Jste zde

Jak zužitkovat zbylé přílohy od oběda: Zkusit můžete třeba špagetovou bábovku

mačkané brambory Zdroj: Bigstockphoto
Nevyhazujte přílohy, které vám zbyly od oběda! Inspirujte se našimi recepty na chutná a jednoduchá jídla z vařených brambor, zbylé rýže nebo z těstovin.

7. 11. 2021

Plýtvání potravinami je nešvarem mnoha z nás. Ročně v odpadkové koši končí tuny shnilého ovoce i zeleniny, starého pečiva, prošlých potravin, ale i  tuny hotových jídel, která si nenajdou svého konzumenta.

Jedná se především o nedojedené zbytky z talíře, jídlo, které už nikdo třetí den nechce, nebo zbylé přílohy. Přitom spoustu příloh lze dále zužitkovat! Pojďte se o tom s námi přesvědčit a připravte si chutné pokrmy ze zbylých vařených brambor, rýže a těstovin

bigstock-potato-food-boiled-potatoes-402170360_1.jpg

vařené brambory
Zdroj: 
Bigstockphoto
Vařené brambory můžou být základem třeba pro slaný koláč.

Brambory zapečené s kořenovou zeleninou

Obyčejné brambory jsou všestrannou zeleninou. Velmi snadno z nich můžete vykouzlit chutné krokety, rychlou omeletu i netradiční bramborovou pizzu. Uzdu své fantazii však můžete povolit i při jejich zapékání. Skvělé jsou nejen s kořenovou zeleninou, ale i se slaninou a s nejrůznějšími druhy sýrů. 

Co potřebujete: 150 g vařených brambor, 1 mrkev, 1 petržel, menší pórek, 200 ml smetany ke šlehání, 1 vejce, parmazán na posypání, sůl a pepř

Jak na to: V zapékací misce smíchejte vařené brambory s pórkem a nakrájenou kořenovou zeleninou, kterou jste předtím uvařili do měkka. Dle chuti osolte a opepřete. Vše zalijte rozšlehaným vejcem se smetanou a zasypte nastrouhaným parmazánem. Pečte při 180 °C dozlatova. 

bigstock-bowl-of-rice-boiled-rice-boil-392879537_1.jpg

rýže v misce
Zdroj: 
Bigstockphoto
Odhadnout správné množství rýže třeba k obědu bývá náročné. Zbylou rýži můžete ale například osmažit.

Smažený rýže s uzeným masem

Zbylou uvařenou rýži můžete připravit na slano i na sladko. Milovníci sladkého si jistě pochutnají na rýžovém nákypu, rýžových lívancích i na mléčné rýži s čerstvým ovocem. A pokud sladkému příliš neholdujete, můžete si připravit rizoto se zeleninou nebo ji můžete usmažit s uzeným masem.

Co potřebujete: 2 hrnky uvařené rýže, 4 plátky uzeného masa, 1 větší pórek, 1 stroužek česneku, cca 2 cm zázvoru, 1 chilli paprička, 250 gramů žampionů, 4 vejce, 15 ml sójové omáčky, 5 ml rybí omáčky

Jak na to: Na předem rozpálené pánvi si na oleji osmažte nejprve maso a poté přidejte nakrájený pórek, zázvor, česnek, chilli papričku i houby. Až houby začnou hnědnout, přidejte rýži a vše zamíchejte. Takto připravenou směs shrňte ke straně a na druhé straně pánve si připravte míchaná vejce. Hotová vejce pak promíchejte s rýží, s rybí i sójovou omáčkou. Vše krátce prohřejte a máte hotovo.

Netradiční špagetová bábovka

Jednotlivé druhy těstovin nabízejí velké množství rozmanitých receptů. Uvařené těstoviny můžete přimíchat do nejrůznějších salátů, můžete je připravit s cukrem a mákem nebo si z nich můžete uvařit chutný slaný koláč, který může mít opravdu mnoho variací. Skvělý je se žampióny, s nejrůznějšími druhy sýra, s anglickou slaninou i s hovězím masem. Vaší chuti se zkrátka meze nekladou. 

Co potřebujete: 500 gramů špaget, 1 větší cibule, 75 gramů másla, 2 stroužky česneku, 100 gramů anglické slaniny, 200 gramů šunky, 5 žampionů, červená a zelená paprika, 3 rajčata, 200 gramů tvrdého sýra, 4 vejce, sůl a pepř, oregano

Jak na to: Na másle lehce osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, aby zesklovatěla. Přidejte nakrájenou slaninu a šunku, očištěné papriky i žampiony nakrájené na menší kousky, nakrájená rajčata a prolisovaný česnek. Vše dobře promíchejte, dochuťte solí i pepřem a krátce poduste.

K hotové směsi přidejte zbylé uvařené špagety a strouhaný sýr. Vše přendejte do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy na bábovku. Bábovku pečte zhruba 30 minut na 200 stupňů Celsia. V polovině pečení ji nezapomeňte zalít rozšlehanými vejci. 

Zdroje:

  • https://www.gustoacademy.cz/clanky/detail/jak-zuzitkovat-zbyle-prilohy-z-vareni
  • https://www.maminka.cz/clanek/4-skvele-recepty-jak-zuzitkovat-zbyle-prilohy
  • https://www.prozeny.cz/clanek/3-skvela-jidla-ze-zbylych-priloh-vime-jak-zuzitkovat-brambory-testoviny-i-ryzi-12642
  • https://fresh.iprima.cz/recepty/smazena-ryze-s-uzenym-masem
  • https://www.prostreno.cz/recepty/7651/Spagetova-babovka

Související články