyráběl podle československé státní normy?

Pokud vás popadla retro nálada nebo jen toužíte po chuti poctivé minulosti, máme pro vás recept podle ČSN. Je bez masa, takže si na něm pochutnají i zapřisáhlí vegetariáni. 

Co to vůbec byl ten „kemping salát“?

Oficiálně nesl název Zeleninový salát Kemping – konzervovaný a vyráběl se v československých konzervárnách podle normy ČSN 56 9452 (později nahrazena normou ČSN 56 9210). Patřil do kategorie sterilovaných zeleninových směsí a jeho výhodou byla jednoduchost, trvanlivost a překvapivě dobrá chuť.

shutterstock_2199182213.jpg

chlebíčky se salátem
Zdroj: 
Shutterstock
Podobně retro jako kemping salát jsou chlebíčky s bramborovým salátem.

Ať už jste ho vytáhli z batohu na čundru, dali si ho s gothajem a rohlíkem, nebo si ho pamatujete z jídelny, jeho chuť byla nezaměnitelná. Trošku nakyslá, ale s jemnou sladkostí na konci. 

Přečtěte si také: Milovníci pikantních jídel zbystřete! Po "pfeferonovém" retro salátu podle ČSN se utlučete

Co do něj podle normy patřilo?

Československé státní normy si zakládaly na přesnosti a jednotných surovinách v pevně daném poměru. Ať už jste si ho tedy dali v Aši, nebo Opavě, chutnal vždycky stejně. Kemping salát podle původní ČSN 56 9452 obsahoval následující suroviny v přesně daném poměru:

  • okurky – sterilované, krájené na kolečka nebo šikmé plátky (asi 25 %),
  • paprika – nejčastěji zelená nebo červená, krájená na proužky (asi 25 %),
  • mrkev – vařená nebo blanšírovaná, nastrouhaná nebo nakrájená (20 %),
  • cibule – spařená, jemně krájená (15 %),
  • květák – předvařený, rozebraný na malé růžičky (15 %).

Vše bylo zalité typickým nálevem z octa, cukru a soli. Paradoxně bez koření, oleje nebo bylinek. Právě jednoduchost a čistota chutí dělaly salát tím, čím byl.

shutterstock_157065176.jpg

květák v cedníku
Zdroj: 
Shutterstock
Květák do salátu? Vůbec se toho nebojte. Je to skvělá a křupavá součást!

Na přípravu kemping salátu budete potřebovat:

  • 375 g okurek (čerstvých, nebo sterilovaných, krájených na kolečka) 
  • 375 g papriky (zelené nebo červené, nakrájené na nudličky) 
  • 300 g mrkve (krájené na proužky nebo nahrubo nastrouhané a blanšírované) 
  • 225 g cibule (spařené, nakrájené na půlkolečka)
  • 225 g květáku (růžičky, krátce povařené nebo blanšírované)

Nálev připravíte z:

  • 1 litr vody
  • 100 ml octa (8%)
  • 50 g cukru
  • 20 g soli

Jak na to? 

Všechnu zeleninu si očistěte a nakrájejte na požadované tvary. Podle původní normy by měl být salát pestrý nejen chutí, ale i strukturou (kolečka, proužky, růžičky). Mrkev a květák lehce povařte nebo blanšírujte (1–2 minuty), cibuli spařte horkou vodou. Vše promíchejte a napěchujte do čistých sklenic.

Připravte si nálev z vody, octu, cukru a soli. Krátce povařte a nechte jej vychladnout. Nálevem zalijte zeleninu ve sklenicích tak, aby byla celá ponořená. Nechte odležet v lednici aspoň 24–48 hodin, ideálně 3–4 dny. Pokud chcete salát uchovat déle, zavařte ho (15 minut při 85 °C).

Mohlo by vám zachutnat: Zelný salát podle ČSN: Díky jednoduché fintě bude chutnat tak, jako za „socíku“

Redakční tipy pro maximálně autentický výsledek

Nepřidávejte žádné další suroviny. Do originálního salátu nepřijde pepř, olej, česnek ani koření. Recept má vyniknout čistotou.

Cibuli jen spařte a nepřežeňte to. Krátký proces ji zbaví štiplavosti, ale cibule přitom neztratí chuť.

Zelenina by měla být křupavá, ale ne tvrdá. Proto vsaďte na kouzlo blanšírování. Salát ideálně podávejte s křupavým chlebem nebo gothajem a rohlíkem. 

Zajímavost: Kromě této zeleninové verze existovala ještě verze s výrobním salámem, která obsahovala mimo něj i majonézu, hořčici a feferonky. 

Chuť vzpomínek na lžíci

Kemping salát si sice na delikatesu nikdy nehrál, ale měl to, co se dnes často hledá marně – poctivost, jednoduchost a schopnost nasytit bez přetvářky. A právě v tom tkví jeho kouzlo. Vyzkoušejte si ho připravit doma. Možná vás překvapí, jak moc vám připomene chuť prázdnin u rybníka, školních výletů nebo chatek v kempu.

Praktický tip závěrem: Pokud si salátu připravíte více, naložte ho do sklenic a zavařte. Vydrží měsíce a budete ho mít po ruce kdykoliv vás přepadne chuť na něco dobrého a poctivého „jako tenkrát“.

Použité zdroje:
•    kniha Technologie pokrmů II pro potravinářské školy 
•    Kniha Příprava pokrmů ve veřejném stravování
•    https://nz.pinterest.com/pin/264445809364090586/
•    https://www.facebook.com/groups/bezvarecepty/posts/1300553234554373/
•    https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/kempink-salat-podle-csn-prakticke-rady-a-tipy/
•    https://www.cechovninormy.cz/index.php/cechovni-normy/4-camping-salat