Jste zde

Jak vybírat a nakupovat kvalitní koření? Čtěte etikety a vyhýbejte se soli, cukru i dochucovadlům

pytle s kořením Zdroj: Bigstockphoto
Asi nikdo z nás se v kuchyni neobejde bez koření. Je úplně jedno, jestli jste propadli mexické, asijské nebo italské kuchyni. Bez kvalitního koření jen těžko dosáhnete požadované chuti. Jak ale kvalitní koření poznat? Poradíme!

18. 9. 2021

V první řadě je dobré zapojit při výběru a následném nákupu obyčejný selský rozum. Koření, které k nám jede nebo letí přes půlku světa, nemůže být nikdy tak kvalitní jako to, které si snadno vypěstujeme v našich podmínkách. 

V obchodech se proto zaměřte na tuzemské druhy (např. majoránka, pepř, kmín) a ty exotické raději vozte jako suvenýry z cest. Nejen, že bude jejich kvalita v porovnání s tou ze supermarketů nesrovnatelná, také podpoříte místní a máte jistotu, že si domů přivezete koření, které nebude vyčichlé a zbavené síly. A na co se během cest zaměřit? 

Pokud míříte třeba do Maďarska, nezapomeňte si odtud dovézt jejich papriku. Klidně ve sladké i pálivé variantě. Černý pepř je nejlepší z Vietnamu, vanilkový lusk a kuličky nového koření třeba z Mexika. Pokud cestujete do Indonésie, přivezte si odsud hřebíček. Ze Zanzibaru zase skořici a z Nepálu třeba černý kardamom

bigstock-florence-italy-circa-septem-421555487.jpg

trh s kořením
Zdroj: 
Bigstockphoto
Cizokrajné koření si přivezte z cest. I tady si ale dejte pozor na nejrůznější turistické pasti.

Čtěte etikety a neplaťte za sůl, konzervanty ani cukr

Pokud potřebujete nakoupit základní druhy koření v některém z běžných obchodů nebo supermarketů, ještě před tím, než začnete házet jednotlivé pytlíčky do košíku, zaměřte se nejen na jejich cenu, ale zejména etiketu a složení

Tady se totiž dozvíte celou řadu praktických a užitečných informací zejména o tom, co daný pytlíček ukrývá. U levnějších výrobků a marketových značek to bude zpravidla vysoké množství soli, cukru, dochucovadel a konzervačních látek.

Takovým výrobkům se raději vyhněte, protože skutečný obsah vonných silic a kořenících složek tady bude opravdu minimální. Některé výrobky navíc obsahují z naprosté většiny onu zmíněnou sůl v kombinaci s cukrem. A za tohle přece platit nechcete. 

Náš tip: Při kontrole etikety se zaměřte i na trvanlivost vybraného koření. Čím delší, tím samozřejmě lepší. 

Pro kvalitní koření do speciálek

Obchody, super a hypermarkety mají obvykle velmi omezený výběr, se kterým jdou ruku v ruce vyšší ceny (v případě kvalitnějšího značek) a krátká trvanlivost. 

Spousta koření, které vidíte běžně v regálech, už je navíc vyčichlá a nemá správné aroma ani sílu. Ve finále ho tak budete muset doma spotřebovat víc, s čímž jdou ruku v ruce další náklady na opětovné pořízení oblíbeného druhu.

bigstock-cheerful-shop-assistant-helpin-282099067.jpg

obchod s kořením
Zdroj: 
Bigstockphoto
Pro koření ideálně vyrazte do specializovaného obchodu. Tam se zaručeně dočkáte kvality.

Pamatujte taky, že balíčky koření v obchodech musí projít několika rukama, než se dostanou až do těch vašich, a každý takový krok zvyšuje cenu koření, jehož kvalita nemusí být ve finále nikterak valná.

Proto je dobré čas od času zamířit do speciálek nebo zkusit štěstí ve specializovaných e-shopech. Ceny tady budou sice o něco vyšší, v naprosté většině případů ale máte jistotu, že se k vám dostane koření nebo kořenící směs s delší životností, intenzivnější vůní a ostatně taky chutí.

Jak koření skladovat? 

Při výběru a nákupu koření kontrolujte, jestli nejsou jednotlivé balíčky mechanicky poškozeny (například propícháním). Pokud je obal v pořádku, hned po přinesení domů jeho obsah vyprázdněte ideálně do průhledné nádoby se vzduchotěsným nebo alespoň šroubovacím uzávěrem.

Koření skladujte po menším množství na suchém, chladnějším a tmavém místě, kam nedopadají sluneční paprsky. Ideálním materiálem kořenek není plast, nerezový kov ani dřevo, ale pachově neutrální sklo. Sklo ovšem raději volte to tlustostěnné a tmavé. Použít můžete i porcelán nebo staré a vymyté lékovky.

Koření chraňte nejen před vlivy prostředí, ale i před sebou navzájem. Některé výrazné aromatické druhy totiž mohou znehodnotit ostatní. Kořenky uložte do šuplíku nebo tmavé spížky a rozhodně je nenechávejte na poličkách nebo v designových kořenkách na kuchyňské lince. Jedině tak dostanete z oblíbeného koření maximum jeho síly, chuti a nenapodobitelné vůně. 

Použité zdroje: 

  • https://www.ceskestavby.cz/clanky/jak-spravne-vybirat-do-kuchyne-koreni-a-jak-je-skladovat-29439.html
  • https://www.lizela.cz/blog-o-koreni/5-duvodu-proc-kupovat-koreni-na-internetu/
  • https://www.dtest.cz/clanek-8149/jak-vybrat-grilovaci-koreni