Jste zde

Domácí máslo: Základ vyrobíte za 10 minut. A pak můžete experimentovat. Třeba s octem!

miska másla Zdroj: Bigstockphoto
Domácí máslo vás pravděpodobně nevyjde levněji než to, které pořídíte v obchodech. Chuťově nicméně bude mnohem zajímavější a ještě můžete do jeho přípravy zapojit zbytek rodiny. Jak na to?

13. 8. 2021

Na poctivé domácí máslo si připravte dva kelímky smetany ke šlehání, která bude mít alespoň 30 % tuku, klasický chopper (sekáček), mísu a ponorný mixér. Výroba domácího másla je nesmírně jednoduchá a zvládnete ji i bez předchozích zkušeností.

Jednoduše smetany vyklopte do chopperu a vyšlehejte na slaďoučkou šlehačku. Část můžete použít do pohárů nebo třeba ke svíčkové, ale zbytek si nechte na poctivé domácí máslo. Jakmile bude šlehačka hotová, přemístěte ji z chopperu do misky a použijte ponorný mixér s větším výkonem.

Po nějaké době se začne máslo srážet a v misce začnete objevovat podmáslí. Podmáslí si samozřejmě můžete schovat k přímé konzumaci nebo pro přípravu nejrůznějších mléčných nápojů a koktejlů, či k pečení chleba.

bigstock-homemade-butter-with-thyme-and-427426646.jpg

bylinkové domácí máslo
Zdroj: 
Bigstockphoto
Smíchejte domácí máslo s bylinkami nebo třeba česnekem a rázem máte lahodu, která si nezadá s nejlepšími restauracemi.

Jakmile se vám bude zdát máslo dostatečně hutné, vyklopte ho a podmáslí slijte. Pak hroudu hněťte pod proudem studené vody na prkénku. To pro to, aby se vyloučily zbytky syrovátky
Ti poctiví hrudku vrátí do mixéru, kde ji ještě promísí a nechají vyloučit zbytky tekutiny. Celý proces byste měli opakovat rovnou třikrát. To, že je máslo hotové, poznáte podle zcela čiré tekutiny, která z něj vychází. Ve finále vám jeho výroba nezabere víc než deset minut. 

Zázrak jménem ghí: Přepuštěné máslo milovaly už naše babičky. Výroba je snadná!

Domácí máslo v několika obměnách

To nejtěžší už máte za sebou. Pokud chcete máslo zajímavě ochutit, vrhněte se na tenhle krok ve chvíli, kdy je ještě měkké a snadno opracovatelné. Po ztuhnutí v ledničce už by se vám do něj další ingredience zapracovávaly jen těžko.

A čím domácí máslo ochutit? Použít můžete klasický i medvědí česnek, trochu soli, sušené provensálské nebo naše tuzemské a čerstvé bylinky, najemno nasekané oříšky nebo chilli, či mletou sladkou papriku.

Skvělá je i kombinace rozmarýnu, kopru, bazalky, česneku, petrželky a pažitky. Takové máslo se skvěle hodí k rybám, hovězímu masu a minutkové kuchyni obecně. Vynikající je též k bramborám na loupačku.

bigstock-portions-of-herb-butter-with-p-371452483.jpg

máslo s paprikou
Zdroj: 
Bigstockphoto
Při ochucování másla se nebojte experimentovat. Klidně do něj nakrájejte chilli nebo klasickou papriku.

Máte rádi výraznou chuť kapar? Pak asi 150 gramů másla smíchejte se lžící jemně nasekaných nakládaných kaparů. Svou chutí máslo opět ozvláštní zejména minutková jídla.

Jak na domácí ořechové máslo: Tohle nebe v puse si nesmíte nechat ujít!

Láká vás spíše asijská kuchyně a jedinečná chuť kari koření? Nechte kari zpěnit na kousku másla. Jakmile směs vychladne, důkladně ji promíchejte se zbývajícím máslem. Kari máslo je opět skvělé při přípravě minutek a pokrmů na asijský nebo indický způsob.

Láká vás unikátní spojení másla a kvalitního tvrdého sýru? Nastrouhejte si cca 2 polévkové lžíce parmazánu a zamíchejte je do másla. Ochuťte čerstvým drceným černým (nebo barevným) pepřem a uložte do ledničky.

Je libo citrusové máslo? Pak rozmixujte 100 g soleného másla, 50 g strouhaného sýra pecorino (či parmazánu), a po 1 lžíci strouhané kůry z bio citronu, bio pomeranče a limety. Vytvořte valeček, zabalte do potravinářské folie a dejte chladit.

Skvělé je i balsamikové máslo, kdy necháte v rendlíku zprudka svařit 250 ml balzamikového octa. Ocet sceďte, do redukované tekutiny zašlehejte lžíci medu a nasekaný rozmarýn. Směs nechte vychladnout a následně rozmixujte s cca 85 gramy domácího másla. Hotové máslo zabalte do potravinářské folie a nechte odpočívat v ledničce.

Použité zdroje:

  • https://thestayathomechef.com/how-to-make-homemade-butter-in-a-mason-jar/
  • https://www.kucharkaprodceru.cz/domaci-maslo
  • https://inspiredbycharm.com/homemade-herb-butter/

Autor: Vendula Flassig Vrablová

Související články