Jste zde

Sezóna cuket startuje: Poradíme vám, jak cukety uchovat i na zimu

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Sezóna cuket je v plném proudu. Víte, jaké látky cukety obsahují? Možná vás to překvapí, kolik účinných a zdravých prospěšných látek v sobě taková cuketa ukrývá. Poradíme vám, jak ji zpracovat a jak ji uchovat do další cuketové sezóny.

27. 6. 2018

Pěstování cukety je velmi snadné. Vypěstovat si cukínu, jak se jí jinak také říká, zvládne i naprostý zahradnický antitalent. Plodina není nikterak náročná, proto se jí nemusíte bát zasadit do půdy, která je chudá na živiny, je těžká, hlinitá. I zde se bude mít cuketa čile k světu. 

Ke svému růstu potřebuje spíše dostatek slunce a prostoru. Cukety proto sázejte dále od sebe. Nedostatek prostoru a světla vede ke vzniku plísní. Častým zaléváním pak cukety mohutní.

Cukety sbírejte mladé a malé. Ideální velikost cukety je do 25 centimetrů. Málokdo také ví, že častý sběr cuket vede k jejímu dalšímu plození. 

Cukety jsou výborným zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, zinku, sodíku, železa či fosforu. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Zdraví, které se ukrývá v cuketě

Cuketa je z 91 % tvořena vodou. Zbylá procenta tvoří vláknina, sacharidy, minerální látky a vitamíny A, B, C, K a E. Do jídelníčku by ji určitě měli zařadit ti, kteří trpí cukrovkou, revmatismem a lidé obézní, kteří se snaží zhubnout. Cuketa má totiž velmi nízkou energetickou hodnotu

Cuketa je také výborným zdrojem kyseliny listové, která je důležitá zejména pro těhotné, pro správný růst a vývoj plodu.

Po konzumaci cukety na sobě můžete zpozorovat mírné projímavé účinky těchto plodů. Příčinou je vláknina, která je v cuketě obsažena. Trpíte-li často zácpou, její konzumace vám může pomoci.

Než plody cukety dorostou do ideální velikosti pro sklizeň, položte je na kus prkýnka nebo dlaždici, aby vám nehnily. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Čím menší, tím lepší

K okamžité konzumaci je vhodná cuketa, která je mladá a menšího vzrůstu. Slupka není tak tvrdá, tudíž cuketu nemusíte loupat, a cuketa neobsahuje ještě téměř žádná semena. Větší cukety je vhodnější zpracovat. Můžete si ji ugrilovat, usmažit, podusit či konzervovat. Upéct ji můžete na slaný i na sladký způsob.

Cuketu se nebojte hodně kořenit. Je totiž schopna nasát chutě jiných ingrediencí. Skvělou volbou se může stát například česnek. 

Skladujte v suchu a chladu

Pokud cukety dobře uskladníte, můžete si jejich chuť dopřát i v zimě. Cukety, které jsou velké, přerostlé, s tvrdou slupkou a na poklep zní dutě, se nemusíte bát uložit do sklepa, kde vám vydrží i šest měsíců. Uložte je však na suché místo, aby vám neshnily. 

Draslík, který je v cuketě obsažený, vylučuje z těla škodlivé látky a tím napomáhá k detoxikaci organismu. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Cukety, které jsou malé, ve sklepě bohužel nevydrží. Vhodnější variantou uskladnění je jejich zamrazení. Cuketu rozkrájejte na menší kousky a dejte ji do dobře těsnící krabičky nebo do několika igelitových sáčků, aby do sebe nenatáhla pachy z jiných potravin, které máte v mrazáku. Takto zamrazená cuketa vám v mrazáku může vydržet i do další cuketové sezóny. 

Další a jednoduchým způsobem, jak si cukety uchovat, je jejich zavaření. Cuketu postačí jen nakrájet či nastrouhat na hrubém struhadle, chvíli podusit na kapce oleje a zavařit ve sklenicích zhruba půl hodiny. Dochutit ji můžete až při přípravě konkrétního pokrmu.

Vhodnou variantou může být tak výroba vlastního cuketového zelí, čatní nebo čalamády

Jednoduché to pěstování je, ale když vám malé rostlinky nesežerou přes noc slimáci :-)).
Jako mě.

Výborné jídlo je cuketová sekaná.Připravuje se podobně jako masová.Místo namočených rohlíků se přidává strouhaný sýr,olej,salám,prášek do pečiva,trochu mouky.Kořeníme stejně jako masovou sekanou. Pečeme v troubě.