Jste zde

Domácí nudle jako od babičky vyrobíte snadno a ze tří ingrediencí

domácí nudle na vařečce Zdroj: Bigstockphoto
Umět udělat z mouky, vody a vajec nudle do polévky dřív patřilo k základním a zcela běžným dovednostem každé domácí kuchařky. Dneska už se od tradic upouští a pro nudle tak často míříme do obchodu. Vyrobit si je doma přitom není nic složitého.

22. 3. 2021

Sáček nudlí z obchodu vás sice vyjde na pár korun, s těmi domácími se ale tyhle průmyslově vyráběné polotovary nedají srovnat. Čerstvé domácí nudle jsou prostě k nezaplacení a jejich chuť i struktura vás v mnohém překvapí. K jejich výrobě navíc potřebujete jen tři základní suroviny, které máte běžně doma ve spíži a asi hodinku volného času.

Základní těsto jen ze tří ingrediencí

Pro výrobu domácích nudlí budete potřebovat trochu vody, vejce (ideálně to domácí nebo od tzv. „šťastných slepic“) a hrubou mouku. Trochu mouky si oddělte na podsypávání při válení těsta.

Na větší vál nasypejte mouku, rukou udělejte uprostřed důlek a do něj vyklepněte vejce. Přidejte cca skořápku studené vody a nožem začněte pomaličku od středu těsto zpracovávat

bigstock-happy-woman-preparing-handmade-407870405.jpg

výroba domácích nudlí
Zdroj: 
Bigstockphoto
Možná si pamatujete, že i vaše babička doma vyráběla nudle do polévky.

V určité chvíli už vám to hustota těsta nedovolí. Proto odložte nůž a dopracujte těsto rukama. Výsledná hmota by měla být celkem tuhá, ale nelepivá. Pokud máte problém s konzistencí, upravte ji několika kapkami vody, případně postupným přidáváním mouky.

Hotové těsto alespoň dvě minuty hněťte spodní stranou dlaně a odtlačujte její pomocí těsto od sebe po vále. Pokaždé těsto přehněte napůl a pootočte, aby se prohnětlo ze všech stran. 

Máte hotovo? Výborně! Nejvyšší čas uložit těsto k odpočinku. Přesuňte ho proto do mikrotenového sáčku, zabalte a nechte odpočívat zhruba patnáct minut při pokojové teplotě.

Správnou tloušťku nudlí otestujete utěrkou

Jakmile je těsto odpočinuté, rozkrojte si ho na dvě stejné poloviny a vrhněte se na přípravu samotné placky. Vál si velice jemně posypte moukou a jednotlivé části těsta pomalu rozvalujte kuchyňským válečkem. Snažte se těsto rozválet na co nejtenčí plát. Ideální tloušťku můžete jednoduše otestovat pomocí obyčejné čisté utěrky se vzorkem.

Pokud na ni těsto přesunete a její vzorek bude skrze něj prosvítat, jdete na to dobře a můžete se pustit do dalšího kroku. Jakmile budete mít pláty rozválené, nechte je na utěrkách schnout zhruba 30 až 45 minut. Správně proschnutý plát připomíná kožovitý pergamen, ale není tak vyschlý, aby se při pokusu o ohnutí hned zlomil. Proto pamatujte, že těsto si musí stále zachovávat jistou pružnost.

Nudle potřebují odpočinek

Proschnuté pláty nudlového těsta překrojte napůl a pak ještě na 3-5 centimetrů široké pruhy. Ty následně složte na sebe. Velkým ostrým nožem je podél kratší strany začněte krájet na malé nudličky, a to co nejtenčí, tedy těsně podél hrany. Prsty levé ruky opatrně používejte jako zarážku a vodítko pro nůž.

Jakmile budete mít oba pláty nakrájené, nudle několikrát nadzvedněte a nechte spadnout zpátky na utěrku. Jednoduše je tak načechráte a dodáte jim ideální tvar. Takto připravené nudle nechte proschnout při pokojové teplotě ideálně přes noc.

bigstock-top-view-of-a-woman-kneading-h-362337253.jpg

výroba domácích nudlí
Zdroj: 
Bigstockphoto
Na domácí nudle potřebujete jen tři suroviny, ale poměrně dost času - na zpracování těsta, nakrájení, ale i jejich proschnutí.

Neudělejte začátečnickou chybu

Až poté je můžete naskládat do čisté (třeba zavařovací) sklenice k dalšímu uchování. Pokud potřebujete s nudlemi hned pracovat, samozřejmě je můžete rovnou uvařit v samostatném hrnci s trochou soli a do polévky je následně scezené přidat i bez dalšího schnutí. 

Náš tip: Nebaví vás klasika? Přidejte do základního těsta na nudle třeba hrst nasekaného medvědího česneku, trošku kari nebo (pokud si troufnete) mleté chilli.

Závěrem si taky zapamatujte, že samostatný hrnec, ve kterém budete už hotové nudle vařit, je důležitý. Pokud byste totiž vařili nudle společně s polévkou, dáváte v sázku nejen jejich strukturu, ale především čirost polévky – a ta je mnohdy přednější než jeden hrnec navíc.