Jste zde

Královna hub bedla jedlá: Ještě rostou! Jen sbírejte ty správné!

bedla jedlá královská Zdroj: www.bigstockphoto.com
Ještě rostou! Vyrazte s námi do lesa a přineste si domů košík plný hub. Nebývale teplé počasí přeje hlavně bedlám, ze kterých připravíte nejen výtečné houbové řízky, ale i skvělou smaženici nebo houbovou omáčku.

4. 11. 2020

Houbařská sezóna, minimálně ta klasická, už je na svém konci. Nicméně z lesa si i tak můžete ještě pořád přinést zajímavý úlovek třeba v podobě košíku bedel. Jen si dejte pozor na to, jestli tyhle krasavice nepřešly mrazem. A jestli sbíráte druh, který je opravdu jedlý. 

bigstock-parasol-mushroom-also-is-known-391152197_1.jpg

bedla v trávě
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Bedlu jedlou poznáte podle vysoké nohy a obrovského klobouku, který může v průměru dosáhnout až 40 centimetrů. 

Bedla vysoká je jedna z nejrozšířenějších a nejchutnějších hub. V lese její obrovský klobouk nepřehlédnete a v kuchyni z ní lze připravit řadu vynikajících pokrmů. Ne všechny bedly jsou však určeny ke konzumaci! 

Bedlu jedlou můžete velmi snadno zaměnit s jinými bedlami, bohužel často s jedovatými! 

Bedla jedlá roste v jehličnatých i listnatých lesích. Často u cest, na slunných mýtinách, ve vysoké trávě a v menších skupinkách. Na povrchu klobouku má hnědé šupiny a na středu tmavě hnědý hrbol. Na třeni je prsten, kterým lze volně pohybovat.

Po odříznutí nikdy nezmění barvu! Narozdíl od bedly červenající, která na řezu zčervená, a jedovaté bedly zahradní, která se v místě řezu zbarví až do červenohněda. Tato bedla má však ráda silně hnojenou půdu, a proto ji najdete spíše na zahradě než v lese. 

bigstock-young-parasol-mushrooms-macro-379355767_1.jpg

bedla červenající
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Bedla červenající, která v místě řezu zčervená, není sice jedovatá, ale u citlivých jedinců může způsobit velmi nepříjemné žaludeční problémy!

Naprostý laik by si měl dát také pozor na záměnu s bedlou ostrošupinnou, smrtelně jedovatou muchomůrkou zelenou nebo muchomůrkou tygrovanou.

Přemrzlé bedly mohou způsobit lehčí otravu

Pozor si dejte i na bedly, které prošly mrazem! Bedlu, která je na první pohled nehezká, měkká a na okrajích nahnilá, nekonzumujte. Uvnitř bedly, která opakovaně zmrzne a rozmrzne, vznikají toxické látky, které mohou způsobit zdravotní problémy. 

Výtečná na řízky i do guláše

Bedla jedlá má jemnou houbovou vůni, vynikající chuť a v kuchyni ji můžete zpracovat na mnoho různých způsobů. Bedlu můžete smažit, péct, dusit i zamrazit, usušit a zavařit v kyselém nálevu na pozdější dobu. Při tepelné úpravě jí stačí opravdu chvilka na to, aby bedla změkla. 

bigstock-the-parasol-mushroom-macrolepi-389884540_1.jpg

klobouk bedly jedlé
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Zavřené klobouky bedel můžete naplnit ochucenou směsí z mletého masa, posypat je nastrouhaným sýrem a zapéct. 

Klobouky bedel si můžete jednoduše obalit a usmažit v trojobalu, orestovat na sádle se solí a kmínem nebo si z nich můžete připravit i jiné houbové pochoutky. Například houbový guláš, karbanátky z bedel, jemnou smaženici, dršťkovou polévku nebo pikantní omáčku. Velmi oblíbený je také recept na nadívané bedly, kde zužitkujete i třeň. 

Tip: Tuhou třeň bedel, která se v kuchyni příliš nevyužívá, můžete usušit a následně rozemlít na houbový prášek, který se skvělý k ochucení polévek i omáček.