24. 7. 2023
Prvním krokem je výběr vhodného sýru k uzení. I když mnoho zdrojů tvrdí, že vyudit lze prakticky jakýkoliv druh, my máme nejlepší zkušenost s tučnějšími sýry, které mají alespoň 40–45 % tuku v sušině. Skvělá je třeba gouda, tučnější eidam, ementál i čedar, vyudit můžete mozzarellu či syrečky a do směsi lze přidat i sýr s modrou plísní.
Přečtěte si také: Nejlepší klobásky? Rozhodně ty domácí! Máme pro vás recept
Bylinky a koření promění sýr v klenot
Pokud jste k uzení zvolili méně aromatický sýr, jehož chuť chcete vyzdvihnout a podpořit, přizvěte si na pomoc čerstvé nebo sušené bylinky a koření. Sýr můžete ochutit kořením či směsí koření, bylinkami nebo i jinými oblíbenými přísadami. Skvělý je třeba sušený nebo čerstvý česnek, chilli papričky, olivy, sušená rajčata, vlašské ořechy nebo šunka nakrájená na kostičky.
Náš tip: S ochucováním sýru, který plánujete vyudit, to příliš nepřehánějte a před plněním přísady pečlivě promíchejte.
Sýr bude potřeba nastrouhat nebo nakrájet
Aby se sýr snadněji plnil do „střívka“ nebo punčochy a dobře se s ostatními přísadami promísil, bude potřeba ho nakrájet na menší (cca 2 cm) kostičky nebo nastrouhat na hrubém struhadle. Takto připravený sýr promíchejte s kořením, bylinkami a dalšími ingrediencemi a začněte ho plnit do předpřipravených střívek nebo zmíněných punčoch.
Mohlo by vám zachutnat: Domácí zavařování: Zavařit můžete maso, klobásy, ale i hotovky
Z punčochy chutná uzený sýr lépe
Sýr naplníte do speciálních střívek nebo sáčků, které koupíte v prodejnách s kořením, potřebami na uzení, ve speciálkách nebo na internetu. Vždy postupujte podle návodu (střívka je většinou potřeba namočit). Pokud jste na jejich pořízení zapomněli, můžete sýrem plnit i obyčejnou (čistou) punčochu. Tu nastříhejte jako rukáv, jeden konec zavažte, napěchujte sýrem a na konci opět zauzlujte a svažte provázkem.
Náš tip: Pokud máte strach, že sýr z punčochy vyteče, „oblečte“ ho do vícera punčoch.
Přečtěte si také: Jaké dřevo na uzení? Vybírejte podle udírny i masa
Důležitá je teplota i čas
Takto připravené sýry zavěste na háky nebo tyčky do udírny vyhřáté na 40 až 60 stupňů Celsia. Sýry uďte přibližně 2 hodiny tak, aby se jednotlivé kostičky nebo hoblinky spojily a sýr hezky zezlátl. Teplotu v udírně můžete i zvýšit, pokud má sýr vyšší bod tavení.
Pamatujte, že každý sýr se chová v udírně jinak, a to i za předpokladu, že jde o výrobek jedné značky. Proto bude potřeba při prvním uzení správný postup i dobu vychytat. Odměnou vám nicméně bude luxusní pochutina, po které se na stole jenom zapráší!
Použité zdroje:
- https://recepty.bydleniprokazdeho.cz/jak-spravne-udit-syry-v-domaci-udirne.php
- https://www.udirny.cz/o-uzeni/uzeni-syru-a-tofu/
- https://www.prozeny.cz/clanek/domaci-uzena-gouda-s-paprickami-jalapeno-78205
- https://clanky.lukaszafer.cz/a362-domaci-uzeny-syr-udim-udis-udime-syr