Jste zde

Kouzla se želatinou: Nesmí projít varem a je elixírem pro zdraví

kouzla se želatinou Zdroj: Shutterstock
Připravit želatinu je jednoduché a rychlé, ovšem ne vždy se povede dle představ. Pojďte se proto společně s námi podívat, na co si dát pozor při její přípravě, a zjistit, proč je konzumace želatiny přínosná pro naše zdraví.

18. 8. 2022

Želatina je průhledná hmota, která se získává rozvařením šlach, kůží, chrupavek, kostí a jiných částí zvířecího těla, které jsou bohaté na kolagen. Má rosolovitou strukturu a sama o sobě nemá žádnou chuť ani zápach, a proto se skvěle hodí jak k přípravě sladkých, tak i slaných pokrmů. 

shutterstock_1889664913.jpg

dort se želatinou
Zdroj: 
Shutterstock
Želatina je v kuchyni všestranný pomocník. Využít ji můžete při přípravě sladkých i slaných pokrmů.

Udrží ovoce čerstvé

Želatina se nejčastěji používá při přípravě nejrůznějších dezertů, cukrovinek a dortů. Různě zbarvená a ochucená slouží k zafixování a glazování čerstvého ovoce, k přípravě krémů i k výrobě gumových bonbonů a marshmallow. Často se však využívá i při přípravě vaječné tlačenky, huspeniny, aspiku, nebo dokonce k zahuštění polévek a omáček. 

Zdravá a dietní

Želatina je velmi zdravý živočišný výrobek. Je výborným zdrojem bílkovin i celé řady aminokyselin a je skvělou zásobárnou mnoha minerálů i vitamínů. 

shutterstock_1788506651.jpg

želatinové kostky
Zdroj: 
Shutterstock
Želatina zmírňuje projevy stárnutí. Ovlivňuje vzhled i pružnost pokožky a má pozitivní vliv na zdraví kloubů i kostí.

Želatina má pozitivní vliv na zdraví kloubů a kostí, zlepšuje pružnost pokožky a posiluje vlasy, nehty i zuby. Zlepšuje paměť a pozornost, chrání střevní stěnu před poškozením, hojí rány a působí protizánětlivě, zmírňuje projevy schizofrenie a snižuje riziko vzniku rakoviny i kardiovaskulárních onemocnění.

Navíc obsahuje málo kalorií, snižuje chuť na sladké a poskytuje pocit plnosti, čímž může pomoci v boji s nadváhou. 

Tip: Pokud chcete želatinu obarvit a ochutit, můžete ji nechat nabobtnat v džusu nebo v rozmixovaném ovoci. 

Výroba želatiny v domácích podmínkách je velmi zdlouhavá

Želatinu si můžete koupit, nebo zkusit vyrobit. Její výroba je však zdlouhavá, energeticky náročná a ne zrovna nosu lahodící. Vyvaření telecích a vepřových nožiček, vepřové hlavy, kuřecích kostí i kůží a jiných jatečných odpadů, které obsahují kolagen, poměrně dost zapáchá. 

V obchodě želatinu můžete zakoupit v podobě prášku, granulí nebo plátků. Vyjde vás na pár korun a je snadná na přípravu. Je však velmi důležité držet se návodu!

Želatina nesmí projít varem!

Návod k přípravě bývá obvykle všude stejný. Želatina se smíchá se studenou vodou nebo ovocnou šťávou, nechá se několik minut nabobtnat a poté se na mírném ohni na několik minut zahřeje. Želatinu však nezapomeňte míchat a nikdy ji nenechte projít varem! Pokud teplota vystoupá nad 60 stupňů Celsia, želatina ztratí své želírovací schopnosti

Následně je třeba nechat želatinu mírně vychladnout a čekat na ten správný okamžik. Želatina nesmí být příliš tekutá, neboť by se vsákla do korpusu, ale ani nesmí příliš ztuhnout, aby vám šla dobře nalít na moučník. 

shutterstock_2036136341.jpg

želatina na utěrce
Zdroj: 
Shutterstock
Pokud vám želatina ztuhla dříve, než jste ji stihli použít, položte ji na horkou vodní lázeň a nechte ji opět pomalu rozpustit. 

Zdroje:

  • https://zeny.e15.cz/clanek/pro-zdravi/proc-je-zelatina-zdrava--
  • https://srecepty.cz/clanky/zelatina-jak-ji-pripravit
  • https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-zelatinu-recept.html
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/17440-zelatina-je-pro-telo-mimoradne-prinosna-proto-by-nemela-chybet-v-jidelnicku-jak-ji-pripravit
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDelatina
  • https://www.vareni.cz/magazin/jak-pripravit-zelatinu-tipy-a-triky-ktere-se-budou-hodit/