Jste zde

Domácí mléčná rýže: připravte si sami oblíbenou pochoutku

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Milují ji děti i dospělí. Čas od času ji určitě máte v nákupním košíku taky. Jenže jestli si na ní rádi pochutnáváte pravidelně, nejspíš se vám cena za kelímek příliš nezamlouvá. Nehledě na chemické přídavky, o které nejspíš nestojíte.

28. 9. 2018

Vyrobte si domácí mléčnou rýži, která bude směle konkurovat té kupované. Nejenže ušetříte, ale taky budete mít dokonalý přehled o tom, co všechno s ní konzumujete, ovoce si do ní můžete dát čerstvé nebo použít domácí (nebo aspoň kvalitní) marmeládu a místo tuku, kterému výrobci tak rádi říkají čokoláda, si dopřejte kvalitní kakao. Výsledek bude fantastický!

Co potřebujete:

  • hrnek rýže
  • 3 hrnky mléka
  • lžičku mleté skořice
  • ¼ hrnku cukru (případně menší množství stévie nebo jiné sladidlo)
  • hrnek smetany na vaření
  • špetku soli
  • pár kapek vanilkového extraktu

Zdroj: www.bigstockphoto.com

Jak na to:

  • Do hrnce nasypte rýži, cukr, sůl, přidejte mléko, smetanu a vanilku.
  • Všechno promíchejte a dejte vařit.
  • Jakmile dojde k varu, stáhněte teplotu a vařte, dokud rýže dokonale nezměkne. Mělo by to být okolo půlhodinky.
  • Nezapomeňte ji občas promíchat ode dna, abyste nestrávili další hodiny drhnutím hrnce.
  • A je to! Rýži můžete podávat teplou i studenou, s marmeládou, čerstvým ovocem nebo do ní přimíchejte kakao. Zkrátka ji ochuťte, jak sami chcete.

Na doma připravované mléčné rýži je perfektní to, že ji můžete mít hustou, jak chcete. Myslete ale na to, že pokud ji budete podávat studenou, vychladnutím zhoustne.

Ve Španělsku je podobný recept známý jako arroz con leche, což znamená rýže s mlékem. Španělé do rýže při vaření přidávají taky citrónovou kůru. I to můžete vyzkoušet!

Navnadili jsme vás? Přejeme vám bezproblémovou přípravu a hlavně dobrou chuť!