Jste zde

Jak na dokonalé palačinky? Důležitá je prosátá mouka i správná pánev

nejlepší palačinky Zdroj: Bigstockphoto
Oblíbená lahůdka, kterou můžete připravovat na sladké i slané způsoby, k nám přišla pravděpodobně z Maďarska. Usmažit dokonalou palačinku ale není jenom tak. Jak na to? Poradíme a přidáme pár praktických tipů!

19. 7. 2021

Původ palačinek? Nejasný!

Pokud bychom se vydali po sladké stopě palačinek zpátky do minulosti, pravděpodobně nenajdeme stoprocentně se shodující názory na to, jak a kde palačinky vlastně původně vznikly. Podle novodobých zdrojů šlo ale o nedaleké Maďarsko, kde téhle pochoutce říkají palacsinta.

Z Maďarska se předchůdci dnešních palačinek rozšířili do německy mluvících zemí v sousedství, kde jim říkali palatschinken. Odtud už putovali do Polska, Francie nebo Belgie. Mimochodem víte, kde jsou skutečnými mistry ve vytváření nejtenčích a nejkřupavějších palačinek? Rozhodně v Belgii a Francii, kde si tuhle pochoutku můžete objednat jako vyhlášené crêpes.

Není palačinka jako palačinka

Tradiční palačinka obsahuje pouze hladkou (případně polohrubou) mouku, mléko a vajíčka v různých poměrech. Obvykle je poměr mléka k mouce dvojnásobný a počet vajec se řídí prvním číslem váhy mouky (například 400 ml mléka, 200 g mouky a 2 vejce). Pro zjemnění těsta do něj můžete přidat trochu oleje nebo rozpuštěného másla. Jaké další triky můžete při přípravě palačinek uplatnit? Tady je pár z nich!

  • Prosátá mouka: Aby v těstě nevznikaly žmolky, je dobré mouku před nasypáním do misky prosát. Vždy navíc používejte jen hladkou, maximálně polohrubou mouku, se kterou už máte zkušenosti.

Náš tip: Pokud toužíte po extra tenkém těstu, připravujte palačinky z hladké mouky. V případě, že je plánujete plnit sladkou nebo slanou náplní, vsaďte spíše na silnější placky, pro které se více hodí mouka polohrubá.

bigstock-pancakes-sweet-honey-pouring-397989242.jpg

palačinky
Zdroj: 
Bigstockphoto
Dokonalé palačinky potřebují trošku snahy!

  • Zapomeňte na šlehač: Těsto na palačinky musí být tekuté a vláčné. Nikdy ale ne našlehané. Proto při jeho přípravě vsaďte na vlastní ruce, případně mixér. Šlehač z toho tentokrát vynechejte.
  • Sůl nad zlato: Stejně jako u lívanců, je dobré i u palačinek přidat do těsta špetku soli. Těsto bude nadýchanější a získá lepší chuť. Se solí to ale opravdu nepřehánějte, pár zrnek mezi prsty bude stačit.
     
  • Dopřejte těstu odpočinek: Pokud si nemůžete dovolit nechat těsto odpočívat v ledničce přes noc, věnujte mu alespoň 30 minut. To proto, aby se v něm aktivoval lepek, a vy jste mohli doladit konzistenci. Pokud se vám poté bude zdát, že je třeba do těsta přidat mléko, nebo naopak mouku, udělejte to!

Domácí vafle, které si zamiluje každý. S čokoládou, jablky nebo sýrem a slaninou

  • Pořiďte si správnou pánev: Ať už patříte mezi příležitostné konzumenty palačinek, nebo je připravujete s železnou pravidelností, investujte do kvalitní palačinkové pánve. Ta má totiž nízký okraj a rovnoměrně vede teplo, tudíž se s palačinkami lépe manipuluje, protože se opékají všude stejně. Také se díky tomu se lépe obracejí a vyhazují. Palačinkovou pánev většinou seženete v průměru 25 nebo 28 cm za cenu začínající někde na pětistovce.

Alchymie smažení: Správnou teplotu vám prozradí trik s vařečkou

  • Stačí kapka oleje: Palačinky smažte z obou stran na kapce oleje. Olej můžete před smažením první palačinky rozetřít po pánvi také papírovou utěrkou nebo mašlovačkou. Při smažení palačinek vám přijde vhod rovněž olej ve spreji. První – „zkušební“ palačinka vás jednoduše informuje o tom, jestli je potřeba přidat mléko, mouku nebo vajíčko.

Pár tajných tipů závěrem

Palačinkové těsto můžete vylepšit pivem, sodovkou nebo rumem. Tyhle netradiční přísady způsobí, že těsto bude kypřejší. Pokud se vám při smažení palačinky trhají, zkuste potřít pánev rozkrojenou syrovou bramborou. Škrob způsobí, že zůstanou vcelku a nebudete je muset z pánve seškrabávat. Abyste příště bramboru nemuseli použít, zkuste do těsta přidat méně cukru. Chcete, aby zůstaly palačinky déle teplé? Položte na ně hrnec nebo misku s horkou vodou.

Použité zdroje: 

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Pala%C4%8Dinka
  • https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/recipes/a93390/best-tips-for-making-pancakes
  • https://www.lovefood.com/gallerylist/71514/genius-hacks-for-perfect-pancakes
  • https://www.thekitchn.com/for-better-pancakes-follow-these-7-rules-252245