Jste zde

Domácí piškoty na 3 způsoby. Dáte si vy nebo váš zvířecí miláček?

piškotky Zdroj: Bigstockphoto
Kdo by na ně aspoň jednou za čas nedostal chuť? Ať už je člověku pět, patnáct nebo padesát, na piškotech, které jednoznačně patří k dětství si občas rádi pochutnáme všichni. A co takhle udělat si svoje vlastní?

14. 3. 2021

Před několika se začaly tradiční piškoty vyrábět podle pozměněné receptury a na jejich chuti se to bohužel znatelně podepsalo. Pokud jste si ani vy nezvykli nebo prostě chcete vyzkoušet něco nového, máme pro vás tři tipy, jak si skvělé piškoty připravit doma. A není to nijak složité!

Zkuste taky domácí termix. Máme 3 recepty, které vás vrátí do dětství

Stará dobrá klasika s bílou moukou a moučkovým cukrem

Chcete-li vsadit na tradiční složení a chuť, tohle je přímo pro vás. 

Co potřebujete: 3 vejce, 100 g polohrubé mouky, lžíci horké vody a 80 g moučkového cukru

Jak na to?

  • Žloutky oddělte od bílků a pak je vyšlehejte s 50 g cukru a lžící horké vody, dokud nevznikne pěna. Může to trvat i 10 minut.
  • Do pěny pomalu a po troškách přisypávejte mouku a vždycky ji hned pořádně vmíchejte.
  • Z bílků a zbylého cukru vytvořte sníh a vmíchejte ho do pěny směsi z bílků a mouky.
  • Připravte si na plech pečicí papír a lžící na ně dávkujte těsto. Myslete na to, že nabyde a trochu se rozteče.
  • Piškoty pečte asi 10 minut na 150 °C.

bigstock-lot-of-whole-sweet-brown-choco-350685062_1.jpg

domácí piškoy
Zdroj: 
Bigstockphoto
Piškoty před pár lety změnily složení. U zákazníků se tahle změna nesetkala s pochopením.

Alternativa se špaldovou moukou a cukrem krupicí

Snažíte se žít trochu zdravěji a neládovat se bílou moukou? Piškoty si v pohodě připravíte i z té špaldové. A pozor, místo cukru krupice můžete klidně použít kvalitní alternativní sladidlo, jako třeba xylitol nebo erythritol.

Co potřebujete: 5 vajec, 130 g špaldové mouky, 90 g cukru krupice nebo sladidla, vanilkový cukr a lžíci horké vody

Jak na to?

Postup je úplně stejný jako u klasického receptu, jen budou piškoty nejspíš o dvě tři minutky dříve upečené.

A co takhle domácí karamel? Poradíme vám, jak na tuhle pochoutku s nejasným původem

bigstock-group-of-seven-whole-sweet-bro-350684957_1.jpg

piškoty na prkénku
Zdroj: 
Bigstockphoto
Piškoty si mnozí z nás pojí se snídáním v dětství, kdy jsme si je máčeli do kakaa.

Domácí piškoty pro nejvděčnější strávníky

Ano, řeč je o psech! Nevěřili byste, kolik lidí doma svým zvířecím miláčkům peče piškoty. Na rozdíl od těch klasických do nich totiž vůbec nemusí přijít cukr, a stejně se konzumentům zavděčíte. 

Co potřebujete: 150 g špaldové mouky, 2 vejce, 25 g škrobu, špetku soli a skořice, kypřicí prášek bez fosfátů, tři lžíce vlažné vody

Jak na to? 

  • Vyšlehejte žloutky s vlažnou vodou. 
  • V jiné misce ušlehejte z bílků a špetky soli tuhý sníh.
  • Smíchejte mouku s práškem do pečiva a škrobem, tuhle sypkou směs pak po troškách vmíchejte do žloutků.
  • Přidejte špetku skořice, aby piškoty lehce voněly, a zapracujte sníh z bílků.
  • Na plech si připravte pečicí papír, lžící na něj klaďte těsto a pak ho pečte asi 10 minut na 170 °C. 

Připravit si domácí piškoty je snadné, rychlé a levné. Navíc vždycky víte, co do nich dáváte a že jsou čerstvé. Dobrou chuť!