Jste zde

Panna cotta: Itálii na lžičce připravíte jen ze 3 surovin. I když neumíte vařit!

panna cotta s malinami Zdroj: Shutterstock
Připravte si spolu s námi panna cottu. Velmi chutný dezert, který vás překvapí nejen svou snadnou přípravou, ale i množstvím variací.

9. 4. 2023

Panna cotta je velmi oblíbený a jednoduchý dezert původem z Itálie, který lze přichystat během pár minut. Na jeho základní verzi potřebujete jen tři suroviny, ale dochutit ho můžete dle vlastní chuti a fantazie. Vyhrát si můžete nejen se smetanovým základem, ale i s přelivem.

shutterstock_139018409.jpg

panna cotta s jahodovým přelivem
Zdroj: 
Shutterstock
Správně připravená panna cotta je krémová a po vyklepnutí na talířek se třese jako sulc. 

Smetanový základ ochuťte podle vlastní fantazie

Panna cotta je v podstatě oslazená vařená smetana ztužená želatinou a ochucená pravou vanilkou. Přidat však můžete i ovocné pyré, skořici a jiné koření, nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru, oblíbený likér, kávu, karamel, čokoládu i limetkovou šťávu, která vaší panna cottě dodá svěží nádech. 

Povrch panna cotty můžete ozdobit čerstvým ovocem, dokonale vyšlehanou šlehačkou, bylinkami, jedlými květy nebo ovocným přelivem, který si můžete připravit i z mraženého ovoce. 

shutterstock_2180292393.jpg

panna cotta s vanilkou
Zdroj: 
Shutterstock
Při přípravě panna cotty zapomeňte na vanilinový cukr, který se skutečnou vanilkou a s pravým vanilkovým cukrem nemá vůbec nic společného. 

Smetanu neustále míchejte, aby se vám nepřipálila

Příprava panna cotty je velmi jednoduchá a nejtěžší obvykle bývá nesníst ji, než dokonale ztuhne. 

shutterstock_1937986669_3.jpg

panna cotta půl na půl
Zdroj: 
Shutterstock
Základem každé panna cotty je dobrá smetana, želatina, kterou si připravíte dle návodu na zadní straně obalu, cukr nebo jiné sladidlo a pravá vanilka. 

Potřebovat budete: 

Jak na ni:

Do hrnce nalijte smetanu a spolu s cukrem a zrníčky z vanilkového lusku ji za neustálého míchání zahřívejte. Jakmile smetana dosáhne těsně bodu varu, odstavte ji z plotny a přidejte předem připravenou nabobtnalou želatinu. Nikoliv však naráz, ale postupně, aby rozpuštění želatiny bylo rovnoměrné. 

Tip: Aby vám panna cotta snáze vyklouzla, namočte formičky před plněním do studené vody a před samotným vyklepnutím je zase naopak na chvíli ponořte do vody horké. 

Nabobtnalou želatinu proto nejprve v mističce smíchejte pouze s trochou ohřáté smetany a teprve poté ji nalijte ke zbytku horké smetany do kastrůlku. 

Směs důkladně promíchejte metličkou a ještě teplou ji nalijte do připravených formiček. Panna cottu nechte minimálně 4 hodiny ztuhnout v lednici a poté ji vyklepněte na talířek a dolaďte podle své chuti. 

Pro lepší výsledek doporučujeme při přípravě panna cotty použít plátkovou želatinu namísto želatiny práškové. Nechte ji dle návodu několik minut nabobtnat ve studené vodě nebo ve studeném mléce a před vložením do smetanového základu ji vymačkejte, abyste ji zbavili přebytečné vody. 

shutterstock_1157690305.jpg

mangová panna cotta
Zdroj: 
Shutterstock
Správně připravená panna cotta nesmí být příliš řídká, ani příliš tuhá. Při přípravě proto dodržujte přesné gramáže!

Zdroje:

  • https://tchiboblog.cz/recept-na-kavovou-panna-cottu/
  • https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/smetana-na-vidlicku-to-je-panna-cotta-podle-romana-pauluse.A140108_093600_dobra-chut_mc
  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/skola-vareni-panna-cotta
  • https://www.kucharkaprodceru.cz/panna-cotta-recept/