3. 10. 2025
Ječné kroupy jsou zrna zbavená obalu. Sehnat je můžete v mnoha různých velikostech a v kuchyni mají všestranné využití. Jsou levné, lehce stravitelné a zasytí na velmi dlouhou dobu. V kuchyni jsou však velmi často neprávem opomíjené, což je velká škoda!
Zrna plná živin
Ječné kroupy obsahují spoustu vitamínů, minerálů i antioxidantů a jsou bohatým zdrojem vlákniny. Jejich pravidelná konzumace posiluje imunitní systém, pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu a podporuje správnou činnost střev. Tělo zbaví toxinů, snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a zlepšují paměť i koncentraci.
Univerzální surovina
Kroupy jsou nenáročné na přípravu, lehce křupou a mají nevýraznou chuť, takže je můžete připravit naslano i nasladko. Před samotným vařením je však nutné kroupy alespoň přes noc namočit.
Tip: Uvařené kroupy, které ihned nespotřebujete, zamrazte a využijte je později pro přípravu jiného pokrmu.
Kroupy vařte v osolené vodě a délku varu přizpůsobte velikosti krup. Čím jsou kroupy větší, tím delší dobu varu vyžadují. Velké kroupy musíte vařit i déle než hodinu.
Vyžadují více ochutit
Kroupy byly v minulosti považovány za jídlo chudých a staly se součástí mnoha tradičních pokrmů i důležitou surovinou při domácí zabijačce. Neobejde se bez nich zabijačková polévka a plní se s nimi jelita. Jsou základní surovinou pro přípravu tradičního kroupového kuby i židovského pokrmu zvaného šoulet.
Dále je můžete přidat do vývarů, hrstkové polévky i do zeleninových salátů. Vítanou změnou je jistě kroupové rizoto, kde namísto rýže použijete kroupy, i kroupami nastavená bramborová kaše.
Pokud chcete vyzkoušet kroupy nasladko, nahraďte s nimi ovesné vločky a uvařte je v mléce spolu s medem. Kaši pak podávejte se sušeným, čerstvým nebo kompotovaným ovocem, popřípadě s trochou skořice a s nejrůznějšími ořechy.
Zdroje:
- https://www.dumazahrada.cz/domacnost/kroupy-jidelnicek-hubnuti-vyhody-cena/
- https://prodejny.kaufland.cz/sortiment/lexikon-potravin/vyrobky-z-obilovin/obiloviny/Jecne-kroupy.html
- https://www.apetitonline.cz/menu/jak-pripravit-skvele-jidlo-z-krup
- https://fresh.iprima.cz/kroupy-15-neodolatelnych-receptu-diky-kterym-si-je-zamilujete