Jste zde

Symbol "devadesátkové exotiky": Připravte si domácí Uncle Ben’s. Za 20 minut!

uncle bens Zdroj: Shutterstock
Sladkokyselá omáčka Uncle Ben’s je pro spoustu lidí symbolem „devadesátkové“ exotiky, kterou si spojujeme s kuřecím masem, křupavou zeleninou a rýží.

3. 8. 2025

Značka, která dnes vystupuje pod jménem Ben’s Original, má sice kořeny v USA, v průběhu let ale zdomácněla i v českých spížích a lednicích. Originální verze se prodává v několika druzích, u nás nejčastěji narazíte na Sweet&Sour s kousky ananasu a paprik

V obchodech ji koupíte za cenu kolem 90 až 120 korun za sklenici. Doma ji ale ji zvládnete připravit za pár kaček a bez konzervantů a nejrůznějších „éček“. Její chuť bude dokonalá a my dáme ruku do ohně za to, že pro tu kupovanou se už od obchodu nevypravíte.

shutterstock_111861323.jpg

domácí sladkokyselá omáčka
Zdroj: 
Shutterstock
Sladkokyselou omáčku můžete v obchodě koupit za cenu lehce pod 100 Kč.

Jak chutnal originál aneb Trocha nostalgie neuškodí

Název Uncle Ben’s má zajímavou historii, která se začala psát v roce 1943. Původně značka označovala balenou rýži, ale v poválečné éře se její sortiment rozšířil o omáčky, které měly Američanům usnadnit přípravu asijské kuchyně bez nutnosti složitých (a v té době poměrně nedostupných) surovin. 

Sladkokyselá varianta se stala bestsellerem díky jednoduchosti a výrazné chuti. Tisíce hospodyněk si dodnes pamatují, jak otevřely sklenici Uncle Ben’s, opekly maso v na pánvi, všechno společně smíchaly a za deset minut bylo hotovo. Stačilo přihodit rýži z pytlíku a na talíři byla iluze malého výletu do Číny.

Kolik stojí Uncle Ben’s dnes a co za tuhle částku vlastně dostanete

V tuzemských obchodech se aktuálně sladkokyselá omáčka Ben’s Original prodává ve 400gramovém balení za cenu kolem 90 korun. Verze s chilli nebo kantonská varianta mohou stát i víc než stovku. 

Složení omáček je vcelku přijatelné. Kromě ananasu, různých druhů paprik, mrkve, cibule a celeru v ní najdeme i bambusové výhonky, tamarindový džus, modifikovaný kukuřičný škrob, sůl, docela dost cukru a barvivo E160c.

shutterstock_2500839947.jpg

kuře se sladkokyselou
Zdroj: 
Shutterstock
Hlavně v devadesátkách byla tahle chuť synonymem malého výletu do exotiky.

Když k výše uvedené ceně ale připočtete maso a rýži, jedna rodinná večeře se vyšplhá klidně na několik stovek korun. Přitom domácí varianta s velmi podobnou, ba dokonce stejnou chutí vás vyjde na zlomek ceny (cca 33 až 55 korun za 400 g). A výhoda? Bez zahušťovadel a dochucovadel, jen s čistou chutí rajčat, cibule a kapky octa.

Mohlo by vám zachutnat: Co se zbytky rýže? Vyčarujte smažené kuličky, lívance nebo plněné papriky

Domácí recept na omáčku Uncle Ben’s, která chutná jako originál

Pokud chcete zažít autentickou chuť Uncle Ben’s Sweet&Sour, sáhněte po surovinách, které máte běžně doma. Základ tvoří rajčatová passata nebo drcená rajčata, vinný ocet, třtinový cukr, cibule, mrkev a paprika. Sladkost a kyselost musí být v rovnováze, to je celé tajemství. 

A jak na samotnou přípravu? Na oleji orestujete cibuli, přidejte mrkev a červenou papriku a vše společně krátce poduste. Poté přilijte rajčatovou passatu, osolte, zakápněte vinným octem a oslaďte třtinovým cukrem. Omáčka musí projít krátkým varem a poté je potřeba ji zahustit trochou kukuřičného škrobu rozmíchaného ve vodě. 

Náš tip: Pokud nechcete omáčku zahušťovat škrobem, část odeberte, rozmixujte ji a vraťte zpátky. Pokrm tak přirozeně zahustíte a dodáte mu ještě lepší chuť. 

Na závěr můžete přidat na menší kousky nakrájený ananas z plechovky nebo bambusové výhonky. Výsledek je hustý, lesklý a voní přesně tak, jak si Uncle Ben’s pamatujete z obchodu.

S čím omáčku podávat, aby její chuť vynikla? 

Sladkokyselá omáčka se skvěle hodí k minutkovému kuřecímu masu, které stačí nakrájet na nudličky a rychle orestovat na pánvi. Co se týče rýže, tu můžete zvolit buďto klasickou dlouhozrnnou, nebo parboiled. Talíř ozdobte třeba čerstvou pažitkou nebo koriandrem či thajskou bazalkou.

Přečtěte si také: Jak na dokonalou rýži? Proplachujte, zkuste profi trik s octem a nemíchejte ji

Proč se vyplatí zkusit domácí verzi?

Kdo jednou vyzkouší vlastní verzi, obvykle u sklenice z obchodu už zůstane jen v případě nejvyšší nouze. Domácí sladkokyselá omáčka je hotová během dvaceti minut a celou dávku můžete skladovat v lednici i několik dní. Při přípravě navíc přesně víte, kolik cukru nebo octa do ní dáváte, a tak si ji vyladíte přesně podle své chuti. 

Tajný tip závěrem

Sladkokyselá omáčka Uncle Ben’s má svou typickou chuť díky tomu, že se ingredience vzájemně propojují. Proto se nebojte omáčku nechat chvíli odstát, ideálně pár hodin nebo klidně přes noc v lednici. 

Druhý den chutná ještě lépe a maso ji krásně nasaje. Ať už si ji dáte s kuřetem, vepřovým, nebo jen s grilovanou zeleninou, vždycky vás vrátí do časů, kdy byla Uncle Ben’s synonymem malého výletu za exotikou

Použité zdroje: 

  • https://www.toprecepty.cz/recept/1941-uncle-bens-omacka/
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/28452-recept-omacka-unclebens
  • https://www.recepty.cz/recept/cesky-uncle-bens-s-cuketou-8823