19. 1. 2022
Pastinák setý patří mezi velmi zdravou kořenovou zeleninu, na kterou se tak trochu pozapomnělo. I přesto, že je v supermarketu k dostání téměř po celý rok, málokdo ho v kuchyni používá, ba dokonce zná! Což je ale velká škoda, neboť pastinák patří mezi zeleninu, která má rozhodně co nabídnout.
Výjimečně můžete pastinák nechat v zemi i přes zimu
Pastinák je vytrvalá bylina z čeledi miříkovitých, která dorůstá do výšky až 1 metru. Z celé rostliny se konzumuje pouze kořen, popřípadě jako koření můžete použít i semena. Jeho pěstování není vůbec náročné a roste i tam, kde se nedaří jiným plodinám. Při výsadbě, která probíhá na jaře, je však důležité myslet na to, že rostlina kolem sebe potřebuje dostatek prostoru.
Sběr pastináku probíhá obvykle na podzim po odkvětu. Pokud však s jeho sběrem vyčkáte do prvních mrazů, bude podstatně sladší.
Nepleťte si ho s petrželí!
V obchodě lze pastinák velmi snadno zaměnit s petrželí. Svým tvarem i barvou jsou si totiž velice podobní. Při bližším pohledu se však od sebe v mnohém liší.
Zatímco kořen petržele je menší a zároveň i tenčí, kořen pastináku je mnohem mohutnější. Hlavní rozdíl však spočívá v nati, respektive v místě, ze kterého vyrůstá. U pastináku nať vyrůstá z prohloubeného středu, u petržele je nať přes celý vršek vystouplého kořene.
A samozřejmě obrovské rozdíly jsou i ve vůni a chuti. Petržel je ostřejší a má výraznější aroma. Pastinák je mnohem jemnější a méně aromatický.
V kuchyni se dá poměrně všestranně využít. Pro mnohé je však stále velkou neznámou.
Svou chutí připomíná pastinák mrkev. Díky vyššímu obsahu cukru je však více nasládlý. Dobrý je syrový, ale zpracovat ho můžete podobně jako kedluben, brambory nebo jako jinou kořenovou zeleninu. Hodí se do polévek, omáček i do pomazánek a zeleninových karbanátků. Ozvláštní saláty i klasickou bramborovou kaši a připravit si z něj můžete i vynikající a zdravé zeleninové chipsy.
Obsahuje více vitamínů a minerálů než mrkev
Pastinák patří mezi zeleninu s největším obsahem živin. Kořen pastináku je bohatým zdrojem vlákniny, kyseliny listové, vitamínu C, draslíku, vápníku, železa a celé řady dalších vitamínů a minerálů. Nejzdravější je však v syrovém stavu! Při tepelné úpravě obsah těchto látek klesá.
Nálev z pastináku nebo jeho přímá konzumace posiluje imunitu, zlepšuje zdraví srdce a pomáhá čistit močový měchýř od močových kamenů i písku. Snižuje chuť na sladké, zasytí a má uklidňující účinky. Udržuje zdravé zuby, kůži, kosti a cévy. U těhotných žen snižuje riziko vzniku vrozených vad.
Zdroje:
- https://www.rehabilitace.info/zdravotni/pastinak-a-zdravi-jake-ma-na-nase-telo-ucinky/
- https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/jak-dobre-znate-pastinak/
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/12931-petrzel-vs-pastinak-vypadaji-stejne-ale-chutnaji-jinak-jak-je-v-obchode-rozeznat
- https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/poznate-rozdil-mezi-petrzeli-a-pastinakem-ochutnejte-ho-stoji-za-to
- https://www.dumazahrada.cz/clanek/co-je-pastiak-a-proc-ho-pestovat.html
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Pastin%C3%A1k_set%C3%BD
- https://region.rozhlas.cz/neplette-si-pastinak-s-petrzeli-jak-se-vyznat-v-korenove-zelenine-7236269