Jste zde

Rozdíl mezi českým a zahraničním máslem: Je obrovský! Které lépe chutná a lépe se roztírá?

nakrájené máslo Zdroj: Shutterstock
Na první pohled mají obě kostky másla stejnou hmotnost, obsah tuku i kalorické hodnoty. Pokud ale české máslo necháte po vytažení z lednice dlouhé minuty na lince, bude stále jako beton.

30. 5. 2024

Je to nedokonalost, nebo snad žádaná vlastnost? Podívali jsme se téhle problematice na zoubek a přinášíme velké odhalení! Opravdu je české máslo kvalitnější než to zahraniční? Tady je odpověď!

Tajemství není v receptuře

Máslo u nás i v zahraničí se vyrábí ze sladké smetany. Na tom se jistě shodneme. Zcela odlišný je ovšem postup výroby másla. Zatímco u nás se máslo ze smetany stlouká, v zahraničí se vyrábí podle nizozemské technologie NIZO, při níž je máslo sice taktéž vyráběno ze sladké smetany, ale za přidání mléčných kultur, tedy bakterií mléčného kvašení.

Přečtěte si také: Jak vybrat kvalitní máslo? Koukejte na název i procenta mléčného tuku

Rozdíl v chuti i roztíratelnosti

Výsledkem unikátní české technologie je máslo, které má sladkou, mléčnou, tučnou chuť a po vyndání z lednice je i dlouhé minuty jako beton. Máslo vyráběné nizozemskou technologií je potom během několika minut snadno roztíratelné. 

shutterstock_151598030.jpg

máslo na prkénku
Zdroj: 
Shutterstock
Rozdíl mezi domácím a zahraničním máslem skutečně existují. Na chleba se lépe maže to zahraniční.

To sice není na škodu, pokud ráno spěcháte do práce nebo školy, jde však pouze o jednu pozitivní vlastnost. Chuť zahraničního másla vyráběného pomocí technologie NIZO je obvykle nakyslejší a máslo má také jinou strukturu. Nehodí se proto k pečení nebo výrobě máslových krémů.

Mohlo by vás zajímat: Zázrak jménem ghí: Přepuštěné máslo milovaly už naše babičky. Výroba je snadná!

Jak poznat máslo z Česka?

Kromě obsahu mléčného tuku (minimálně 85 %) by vás měla zajímat i země původu másla a hmatový vjem. Pokud je máslo vyrobeno mimo Českou republiku, pak budete mít s největší pravděpodobností co do činění s máslem vyráběným podle nizozemské technologie. 

O tom se stoprocentně přesvědčíte i během hmatového testu. Pokud je máslo právě vytažené z chladicího boxu na omak poloměkké, s největší pravděpodobností nepůjde o tuzemské máslo (ledaže by měli v boxu nastavenou špatnou teplotu). 

Zkuste to s námi: Domácí máslo: Základ vyrobíte za 10 minut. A pak můžete experimentovat. Třeba s octem!

Máslo z Česka do krémů nebo těst

Tuzemské máslo, které si zachovává svou konzistenci i strukturu i několik dlouhých minut po vytažení z lednice, se skvěle hodí do nejrůznějších krémů a těst. Díky jeho tužší konzistenci se máslové krémy okamžitě neroztékají a těsto, se kterým potřebujete pracovat, se tolik nelepí na ruce nebo na pracovní plochu.

Máslo se zahraničí pak můžete bez výčitek použít ke smažení, vaření, pod maso nebo třeba ráno na chleba.

Ochutnejte: Jak na domácí ořechové máslo: Tohle nebe v puse si nesmíte nechat ujít!

Je české máslo kvalitnější?

O kvalitě nevypovídá použitá technologie výroby, ale obsah mléčného tuku a samotný název výrobku. Jako máslo mohou výrobci a prodejci označovat pouze výrobky výhradně z mléčného tuku. Toho musí být u másla minimálně 80 procent. Vody pak může být v másle do 16 %. Pamatujte, že ve výrobku zároveň nesmí být přimíchán žádný další tuk

Použité zdroje:

  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/17029-maslo-srovnani
  • https://udalosti247.cz/spotrebitel/rozdil-mezi-ceskym-a-zahranicnim-maslem-spousta-lidi-ho-nezna/
  • https://www.dtest.cz/clanek-6279/dtest-ceske-maslo-je-kvalitnejsi-nez-to-nemecke