Jste zde

Zázrak jménem medvědí česnek: Vyrazte "na lov", jeho sezona začíná!

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Medvědí česnek je zdravá bylina, která voní a chutná po česneku. Listy medvědího česneku ochutí jídlo a dodají tělu potřebné minerální látky a vitamíny. Dejte medvědímu česneku v kuchyni šanci a nebudete litovat!

18. 4. 2018

Medvědí česnek nebo také lesní česnek je vytrvalá bylina. Po zimně vás postaví na nohy, dodá vám energii, zažene únavu a pročistí organismus. Traduje se, že medvědi jej konzumují po zimním spánku, aby nabrali sílu. Tak proč jeho sílu nevyužít také? 

Na sběr medvědího česneku můžete vyrazit už teď. Sezóna medvědího česneku totiž právě začíná. S jeho sběrem však neotálejte! Když začne kvést, a dochází k tomu do poloviny května, ztrácí postupně svou sílu. 

Pěstování medvědího česneku není nikterak náročné. Důležité je vybrat mu správné místo. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Kam na medvědí česnek vyrazit

Medvědí česnek nenajdete všude, jeho výskyt je velmi nerovnoměrný. Roste hlavně na Moravě, ale také v severovýchodních a jihozápadních Čechách. Zakoupit jej však můžete i v supermarketu a na farmářských trzích. Vydáte-li se do lesa, pak běžte přímo za nosem. Výrazně totiž voní po česneku.

Nejčastěji na něj narazíte na vlhkých loukách nebo v listnatých či smíšených lesích podél potoků a řek.  Dařit se mu však bude i na vaší zahrádce. Nejlépe na vlhkém a stinném místě poblíž keře nebo stromů. Semínka medvědího česneku je dobré zasadit v říjnu. Koncem léta je vhodné zasadit zase jeho cibulky. Nikdy nehnojte! 

Pozor na záměnu s konvalinkou

Při sběru medvědího česneku si dejte pozor, abyste ho nezaměnili s jedovatou konvalinkou. Na první pohled mají totiž stejné listy. Dlouhé, úzké a zelené. Listy konvalinek jsou však ze spodu lesklé. Na rozdíl od medvědího česneku, který má listy matné. Rostliny se také liší svým vzrůstem. Medvědí česnek dorůstá výšky až 40 centimetrů. Sázka na jistotu je však váš čich. Postačí list prolnout mezi prsty a přivonět. Ucítíte-li vůni česneku, pak vaše výprava byla úspěšná. 

Čerstvý je nejlepší 

Medvědí česnek obsahuje celou řadu tělu prospěšných látek a jeho účinky na lidský organismus jsou zázračné. Důležité je však konzumovat medvědí česnek čerstvý a mladý. Tepelnou úpravou či sušením totiž řadu látek ztrácí. Chcete-li zachovat jeho sílu, pak doporučujeme medvědí česnek zamrazit, naložit do soli nebo si z něj vyrobit olej či pesto. Čerstvé listy přidejte do salátu, pomazánky nebo jen tak na chleba.  Přidat jej můžete i do omáček nebo k masu. 

Pro kuchaře jsou nejvíce ceněné listy, které se sbírají právě teď. V květnu se sbírá nať, v srpnu pak cibule medvědího česneku. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Při konzumaci klasického česneku vzniká nepříjemný zápach. Při nadměrné konzumaci z vás bude cítit charakteristické aroma. A to nejen z vašeho dechu, ale i z pokožky. U medvědího česneku se tohoto zápachu obávat nemusíte. Medvědí česnek totiž není tak aromatický jako klasický česnek. 

Tip: Připravte si lahodné smoothie. Stačí smíchat vodu, hrst medvědího česneku, jedno jablko a jeden banán. 

Bohatý zdroj vitamínů a minerálních látek

Medvědí česnek je bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho konzumace vám pomůže v boji s chřipkou, angínou a nachlazením. Dále je zdrojem vitamínu A a B, železa, zinku, hořčíku, vápníku, jódu a jiných účinných látek.  Snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a pročišťuje krev.

Kromě toho má medvědí česnek antibiotické účinky, vyčistí střeva od parazitů a bakterií, poradí si se zácpou i průjmem. Vzhledem k tomu, že je silně močopudný, dokáže pročistit močový měchýř i ledviny. Šťáva z listů může zafungovat i jako přírodní repelent proti komárům a jinému nepříjemnému hmyzu.