1. 10. 2024
Dýňová polévka je typická podzimní polévka, která nejenže zasytí a v chladných dnech spolehlivě zahřeje, ale také potěší vaše chuťové buňky a posílí vaši imunitu. Plnohodnotně nahradí hlavní chod a díky mnoha způsobům přípravy a nejrůznějším druhům koření si ji můžete snadno vymazlit podle své chuti. Stačí jen vědět, co do ní přidat!
Podzimní úroda už volá po zpracování
Dýňová polévka je velmi jednoduchá a hravě ji zvládne i začátečník. K její přípravě nepotřebujete mnoho surovin a hotovou ji budete mít během chvilky. Bez dýně pečené v troubě se však neobejdete!
K přípravě polévky můžete použít máslovou, muškátovou i špagetovou dýni nebo zářivě oranžovou dýni hokaido, kterou jako jedinou nemusíte loupat. Slupka při tepelné úpravě změkne stejně dobře jako dužina.
Nepřežeňte to s kořením!
Dýňovou polévku můžete dochutit nejrůznějšími druhy koření. Sázkou na jistotu je však muškátový oříšek, čerstvě mletý pepř nebo drcený římský kmín a koriandr. Nádech exotiky zase dodá kari pasta, kurkuma nebo mletá skořice a pokud máte rádi pálivé, určitě do polévky přidejte i špetku chilli, čerstvý zázvor nebo česnek.
A jak na ni?
K přípravě polévky si připravte zhruba kilogramovou dýni, 2 menší cibule, olivový olej, kousek másla, 700 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, sůl a další koření podle vaší chuti.
Dýni zbavte semínek, odstraňte stopku i tuhý spodní konec a nakrájejte ji na zhruba centimetrové plátky. Plátky promíchejte s olejem a se solí, vyskládejte je na pečicí papír a pečte je na vysokou teplotu zhruba 20 - 30 minut, dokud nezměknou a lehce nezhnědnou.
Mezitím si nakrájejte cibuli na menší kousky a nechte ji zesklovatět na olivovém oleji s trochou másla. Přidejte koření, aby se příjemně rozvonělo, a vše zalijte smetanou, popřípadě kokosovým mlékem a vývarem. Jakmile základ pro polévku začne vřít, přidejte pečenou dýni a vařte dalších cca 15 minut.
Na závěr vše rozmixujte ponorným mixérem a pokud je potřeba, polévku dosolte.
Hotovou polévku pokapejte dýňovým olejem a podávejte ji s čerstvým pečivem, s křupavými krutony nebo s praženými dýňovými semínky, které ji navíc dodají další cenné látky.
Zdroje:
- https://fresh.iprima.cz/prima-fresh/jednoducha-dynova-polevka
- https://magazin.recepty.cz/clanky/dynova-polevka-6-osvedcenych-tipu-jak-na-ni-183.html
- https://www.prozeny.cz/clanek/lexikon-dyni-vite-ktera-se-hodi-do-polevky-a-ktera-je-nejlepsi-do-kolacu-37926
- https://www.apetitonline.cz/menu/10-nejlepsich-overenych-receptu-na-kremove-dynove-polevky
- https://kuchynelidlu.cz/recept/dynova-polevka-s-kokosovym-mlekem
- https://www.kucharkaprodceru.cz/dynova-polevka/