Jste zde

Zapomenuté ječné kroupy: Extra levná surovina, za kterou vám poděkuje tělo i vaše paměť

lžíce s kroupami Zdroj: Shutterstock
Zařaďte do svého jídelníčku ječné kroupy! Zapomenutou surovinu, která nejenže zasytí, ale také vaše tělo obohatí o spoustu cenných látek. Máme pro vás několik tipů, jak je zpracovat.

3. 10. 2025

Ječné kroupy jsou zrna zbavená obalu. Sehnat je můžete v mnoha různých velikostech a v kuchyni mají všestranné využití. Jsou levné, lehce stravitelné a zasytí na velmi dlouhou dobu. V kuchyni jsou však velmi často neprávem opomíjené, což je velká škoda! 

shutterstock_2409534379.jpg

kroupy v misce
Zdroj: 
Shutterstock
Kroupy jsou skvělou surovinou při dietě. Zasytí, zaženou pocit hladu a tělu dodají spoustu cenných látek. 

Zrna plná živin

Ječné kroupy obsahují spoustu vitamínů, minerálů i antioxidantů a jsou bohatým zdrojem vlákniny. Jejich pravidelná konzumace posiluje imunitní systém, pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu a podporuje správnou činnost střev. Tělo zbaví toxinů, snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a zlepšují paměť i koncentraci

Univerzální surovina

Kroupy jsou nenáročné na přípravu, lehce křupou a mají nevýraznou chuť, takže je můžete připravit naslano i nasladko. Před samotným vařením je však nutné kroupy alespoň přes noc namočit. 

Tip: Uvařené kroupy, které ihned nespotřebujete, zamrazte a využijte je později pro přípravu jiného pokrmu. 

Kroupy vařte v osolené vodě a délku varu přizpůsobte velikosti krup. Čím jsou kroupy větší, tím delší dobu varu vyžadují. Velké kroupy musíte vařit i déle než hodinu

shutterstock_458364115.jpg

kroupy a bulgur
Zdroj: 
Shutterstock
Kroupami můžete nahradit rýži, kuskus i bulgur. Nezapomeňte je však více ochutit. 

Vyžadují více ochutit

Kroupy byly v minulosti považovány za jídlo chudých a staly se součástí mnoha tradičních pokrmů i důležitou surovinou při domácí zabijačce. Neobejde se bez nich zabijačková polévka a plní se s nimi jelita. Jsou základní surovinou pro přípravu tradičního kroupového kuby i židovského pokrmu zvaného šoulet. 

shutterstock_217796503.jpg

houbový kuba
Zdroj: 
Shutterstock
Kroupy jsou základní surovinou pro přípravu tradičního a velmi jednoduchého staročeského kuby. 

Dále je můžete přidat do vývarů, hrstkové polévky i do zeleninových salátů. Vítanou změnou je jistě kroupové rizoto, kde namísto rýže použijete kroupy, i kroupami nastavená bramborová kaše.

Pokud chcete vyzkoušet kroupy nasladko, nahraďte s nimi ovesné vločky a uvařte je v mléce spolu s medem. Kaši pak podávejte se sušeným, čerstvým nebo kompotovaným ovocem, popřípadě s trochou skořice a s nejrůznějšími ořechy. 

Zdroje:

  • https://www.dumazahrada.cz/domacnost/kroupy-jidelnicek-hubnuti-vyhody-cena/
  • https://prodejny.kaufland.cz/sortiment/lexikon-potravin/vyrobky-z-obilovin/obiloviny/Jecne-kroupy.html
  • https://www.apetitonline.cz/menu/jak-pripravit-skvele-jidlo-z-krup
  • https://fresh.iprima.cz/kroupy-15-neodolatelnych-receptu-diky-kterym-si-je-zamilujete