18. 9. 2021
V první řadě je dobré zapojit při výběru a následném nákupu obyčejný selský rozum. Koření, které k nám jede nebo letí přes půlku světa, nemůže být nikdy tak kvalitní jako to, které si snadno vypěstujeme v našich podmínkách.
V obchodech se proto zaměřte na tuzemské druhy (např. majoránka, pepř, kmín) a ty exotické raději vozte jako suvenýry z cest. Nejen, že bude jejich kvalita v porovnání s tou ze supermarketů nesrovnatelná, také podpoříte místní a máte jistotu, že si domů přivezete koření, které nebude vyčichlé a zbavené síly. A na co se během cest zaměřit?
Pokud míříte třeba do Maďarska, nezapomeňte si odtud dovézt jejich papriku. Klidně ve sladké i pálivé variantě. Černý pepř je nejlepší z Vietnamu, vanilkový lusk a kuličky nového koření třeba z Mexika. Pokud cestujete do Indonésie, přivezte si odsud hřebíček. Ze Zanzibaru zase skořici a z Nepálu třeba černý kardamom.
Čtěte etikety a neplaťte za sůl, konzervanty ani cukr
Pokud potřebujete nakoupit základní druhy koření v některém z běžných obchodů nebo supermarketů, ještě před tím, než začnete házet jednotlivé pytlíčky do košíku, zaměřte se nejen na jejich cenu, ale zejména etiketu a složení.
Tady se totiž dozvíte celou řadu praktických a užitečných informací zejména o tom, co daný pytlíček ukrývá. U levnějších výrobků a marketových značek to bude zpravidla vysoké množství soli, cukru, dochucovadel a konzervačních látek.
Takovým výrobkům se raději vyhněte, protože skutečný obsah vonných silic a kořenících složek tady bude opravdu minimální. Některé výrobky navíc obsahují z naprosté většiny onu zmíněnou sůl v kombinaci s cukrem. A za tohle přece platit nechcete.
Náš tip: Při kontrole etikety se zaměřte i na trvanlivost vybraného koření. Čím delší, tím samozřejmě lepší.
Pro kvalitní koření do speciálek
Obchody, super a hypermarkety mají obvykle velmi omezený výběr, se kterým jdou ruku v ruce vyšší ceny (v případě kvalitnějšího značek) a krátká trvanlivost.
Spousta koření, které vidíte běžně v regálech, už je navíc vyčichlá a nemá správné aroma ani sílu. Ve finále ho tak budete muset doma spotřebovat víc, s čímž jdou ruku v ruce další náklady na opětovné pořízení oblíbeného druhu.
Pamatujte taky, že balíčky koření v obchodech musí projít několika rukama, než se dostanou až do těch vašich, a každý takový krok zvyšuje cenu koření, jehož kvalita nemusí být ve finále nikterak valná.
Proto je dobré čas od času zamířit do speciálek nebo zkusit štěstí ve specializovaných e-shopech. Ceny tady budou sice o něco vyšší, v naprosté většině případů ale máte jistotu, že se k vám dostane koření nebo kořenící směs s delší životností, intenzivnější vůní a ostatně taky chutí.
Jak koření skladovat?
Při výběru a nákupu koření kontrolujte, jestli nejsou jednotlivé balíčky mechanicky poškozeny (například propícháním). Pokud je obal v pořádku, hned po přinesení domů jeho obsah vyprázdněte ideálně do průhledné nádoby se vzduchotěsným nebo alespoň šroubovacím uzávěrem.
Koření skladujte po menším množství na suchém, chladnějším a tmavém místě, kam nedopadají sluneční paprsky. Ideálním materiálem kořenek není plast, nerezový kov ani dřevo, ale pachově neutrální sklo. Sklo ovšem raději volte to tlustostěnné a tmavé. Použít můžete i porcelán nebo staré a vymyté lékovky.
Koření chraňte nejen před vlivy prostředí, ale i před sebou navzájem. Některé výrazné aromatické druhy totiž mohou znehodnotit ostatní. Kořenky uložte do šuplíku nebo tmavé spížky a rozhodně je nenechávejte na poličkách nebo v designových kořenkách na kuchyňské lince. Jedině tak dostanete z oblíbeného koření maximum jeho síly, chuti a nenapodobitelné vůně.
Použité zdroje:
- https://www.ceskestavby.cz/clanky/jak-spravne-vybirat-do-kuchyne-koreni-a-jak-je-skladovat-29439.html
- https://www.lizela.cz/blog-o-koreni/5-duvodu-proc-kupovat-koreni-na-internetu/
- https://www.dtest.cz/clanek-8149/jak-vybrat-grilovaci-koreni