Jste zde

Zůstalo vám osení? Připravte si z něj superzdravý nápoj nebo základ pro pizzu

ostříhané osení Zdroj: Shutterstock
Zbylo vám z Velikonoc osení? At vás ani nenapadne hodit ho při nejbližší příležitosti do kontejneru! Proměnit ho totiž můžete v úžasnou dobrotu. A to nejen pro sebe, ale ty čtyřnohé parťáky.

10. 4. 2024

Velikonoční osení, které jste si vypěstovali třeba z mladého ječmene, obsahuje všechny vitamíny skupiny B, esenciální a neesenciální aminokyseliny, ale také sodík, fosfor, draslík, mangan, měď, vápník, hořčík, zinek a železo. Díky výše uvedenému má protizánětlivé a desinfekční účinky a podporuje přenos kyslíku, čímž zvyšuje výkon všech orgánů v těle.

Kočky osením zaručeně nepohrdnou

Pokud s vámi obývá domácnost kočka a osení si ještě nestačila všimnout (o čemž tedy vážně pochybujeme:)), nebuďte lakomí a podělte se! Mladá pšenice, ječmen nebo jiné druhy obilí usnadní kočce trávení bezoárů – smotků chlupů v zažívacím ústrojí. V opačném případě bude potřeba kočičce čas od času naservírovat speciální maltózovou pastu, která bezoáry rozloží přímo v zažívacím traktu. 

shutterstock_645956746.jpg

odšťavněné osení
Zdroj: 
Shutterstock
Osení můžete i odšťavnit a šťávu použít jako základ pro smoothie.

Smoothie nabité vitamíny

Na přípravu tohoto superzdravého smoothie budete potřebovat šťávu z ½ limetky, hrst nastříhaného osení, hrst lesního ovoce (pokud máte výkonnější mixér, můžete použít i to mražené), 2 dl jablečné šťávy, několik lístků čerstvé meduňky a kousek oloupaného zázvoru. Všechny ingredience důkladně rozmixujte a nalijte do vyšší sklenice.

Přečtěte si také: Zpestřete si na jaře jídelníček: Bylinkami, ale i plevelem, který vám roste na zahradě

Jarní zálivka na salát

Zelené výhonky mladého ječmene odšťavněte nebo rozmixujte, poté smíchejte s trochou rostlinného oleje, balzamikového či jablečného octa, přidejte česnek, citronovou nebo limetovou šťávu, sůl, pepř, případně i další čerstvé bylinky, které máte aktuálně v truhlíku. Zálivka je skvělá nejenom na saláty, ale třeba také na křupavý chleba vytažený rovnou z trouby.

shutterstock_2290654149.jpg

osení v odšťavňovači
Zdroj: 
Shutterstock
Osení můžete zkonzumovat buď vy, nebo třeba vaše kočka.

Brokolicový krém s mladým ječmenem

Osení můžete proměnit i na dokonalou polévku. Potřebovat budete 2 brokolice, hrst mladého ječmene, 2 mrkve, 1 petržel, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru, 1 šálek kokosového mléka, 1 lžičku kurkumy a pepř se solí na dochucení.

Jako první oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Nechte ji zesklovatět na olivovém oleji. Přidejte k ní nakrájený česnek s kořenovou zeleninou a zlehka opečte. Přimíchejte brokolici, kterou můžete nasekat nadrobno nebo rozdělit na větší růžičky. Zasypejte kurkumou a zlehka orestujte.

Po orestování zalijte horkou vodou a povařte. Když je brokolice měkká, přidejte k ní mladý ječmen a vše důkladně rozmixujte do hladkého krému. Po vypnutí vmíchejte kokosové mléko a dozdobte nasekanými čerstvými bylinkami nebo třeba opraženými piniovými oříšky.

Vajíčková pomazánka s mladým ječmenem

Zbyla vám od Velikonoc vajíčka? Proměňte je v netradiční vajíčkovou pomazánku. Ten správný říz jí dodá mladý ječmen. Potřebovat budete 3 natvrdo uvařená vejce, hrst mladého ječmene, 3 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu, půlku střední cibule, pepř a sůl k dochucení. 

Natvrdo uvařená vajíčka pokrájejte na drobné kostičky. Přidejte najemno pokrájenou cibuli, zakysanou smetanu a rozmixovaný mladý ječmen. Ochuťte solí, pepřem a dobře promíchejte. Ozdobte pažitkou, petrželkou či jinými zelenými bylinkami. Hotovou pomazánku nechte alespoň půl hodiny vychladit.

Mohlo by vám zachutnat: Ruská vejce jako z legendárního automatu Koruna: Jak si tohle retro připravit doma?

Zdravá pizza se špenátem a mladým ječmenem

Na tuhle netradiční dobrotu budete potřebovat 400 g listového špenátu, 100 g tvrdého sýru, 1 hrst mladého ječmene, 3 vejce, sůl a pepř na dochucení, rajčatový protlak nebo passatu, 100 g šunky a 100 g cherry rajčat.

Špenát pořádně omyjte a společně s mladým ječmenem důkladně rozmixujte.  Přidejte vejce, sýr a dochuťte solí a pepřem. Opět promixuje. Hotovou směs rozprostřete na plech, který si vystelete pečicím papírem. Pečte zhruba 35 minut při teplotě 200 °C.

Upečené těsto potřete rajčatovým protlakem, přidejte šunku, na velmi tenké plátky nakrájené cherry rajčata a zasypete sýrem. Dejte zpět do trouby a pečte dalších deset minut.

Použité zdroje:

  • https://www.superpotraviny-naturalis.cz/magazin/tag/mlady+je%C4%8Dmen?recepty
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/12841-velikonocni-oseni
  • https://www.nustore.cz/magazin/jak-spravne-uzivat-mlady-jecmen/
  • https://olomoucky.denik.cz/zdravy-zivot/bezne-lide-tuto-velikonocni-dekoraci-vyhazuji-pritom-vam-muze-posilit-zdravi-212.html