Jste zde

Domácí maggi je zdravé a plné chuti. Připravíte ho do zásoby a za pár kaček

libeček na prkénku Zdroj: Bigstockphoto
Žádné, byť i to sebelepší a kvalitnější dochucovadlo nenahradí poctivý domácí vývar. Někdy ale zkrátka nemáme čas, chuť ani energii, kterou bychom mohli věnovat jeho přípravě.

19. 3. 2022

Nabízí se tak nezdravá alternativa v podobě tekutého maggi z obchodu, které je plné, soli, glutamátu a dalších tělu neprospěšných látek. Naštěstí existuje zdravější domácí varianta, kterou připravíte během chvilky z několika základních surovin a klidně rovnou do zásoby.

Co budete na domácí maggi potřebovat?

bigstock-botanical-collection-levistic-437649044.jpg

libečkový keř
Zdroj: 
Bigstockphoto
Libeček má nezaměnitelnou chuť avůni.

Jak na to?

Všechny bylinky dobře omyjte, překrájejte a nasypejte do výkonného mixéru (food procesoru). K listům přidejte sůl a důkladně je nasekejte. Připravte si menší skleničky, do kterých domácí maggi upěchujete.

Zakápněte olejem pro lepší trvanlivost a skladujte v ledničce klidně několik dlouhých měsíců. K dochucení polévek, omáček nebo salátů použijte zhruba jednu kávovou lžičku zdravého domácího maggi.

Náš tip: K bylinkovému základu a soli můžete přidat i pár kapek citronové šťávy. Domácí dochucovadlo tak získá svěží nádech.

Proč zrovna libeček?

Téhle aromatické bylince se ne nadarmo přezdívá „maggi“. Sice není plná soli, glutamátů a dalších látek, které bychom neměli ve velkém konzumovat, přesto dokáže podtrhnout chuť poctivé domácí polévky, omáčky nebo čerstvého salátu. Na klasické tekuté ochucovadlo si zaručeně ani nevzpomenete.

Libeček navíc obsahuje silice, třísloviny, organické kyseliny, furokumariny, vitamíny C, A, hořčiny i pryskyřici. V případě pravidelně konzumace má tahle aromatická bylinka potenciál upravovat zažívání a trávení, působí preventivně proti vzniku ledvinových kamenů a zlepšuje vzhled pokožky.

bigstock-lovage-pesto-and-lovage-on-bro-422837855.jpg

listy libečku
Zdroj: 
Bigstockphoto
Libeček můžete použít nejen na výrobu maggi, ale i libečkového oleje.

Tradiční medicína navíc užívá libeček k redukci hlenu v plicích, který zlepšuje dýchání a výměnu kyslíku v organismu. Pokud cítíte, že na vás „něco leze“, naordinujte si libečkovou kúru. Bylinka totiž dokáže zahubit nebezpečné mikroorganismy, některé viry a bakterie.

Co s nadbytkem libečku?

Pokud se vám letos libečku urodilo nevídané množství, kromě domácího maggi z něj můžete připravit i jednoduché pesto se solí, olivovým olejem a mandlemi nebo piniovými oříšky.

Skvělá je i libečková sůl, kterou připravíte z mísy libečkových listů a šálku hrubozrnné soli. Vše společně rozmixujte ve food procesoru do hladké pasty. Tu následně rozprostřete na plech vystlaný pečicím papírem a nechte vyschnout na sluníčku nebo vysušit v pootevřené troubě vyhřáté na 50 stupňů.

Skvělý je taky libečkový olej. Potřebovat budete zhruba 200 gramů libečkových listů a 300 mililitrů kvalitního extra panenského olivového oleje. Libeček povařte ve vroucí vodě přibližně 20 až 30 vteřin. Pak ho rovnou přesuňte do misky s ledem, kde zchladne.

Po vychladnutí libečkové listy překrájejte a nasypejte do mixéru. Zalijte olejem a mixujte zhruba tři až pět minut. Následně olej přelijte přes buničinu nebo jinou textilii do nádoby, kterou ponoříte do ledové lázně. Olej si zachová svoji jedinečnou chuť a barvu.

Použité zdroje:

  • https://www.marianne.cz/jidlo/povzbudte-sve-smysly-domacim-libeckovym-olejem
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/libecek-v-kuchyni-aneb-jak-pripravit-domaci-maggi-ci-bylinkovy-olej.html
  • https://m.magazinplus.cz/bydleni/972-vyrobte-si-z-libecku-domaci-zdrave-maggi-pochutnate-si-na-nem-celorocne.html
  • https://carujeme.cz/zazracny-libecek-aneb-co-jste-o-nem-nevedeli/