Jste zde

Novoroční čočka: Jak na to, aby se nevysvlékla a geniálně chutnala?

kyselá čočka Zdroj: Shutterstock
Nezapomeňte si dnes, 1. ledna, uvařit čočku na kyselo. Tradiční novoroční oběd, který vám zajistí blahobyt a dostatek peněz v následujícím roce. Máme pro vás recept, který zvládne každý.

1. 1. 2023

Hnědá čočka je oblíbená luštěnina, která nejenže zasytí, ale také obohatí tělo o vlákninu, rostlinné bílkoviny a spoustu dalších cenných látek, které mají blahodárný vliv na lidské zdraví.

Její pravidelná konzumace zlepšuje trávení, reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje krevní tlak, chrání srdce, zlepšuje náladu a má pozitivní vliv na funkci mozku. Dopřát byste si ji proto měli mnohem častěji než jen na Nový rok!

shutterstock_138502061.jpg

čočka na lžíci
Zdroj: 
Shutterstock
V obchodě vybírejte co nejčerstvější čočku. Nepotřebuje několik hodin namáčet. 

Mezi nejčastější kulinářské úpravy čočky rozhodně patří čočka uvařená do měkka, zahuštěná jíškou a okyselená octem, tedy. tzv. čočka na kyselo, jejíž přípravu zvládne opravdu každý. Jak to ale udělat, aby si zachovala svou barvu, nenadýmala a aby nebyla ani příliš tvrdá ani rozvařená? Nejen to se dozvíte v dnešním článku. 

Pozor, ať vás kamínek v čočce nepřipraví o zub!

Než se pustíte do samotného vaření, je důležité čočku probrat a důkladně propláchnout v cedníku, abyste ji zbavili kamínků, zkažených semen, cizorodých obilek, jemného prachu a jiných nečistot.

shutterstock_1701022996.jpg

čočka namočená ve vodě
Zdroj: 
Shutterstock
Čočku máčejte vždy ve studené vodě.

Opláchnutou čočku následně namočte. Ideálně přes noc, aby se stihlo vyplavit co nejvíce oligosacharidů, které způsobují nadýmání. Během máčení vodu několikrát vyměňte a nikdy čočku nevařte v té samé vodě, ve které se máčela

Nabobtnalou čočku naposledy propláchněte a zalijte ji čistou lehce osolenou vodou tak, aby sahala těsně nad okraj čočky. Čím více vody čočce dopřejete, tím spíše se vám "vysvlékne" ze slupky.

shutterstock_243122047.jpg

čočka s bylinkami proti nadýmání
Zdroj: 
Shutterstock
Pokud chcete eliminovat nadýmání čočky na minimum, uvařte ji společně se saturejkou, tymiánem, bazalkou, majoránkou, fenyklem nebo kmínem. 

Společně s bobkovým listem přiveďte čočku na mírném plameni k varu a vařte ji pod pokličkou, dokud nezměkne. Pěnu, která se tvoří na povrchu, průběžně odstraňujte a čočku během vaření nemíchejte, aby vám zrníčka zůstala pevná. Hrncem maximálně trochu zahýbejte. 

Jíšku přidávejte k čočce pozvolna, abyste správně trefili její konzistenci

Na závěr čočku osolte, okyselte octem nebo lákem z kyselých okurek a zahustěte cibulovou jíškou, kterou si velmi jednoduše připravíte tak, že najemno nakrájenou cibuli dozlatova osmažíte na sádle a zasypete hladkou moukou.

Pokud chcete zdravější variantu čočky na kyselo, zahustěte ji uvařenými a rozmixovanými bramborami nebo část uvařené čočky rozmixujte a vraťte ji zpět do hrnce. 

Tip: K okyselení čočky použijte vinný ocet, který je méně agresivní. 

Hotovou čočku dolaďte osmaženou cibulkou a podávejte ji s kyselou okurkou, volským okem, s párkem nebo s plátkem uzeného masa. Oblíbenou přílohou je také krajíc čerstvého chleba. 

Dobrou chuť! 

Zdroje:

  • http://makova-panenka.cz/rady/jak-varit-cocku-tema-tisice-let-zive-recepty-na-cocku-jinak-nez-jen-na-kyselo/
  • https://www.kucharkaprodceru.cz/cocka-na-kyselo/
  • https://www.bajolafit.cz/recept/zdrava-cocka-na-kyselo/
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/16519-jak-dlouho-se-vari-cocka-a-jak-si-pripravit-tu-nejlepsi-novorocni-na-kyselo
  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/skola-vareni-cocka
  • https://www.aazdravi.cz/nezapomente-si-pripravit-cocku-na-kyselo-mame-pro-vas-tipy-jak-ji-povznest-na-bozske-jidlo/