Jste zde

Studentská pochoutka z dob socíku se vrací. Chutná skvěle a vyjde vás na pár korun

studentský řízek na talíři Zdroj: Shutterstock
Retro studentský řízek, vzpomínáte? Mladší ho znají možná jen z vyprávění od rodičů. Dříve narození ale často s nostalgií vzpomínají na jedinečnou chuť pokrmu, který stál pár korun. Jak si ho připravit tak, aby chutnal jako kdysi?

13. 4. 2023

Studentský řízek hlásí návrat! A to nejen do kuchyní tuzemských domácností, ale také na jídelní lístky některých restaurací a bufetů. Pokud jste o téhle pochutině ještě nikdy neslyšeli, pak prozradíme, že šlo o levný „řízek“ z gothaje, který byl ve své době k dostání téměř všude a lidé si ho běžně připravovali i doma. 

Základem byl samozřejmě kvalitní a voňavý gothajský salám, pro jehož výrobu platily přísné normy. I v době hlubokého socialismu byl ale gothaj mnohem levnější než klasické maso, proto po něm nejčastěji sahali zejména studenti na kolejích. A „modří už vědí“, že právě po nich dostal pokrm tohle jméno.

Přečtěte si také: Retro vlašský salát podle normy z roku 1976: Přesně takhle si ho pamatujete z mládí

shutterstock_128715323.jpg

smažený studentský řízek
Zdroj: 
Shutterstock
Smažený prohřešek proti zdravému stravování. Ano, to je studentský řízek...

Základem je kvalitní salám

Pokud si budete chtít připomenout chuť poctivého studentského řízku, pravděpodobně první problém, na který narazíte, bude výběr a koupě gothajského salámu. Ještě než si řekneme, kam se pro něj vypravit, připomeňme si, kde se vlastně tahle pochoutka zrodila. 

Gothaj pochází z Německa a byl pojmenován podle města Gotha, které se nachází v Sasku. Na konci 19. století jeho výrobu umožnily nové uzenářské stroje, které dosahovaly vyšších výkonů.  

První norma stanovující recepturu gothaje určila, že se tento měkký salám vyráběl cca z 65 % z masa a zbytek tvořil kvalitní tuk, koření, sůl a voda. Chuť poctivého gothaje tak nebyla vůbec špatná. Ba právě naopak!

Mohlo by vás zajímat: Retro pařížský salát podle normy z roku 1976, který dneska nemá konkurenci

Ale ve chvíli, kdy v 90. letech 20. století padla nutnost dodržovat státní normy, padala i kvalita tohoto salámu. Gothaj si tak rychle získal pověst výrobku nízké ceny a nevalné chuti i kvality, do kterého se používalo nejvíce náhražek.

Možná i to byl jeden z důvodů, proč v roce 2003 vzniklo nařízení, které říkalo, že gothajský salám musí obsahovat alespoň 40 % masa. Bohužel 40 % není příliš mnoho. Naštěstí i u nás existují výjimky.

Jednou takovou je třeba gothaj, který vyrábějí podle původní receptury z roku 1977 v Tišnově. Na začátku je jemné výsekové hovězí maso s 80% libovostí. To se ochutí kořením (paprika, muškátový květ, pepř a česnek), a aby nemělo tak pevnou konzistenci, přidá se k němu vepřové maso, sádlo a tučný lalok.

Náš tip: Pokud to máte do Tišnova daleko, pro gothaj si zajděte k menšímu řezníkovi v okolí. Že je salám opravdu kvalitní, poznáte podle patrných tukových zrn. 

Jak si studentský řízek připravit?

Na přípravu tradiční socialistické speciality budete potřebovat nejen zmíněný gothajský salám, ale také jedno vajíčko, půl deci mléka, dvě lžíce hladké mouky, sůl a pepř.

Jako první si připravte těstíčko. Do větší misky vlijte mléko, rozklepněte vejce, ochuťte solí a pepřem. Přidejte nejdřív jednu lžíci mouky, a až vše spojíte, přidejte další várku. Těstíčko by nemělo být úplně husté, ale ani tekuté, aby se ze salámu nestékalo. 

Gothaj nakrájený na cca 1,5 cm silné plátky obalte v mouce, a poté ponořte do těstíčka. Vložte na pánev do rozpáleného oleje a osmahněte tak, aby se těstíčko dobře propeklo a salám se ohřál.
Jako přílohu můžete zvolit bramborovou kaši, pečené brambory, „šťouchačky“, hranolky nebo čerstvý zeleninový salát. Nezapomeňte na kečup nebo domácí majonézu.

Náš tip: Studentský řízek můžete proměnit i v klasický „burger“. Jednoduše osmažený gothaj vložte mezi dva plátky rozkrojené bulky, potřete hořčicí, majonézou nebo kečupem, přidejte plátky kyselé okurky, sýr nebo třeba rajčata.

Použité zdroje: 

  • https://regiony.rozhlas.cz/delikatni-gothaj-pochazi-ze-saska-povest-mu-nici-levne-suroviny-7419734
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/studentsky-rizek-v-testicku-30000119.html
  • https://www.aazdravi.cz/socialisticka-studentska-pochoutka-za-par-korun-opet-v-kurzu-pojdte-s-nami-zavzpominat-a-ochutnat/
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/1380-maly-lexikon-salamu-odkud-se-vzal-gothaj-a-proc-se-vysocina-jmenuje-vysocina/